A murit Mircea Albulescu. Foto exclusiv – ultima repetiţie a actorului
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-mircea-albulescu/

Mircea Albulescu a încetat din viaţă, în această dimineaţă, la Spitalul Floreasca. Îndrăgitul actor, în vârstă de 81 de ani, suferea de probleme cardiace. De altfel, în urmă cu doi ani, a fost supus unei triple operaţii de bypass la inimă.

Un articol de Petre Ivan|8 aprilie 2016

Într-o emisiune de televiziune Mircea Albulescu mărturisea: „Aştept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea aşteptare. Soţia mea a încetat din viaţă acum câţiva ani, dar de ceva vreme o simt tot mai des prin casă, mă ceartă adesea, că sunt dezordonat, că de ce pun aia colo sau dincolo. Poate că e tot mai prezentă pentru că mă apropii şi eu de lumea de dincolo, de lumea ei“, adăugând „e bine în viaţa asta, ca actor, să dispari când trebuie, cât eşti pe val“.

Mircea Albulescu a fost unul dintre cei mai mari actori români, profesor universitar (doctor în arte), publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR).

A jucat în peste 70 de filme şi în sute de spectacole pe scenele Teatrului Municipal din Bucureşti, Teatrului de Comedie şi Teatrului Naţional din Bucureşti şi a interpretat peste 300 de roluri memorabile în teatrul radiofonic, pe care îl consideră cea mai prodigioasă dintre activităţile sale artistice şi care a constituit şi subiectul tezei sale de doctorat.mircea albulescu

În anul 2011, Mircea Albulescu a primit o stea care îi poartă numele pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală, alături de alte personalităţi ale vieţii artistice româneşti. Emoţionat, maestrul spunea atunci:

La 77 de ani câţi am acum, sunt foarte bucuros că încă mai pot să stau în picioare şi pot să încerc să merit mai departe faptul că am această stea, undeva aşternută la picioarele spectatorilor noştri. Mă bucur foarte mult că am ocazia să mă aştern preş la picioarele spectatorilor mei. Să le dea Dumnezeu sănătate, că fără dânşii nu am fi.

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a scris pe pagina lui de Facebook: „E o săptămână dureroasă. A încetat din viaţă bunul meu prieten şi coleg, marele actor Mircea Albulescu. A trecut prin multe în ultimii ani… Si-a pierdut soţia, pe care o iubea foarte mult, o nepoată, şi se chinuia cu o boală grea, diabetul. Acum este în lumea celor drepţi şi sper că e liniştit şi împăcat acolo unde e, căci noi, aici, pe lumea asta, îl plângem şi suntem trişti. A fost Popa Stoica în “Mihai Viteazul”, a fost Geissler în “Revanşa”, a fost Paraschiv în “Zile fierbinţi”… şi a fost şi Maurizio în “Bădăranii”.

Dumnezeu să-l odihnească pe actorul, profesorul universitar, publicistul, poetul, prozatorul Mircea Albulescu.”

Va fi înmormântat duminică

Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului va fi depus sâmbătă, între orele 10.00 și 13.00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti pentru un ultim omagiu. Ulterior, va fi depus la capela Cimitirului Reînvierea, iar înmormântarea va avea loc duminică, la ora 14.00.

FOTO EXCLUSIV

Ultima repetiţie a lui Mircea Albulescu (pe 6 aprilie). Trei fotografii în care maestrul parcă îşi ia adio de la spectatorii săi. Repeta pentru spectacolul „Hagi Tudose“, în regia lui Dan Tudor, la Teatrul Metropolis. Foto: Corina Constantinescu

zm3 zm2 zm1

Foto: Mircea Albulescu – cinemagia

19
/05
/14

Actriţa americană Debra Winger va primi Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ea fiind invitatul special al ediţiei din acest an. Premiul de excelenţă îi va reveni actorului Florin Zamfirescu.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

18
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Proiectat anul trecut în competiţia oficială de la Cannes, „Borgman”, în regia olandezului Alex van Wardermam, se înscrie în seria fabulelor care au ca ţintă predilectă materialismul societăţii moderne şi acea clasă de mijloc blazată în rutina sa emoţională şi familială.

18
/05
/14

Ce se întâmplă când cartea vrăjilor este deschisă? Imposibilul devine posibil. Un dovleac galben se transformă cât ai clipi într-o trăsură de aur, scaunele încep să zboare, din eșarfele multicolore apar porumbei albi, animale fabuloase, iar minunile nu au sfârșit.

17
/05
/14

Angajat al Teatrului Mic din București, Ștefan Lupu își ia meseria de actor foarte în serios, exploatându-i toate laturile. Spectacolul de teatru-dans ZIC-ZAC, în care joacă alături de Andrea Gavriliu și de Gabriel Costin, a fost premiat de Uniunea Teatrală din România la gala din luna aprilie.

17
/05
/14

Programul evenimentelor ARCUB 18 ani include trei spectacole inedite, susținute de trupa de teatru contemporan Lichtbende, din Olanda. Adresate în special copiilor, dar şi iubitorilor de show-uri multisenzoriale, reprezentaţiile artiștilor olandezi sunt o premieră pentru România, pe care scena ARCUB o oferă publicului bucureştean în serile de 18 - 21 mai, de la ora 20.00.