„A fost odată o Europă Centrală” – eveniment pornind de la cea mai importantă cercetare dedicată literaturii central europene a secolului XX
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-fost-odata-o-europa-centrala-eveniment-pornind-de-la-cea-mai-importanta-cercetare-contemporana-dedicata-literaturii-central-europene-a-secolului-xx/

Asociaţia Culturală La Două Bufniţe derulează toamna aceasta un amplu proiect online construit în jurul unei cărţi-eveniment: Dicţionarul romanului central-european din secolul XX, coordonat de Adriana Babeţi şi aflat în curs de apariţie la Editura Polirom. Volumul include analiza a 249 de romane central-europene apărute între 1900 şi 2000, rodul a mai bine de 30 de ani de cercetare a unei echipe impresionante de peste 70 de cercetători din 14 universităţi şi centre de cercetare din ţară şi străinătate.  

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2021

Proiectul, derulat sub motto-ul „A fost odată o Europă Centrală”, își propune să ajute la redescoperirea spațiului central-european și a romanelor sale prin ample interviuri cu o parte dintre cei mai importanți actori implicați în pregătirea Dicționarului romanului central-european din secolul XX.

Cele 14 dialoguri online sunt structurate pe trei mari culoare semantice, marcând astfel și temele principale care definesc dialogul între creatori și public: EUROPA CENTRALĂ – MEMORIE, DICȚIONARUL ROMANULUI CENTRAL EUROPEAN și TRASEE DE SCRIITURĂ ȘI LECTURĂ PRIN ROMANUL CENTRAL-EUROPEAN. Activitățile și rezultatele proiectului se pot urmări pe pagina de blog https://ladouabufnite.ro/blog/a-fost-odata-o-europa-centrala/, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/afostodataoeuropacentrala și pe canalul de YouTube https://www.youtube.com/channel/UCgYXqXa6Xsa8gxmxK-zuv7w.

Începând cu Adriana Babeți, cea care a inițiat acum aproape 30 de ani proiectul Dicționarului romanului central-european din secolul XX pe care îl coordonează, specialiști în literatură, geografie literară, istorie literară și editare de carte au povestit în interviuri video despre ce a însemnat munca la volum, despre ce a însemnat echipa Fundației a Treia Europă și despre cum poate fi o astfel de apariție editorială o resursă inepuizabilă de descoperire a literaturii, a romanelor și autorilor ei, dar și a spațiului geografic central-european prin intermediul literaturii.

EUROPA CENTRALĂ – MEMORIE explorează condițiile sociale, culturale și politice pentru producerea și consumul culturii scrise, a literaturii explorate în Dicționar  și a unor conversații cu inițiatorii mișcării A Treia Europă: Adriana Babeți, Mircea Mihăieș și Cornel Ungureanu, care prezintă într-un mod accesibil publicului larg cum au apărut studiile dedicate spațiului central-european, cum a apărut ideea Dicționarului, care a fost parcursul lui timp de aproape 30 de ani până la finalizare și cum poate fi el utilizat ca instrument de lucru în mediu cultural, în procesul didactic și civic.

DICȚIONARUL ROMANULUI CENTRAL EUROPEAN include o serie de scurte interviuri video cu echipa, rememorând episoade semnificative de pe traseul elaborării Dicționarului și evaluează impactul acestuia asupra publicului. Aceste interviuri cu Ilinca Ilian, Gabriel Kohn, Marius Lazurcă, Dorian Branea, Daciana Branea, Oana Fotache, Balázs Imre, Kazimierz Jurczak, Vasile Popovici, Grațiela Benga, Mircea Martin, Emanuela Stoleriu și Silviu Lupescu încearcă să stimuleze interesul pentru lectură datorită efervescenței grupului care a dus la construcția acestui dicționar și care este un bun exemplu de colaborare, solidaritate de grup și muncă în echipă.

TRASEE DE SCRIITURĂ ȘI LECTURĂ PRIN ROMANUL CENTRAL-EUROPEAN, cea de-al treilea calup de materiale, realizează medierea dialogului între autorii Dicționarului romanului central – european din secolul XX și studenți, scriitori emergenți, cadre didactice, public general, printr-un efort de investigație și reflecție curatoriată (interviuri, dialoguri, concurs de idei, ghid cu trasee de utilizare) gândit astfel încât să facă vizibile și explicite, pe lângă condițiile de producție și receptare, practicile de concepere, producere și receptare ale lucrării și textului scris în general.

„A fost odată o Europă Centrală” își propune să crească interesul publicului pentru carte, lectură și scriitură prin crearea unui spațiu în care conversațiile DESPRE și ÎN JURUL Dicționarului romanului central-european din secolul XX prin țeserea ritmică și progresivă de perspective, forme și intensități multiple de dialog prin  care textul este situat atât în relație cu condițiile sociale, culturale și politice în care este produs și consumat, cât și cu practicile creative și de lectură care îl definesc.

 

* Proiectul „A fost odată o Europă Centrală” este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Editura Polirom, Headsome Communication, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”

Asociația Culturală La Două Bufnițe a fost înființată la începutul lui 2020 pentru a continua proiectele și evenimentele realizate de către fondatoarele și echipa librăriei independente „La Două Bufnițe” din Timișoara, în cei peste trei ani de la înființare. Evenimentele și proiectele organizate până în prezent au făcut parte din domeniile culturii (literatură, artă, muzică, film, patrimoniu imaterial), științei, educației, sociale, acoperind diferite categorii de public de la copii la seniori, la diferite categorii socio-profesionale și pentru public local, național și internațional. „Cărțile te ajută să crești”, „Rezidența literară La Două Bufnițe”, „Portret de librar” sau „Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara” sunt doar o parte dintre proiectele realizate de asociație de-a lungul ultimului an.

 

23
/09
/22

Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți și aduce pe piața românească de carte lucrări cu tematică de actualitate în comunitățile de părinți preocupați de o mai bună comunicare cu propriii copii. Imprintul beneficiază de supervizarea psihologului și psihoterapeutului Adriana Mitu, specializată în lucrul cu copiii și adolescenții.

19
/09
/22

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, desfășoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care își propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înșiși povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori și îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care definește noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate și de pace.

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).

13
/09
/22

Petre Barbu îşi aşteaptă cititorii, joi, 15 septembrie, de la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), la o discuţie despre noul său roman, „Vremea tatălui”, publicat de curând în colecția Fiction Ltd. a editurii Polirom.

13
/09
/22

Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas. Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, unul dintre cele mai mari și mai rafinate magazine de cadouri japoneze din Europa. 350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.