A murit regizorul Petre Bokor
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-regizorul-petre-bokor/

Sâmbătă, 26 aprilie 2014, regizorul şi scriitorul Petre Bokor a pornit spre alte lumi, lăsând în urmă oameni dragi, care îl vor păstra pentru totdeauna în inimile lor.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2014

Coleg şi prieten preţuit, Petre Bokor (n. 24 mai 1940 – d. 25 aprilie 2014) va rămâne în amintirea tuturor, atât prin realizările profesionale şi artistice, cât şi prin personalitatea sa caldă – un regizor delicat în lucrul cu actorii, un profesionist perseverent, cu o inteligenţă remarcabilă, un artist cu o tandră pasiune pentru comedie, un om diplomat, cu un dezvoltat simţ al umorului.

A iubit literatura, filmul şi teatrul. A fost creator în toate aceste domenii şi a împărtăşit din cunoştinţele sale în calitate de profesor de teatru în Edmonton, Canada. Nu a încetat nici o clipă să se dedice publicului şi oamenilor de teatru.

Deşi stabilit în urmă cu mulţi ani în Canada, nu a fost niciodată cu adevărat departe de ţară, profitând de orice prilej să revină în România, pentru a lucra împreună cu artiştii din ţară.

În urma unor astfel de colaborări s-au născut spectacole de succes pe scenele teatrelor din Bucureşti, cum ar fi: Leul în iarnă de James Goldman (2001, Teatrul Naţional I.L. Caragiale), Cumetrele de Michel Tremblay (1994, Teatrul Odeon), A fi sau ce va fi… de Lyle Victor Albert (Teatrul Metropolis), Nebunia regelui George de Alan Bennett (Teatrul L.S. Bulandra), Vrăjitorul din Oz, după basmul lui L. Frank Baum (Teatrul Excelsior).

Petre Bokor, prietenul Teatrului Nottara

De Teatrul Nottara l-a legat o prietenie îndelungată, un ataşament generos ce l-a determinat adesea să revină. Aici, a realizat montări memorabile, precum: Scandal la operă! de Ken Ludwig, Ultimul Don Juan de Neil Simon, 39 de trepte după un film de Alfred Hitchcock – producţii care bucură şi în prezent publicul -, Blues de Arthur Miller (2008), Război şi pace adaptare după romanul lui Lev Tolstoi (2003), Miresele căpitanului de Larry Gelbart (2002) sau Operele complet prescuratate ale lui WLM ŞXPR de J. Borgeson, A. Long şi D. Singer (2001) – un spectacol care şi-a atras succesul, poate şi datorită aurei de fantezie pe care Petre Bokor a aprins-o în jurul celor trei actori apropiaţi sufletului său: Mircea Diaconu, Emil Hossu şi Constantin Cotimanis, Două femei celebre (“Conferinţă la nivel înalt”) de M. Donald şi R. David (1996).

petre bokor

Regizorul Petre Bokor (n. 24 mai 1940 – d. 25 aprilie 2014)

Dintre montările sale în teatrele din ţară, amintim: Linişte în culise! de Michael Frayn (2008, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj), Cyrano de Buffalo de Ken Ludwig (2007, Teatrul Naţional Mihai Eminescu, Timişoara), Aţi auzit ce s-a întâmplat în drum spre forum? de Plaut (2006, Teatrul Naţional Târgu Mureş), Cumetrele de Michel Tremblay (2001, Teatrul Naţional Marin Sorescu, Craiova), Jack şi femeile lui de Neil Simon (Teatrul Sică Alexandrescu, Braşov).

Petre Bokor a scris: Tumbe în plină stradă (schiţe, 1971); Opriţi secolul, cobor! (umoristice, 1974); Micii mei toreadori (schiţe, 1979); Toma Caragiu (1982); Carte despre Toma Caragiu (1996); Pe cuvânt de cineast (schiţe, 1995); Planeta Silvestru (1998); Ieşirea la pagina 2681 (2000) şi a semnat regia unor filme ca: Tufă de Veneţia şi Apa ca un bivol negru – documentar pe l-a lucrat alături de prietenii săi: Mircea Veroiu, Dan Piţa, Andrei Cătălin Băleanu şi Youssouff Aidaby.

„Teatrul românesc a mai pierdut un artist. Teatrul „Nottara” a pierdut şi un mare prieten. Petre Bokor rămâne, pentru noi, acel regizor care a ştiut să ne propună texte de mare succes, să facă distribuţii impecabile şi spectacole care s-au jucat sau se joacă ani de zile cu casa închisă. Atmosfera, la repetiţiile sale, era în armonie cu întreaga sa fiinţă, plină de umor, de tandreţe, de entuziasm“.

Marinela Ţepuş, directoarea Teatrului Nottara

 

Montările sale din București – la Teatrul Național a dat viață piesei “Leul în iarnă”, un mare succes de public, la Teatrul Nottara, mulți își amintesc de spectacolele “Război și Pace”, “Scandal la operă”, “Operele complete ale lui WLM ȘXPR” și “Ultimul Don Juan” – sau cele din provincie au fost întotdeauna foarte bine primite, atât de critica de specialitate, cât și de împătimiții artei scenice.

Omagiat la Teatrul Excelsior

De Teatrul Excelsior l-a legat o prietenie aparte. A fost unul dintre prietenii de suflet ai maestrului Ion Lucian, fiind foarte atașat de colectivul Teatrului Excelsior.

Practic, inaugurarea noului sediu al Teatrului Excelsior, în seara de 4 mai 2011, a fost marcată de premiera “Vrăjitorul din Oz”, o comedie muzicală plină de fantezie, culoare și dinamism, imaginată și reinterpretată de Petre Bokor, după romanul omonim al lui Lyman Frank Baum.

A reușit o performanță extraordinară, utilizând muzica originară a lui Harold Arlen, prelucrată de George Marcu. O minune de spectacol, care se joacă mereu cu sălile pline, fiind una dintre piesele de rezistență din repertoriul Teatrului Excelsior.

Sute de copii și adulți cu suflet de copil au vizionat acest spectacol, iar în actuala stagiune, ori de câte ori este programat “Vrăjitorul din Oz”, biletele se epuizează cu multe săptămâni înainte de reperezentație.

Miercuri, 30 aprilie, la ora 10.00, când se va juca “Vrăjitorul din Oz”, toți cei care alcătuiesc echipa Teatrului Excelsior vor păstra un moment de tăcere. O reverență în fața celui care a fost Petre Bokor. Dacă o să fiți atenți, veți vedea o lacrimă în formă de inimă, care-l va învălui pe “Vrăjitorul din Oz”.

Petre Bokor va rămâne veșnic în Casa Poveștilor din strada Academiei nr. 28.

Foto cu Petre Bokor – Teatrul Nottara

09
/08
/17

În acest final de săptămână, nimeni nu mai doarme în Biertan. De joi până duminică, între 10 și 13 august, cât ține ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, somnul este o activitate tangențială și pur facultativă.

09
/08
/17

Michel Franco a fost recompensat, luni, 7 august, cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. ANONIMUL 14 se desfășoară în perioada 7—13 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

09
/08
/17

Cântăreața islandeză Bjork urmează să lanseze un nou album care explorează universul întâlnirilor amoroase. "Sunt foarte încântată să vă anunț că noul meu album va fi lansat foarte curând", a anunțat recent pe Twitter artista.

08
/08
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Cel care se apropie astăzi de opera și mai ales de exegeza ce i-a fost consacrată în țară și străinătate ziaristului, memorialistului, și nu în ultim rând istoricului Pamfil Șeicaru (1894-1980), rămâne uimit de patima ce răzbate atât din unele pagini ale acestuia cât și din cele ale comentatorilor săi.

08
/08
/17

Pe 13 și 16 septembrie nu rata înregistrarea concertului David Gilmour - Live At Pompeii la Happy Cinema București, Focşani și Buzău. La 45 de ani după ce David Gilmour a filmat ‘Live At Pompeii’ în legendarul Amfiteatru Roman, s-a întors pentru două show-uri spectaculoase, parte din turneul său de promovare a albumului ‘Rattle That Lock’.

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

08
/08
/17

În perioada 16-24 august 2017, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă desfășoară programul educațional pentru copii La Cotroceni, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni și Policy Center for Roma and Minorities.

07
/08
/17

Renumitul director de imagine italian Blasco Giurato semnează imaginea filmului românesc ”Octav”, al regizorului Serge Ioan Celebidachi, ce va rula în cinematografe începând cu 6 octombrie 2017. Marcel Iureș are rolul principal în filmul în care mai joacă actori precum Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar. Blasco Giurato a semnat imaginea a peste 100 de filme, printre care și „Cinema Paradiso”, pelicula premiată cu Oscar.

07
/08
/17

Între 12 și 15 august, Orchestrele Radio invită publicul de toate vârstele la un program muzical inedit, la malul mării, în Piațeta Perla din Mamaia! În vacanța de stagiune, Orchestra Națională Radio, Big Band-ul Radio și Orchestra Populară Radio se alătură Radio Vacanța și Târgului GAUDEAMUS, într-un dublu moment aniversar: 50 de ani de Radio Vacanța și GAUDEAMUS 100, aniversare sărbătorită la Mamaia, pe durata desfășurării Târgului GAUDEAMUS Litoral.

07
/08
/17

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL propune publicului proiecții speciale și concerte de calitate.

07
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă luni, 7 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie De la Muntele Sinai la Muntele lui Venus. Spectacolul vorbeşte despre dragoste, speranţă, naştere, moarte, supravieţuire, iertare, acceptare, feminitate, bărbăţie și este realizat pe versurile poeților Ștefania Mihalache, Tania Lovinescu, Aurel Storin, Toma George Maiorescu, Boris Mehr.

06
/08
/17

CRONICĂ DE FILM Un nou film-şoc al teribilistului regizor austriac Ulrich Seidl, „Safari”, despre practicile de vânătoare ale omului occidental în savana africană. Un documentar riscant, care expune fără menajamente, printr-o regie elaborată, caracterul grotesc al unei astfel de pasiuni.

06
/08
/17

Pentru al doilea an director artistic al Galei Tânărului Actor, domnul Miklós Bács, prof.univ.dr. habil. la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca şi actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, pune accentul pe caracterul de formare profesională a concursului, proiect UNITER destinat tinerilor actori, absolvenţi de licenţă.