Actorii joacă sub cerul liber, într-un apel disperat de salvare a Teatrului Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-joaca-sub-cerul-liber-intr-un-apel-disperat-de-salvare-a-teatrului-evreiesc-de-stat/

Astăzi, 10 februarie 2014, de la ora 18.00, actorii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti vor susţine spectacolul „Mazl Tov and justice for all“ în faţa clădirii din strada Dr. Iuliu Barasch nr. 15. Clădirea teatrului TES, declarată monument istoric, este grav avariată din cauza masivelor căderi de zăpadă din luna ianuarie. Acest spectacol se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru opinia publică, dar şi pentru autorităţi.

Un articol de Dan Boicea|10 februarie 2014

Astăzi, 10 februarie 2014, de la ora 18.00, actorii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti vor susține spectacolul „Mazl Tov and justice for all“ în fața clădirii din strada Dr. Iuliu Barasch nr. 15. Clădirea teatrului TES, declarată monument istoric, este grav avariată din cauza masivelor căderi de zăpadă din luna ianuarie. Acest spectacol se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru opinia publică, dar şi pentru autorităţi.

Clădirea Teatrului Evreiesc de Stat din București, ce datează din ultima decadă a secolului al XIX-lea, este o clădire de patrimoniu și a fost declarată monument istoric de către Oficiul Național al Monumentelor Istorice, aflat în subordinea Ministerului Culturii.

Ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, ce au dus la distrugerea a 80 mp din suprafața acoperișului clădirii Teatrului Evreiesc de Stat, activitatea artistică a teatrului nu mai poate continua în spațiul monument-istoric.

Inundatie scena TES (III)

Apa s-a scurs prin acoperișul deteriorat, a inundat scena, infiltrându-se până la subsolul clădirii unde sunt depozitate decorurile spectacolelor. Au fost distruse total sau parțial elemente de decor, cabluri electrice, aparatură de scenă.

Din 1954-55, când a avut loc ultima renovare, nu s-au mai făcut decât mici reparații de întreținere, astfel încât atât imobilul cât și aparatura specifică, de scenă sunt îmbătrânite și uzate, iar ca urmare a ultimelor evenimente, au devenit practic inutilizabile.

actorii Inundatie scena TES(I)

Inundaţia de la scena pe care joacă actorii Teatrului Evreiesc de Stat

Teatrul Evreiesc de Stat și-a desfășurat întotdeauna activitatea în această clădire, fiind continuatoarea teatrului ,,Barașeum – Teatrul Evreiesc”, înființat de mari actori evrei – Alexandru Finți, Beate Fredanov, Willy Ronea, N.Stroe ș.a.m.d. – în anii dictaturii fasciste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când prigoana rasială și legislația antisemită au izgonit artiștii din toate instituțiile de cultură, teatre și filarmonici.

Aici, pe strada Iuliu Barasch nr. 15, s-a născut un teatru – expresie a dorinței de exprimare artistică, de exprimare a identității iudaice, de supraviețuire prin artă.

TES acoperis (III)

În prezent, actorii TES sunt nevoiți să joace acolo unde sunt primiți, în săli puse la dispoziție prin bunăvoința altor teatre, condiție extrem de incertă și degradantă pentru o trupă de actori profesioniști.

„În aceste momente extrem de dificile, când toate eforturile noastre sunt îndreptate spre restabilirea echilibrului teatrului, spre reabilitarea, restaurarea clădirii monument istoric, spre refacerea elementelor de decor și a aparaturii de scenă și spre reluarea activității artistice pe scena TES, orice gest de solidaritate este extrem de important pentru noi, demonstrându-ne că întreaga noastră activitate este apreciată și dorită în continuare, că mesajul cultural pe care îl adresăm publicului nostru își atinge scopul, că misiunea noastră – aceea de a conserva și prezerva un patrimoniu bogat și valoros – cultura idiș și de a crea opere culturale care să contribuie la dezvoltarea culturală a întregii comunități – este îndeplinită“, spune actriţa Maia Morgenstern, managerul Teatrului Evreiesc de Stat.



20
/05
/24

„Ideea care m-a urmărit este că şansa picturii mele a fost tocmai dezavantajul de a trăi în Est şi de a participa la toate coşmarurile acestei epoci, care mă urmăresc obsesiv în drama picturii mele.”

20
/05
/24

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia, un program eclectic care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere și programe speciale.

17
/05
/24

„Furtuna“, spectacolul lui Robert Wilson de la Teatrul Național „Ivan Vazov“ din Sofia, jucat în sala mare a Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, a deschis aseară un festival de elită care se încăpățânează să uimească, să educe, să unească oamenii, de 30 de ani încoace.

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

15
/05
/24

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.