Actorii supraviețuitori din Mariupol, la Festivalul BABEL
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-supravietuitori-din-mariupol-la-festivalul-babel/

Trupa de actori supravieţuitori ai Teatrului din Mariupol, bombardat de invadatorii ruşi, este invitata specială a celei de a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului BABEL, organizat de Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte, în perioada 3 – 11 iunie 2023. Aici vor prezenta pe 10 iunie, drama „Strigătul Naţiunii”.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2023

Regizorul McRanin, directorul teatrului dâmbovițean, a cunoscut-o pe Liudmila Kolosovici, directoarea artistică a trupei reconstituite de actori ucraineni, la Chişinău, când viziona spectacole pentru festival. Întâlnirea de la “Teatrul fără nume” a avut efect imediat. Convins că solidaritatea internațională este mai necesară ca oricând, mai ales în perioade de incertitudine geopolitică, directorul festivalului i-a invitat pe confrații ucraineni greu încercați de soartă, dar neînvinşi, să participle la festival.

Pe 16 martie 2022, armata invadatoare rusă bombarda Teatrul din oraşul asediat Mariupol, distrus deja în proporție de 80%.

Aici se adăposteau sute de civili, mai ales femei şi copii, între care mame cu prunci în brațe, abia aduse de la maternitate. Pentru a proteja clădirea, un scenograf scrisese afară, cu vopsea albă, mare, de două ori, cuvântul COPII!

N-a contat pentru ruşi! Au aruncat cele două bombe de câte jumătate de tonă, asupra teatrului, transformându-l în ruină. O anchetă Associated Press, din mai 2022, ridica estimările inițiale ale pierderii de vieți omeneşti, la 600 de civili omorâți de ruşi, la Teatrul Academic Regional Donețk, se precizează într-un comunicat al organizatorilor festivalului Babel.

O parte din actorii teatrului au murit în iadul bombardamentelor de aici. Vera Lebedinskaia, o actriță în vârstă de 64 de ani, s-a salvat, reuşind să fugă afară, atunci când pereții clădirii au început să cadă. La câteva luni de la această crimă de război a ruşilor, când nu se mai gândea la viitor, minunea s-a întâmplat: a fost chemată, alături de un grup de actori ai teatrului, care supraviețuiseră carnagiului, pentru a juca la Teatrul din Ujgorod, în vestul Ucrainei, unde actorii din Mariupol îşi găsiseră refugiu.

Împreună cu fosta directoare artistică, regizoarea Liudmila Kolosovici, au scris piesa „Strigătul unei națiuni”, după scrisorile şi poemele lui Vasil Stus, despre viața poetului disident ucrainean urmărit de Moscova, interzit şi, în final, omorât de Moscova în 1985, în închisorile lor, unde l-au ținut închis în ultimii 13 din cei 47 de ani de viață ai săi. „A murit pentru Ucraina, pentru cultura ucraineană. Pentru ca Ucraina să aibă un viitor!”, declara regizoarea, cu prilejul premierei spectacolului, ce a avut loc la exact patru luni de la bombardarea Teatrului din Mariupol.

Acest spectacol emoționant, avându-l în centru pe valorosul poet şi opozant ucrainean al regimului sovietic, va fi prezentat la Festivalul BABEL, pe 10 iunie, la ora 7 seara.

Pentru că ruşii pot arunca bombe, pot prăbuşi ziduri, pot omorî mame, copii şi oameni nevinovați. Dar nu pot omorî spiritul, nu pot gâtui cultura şi nu pot sugruma vocea celor ce-si strigă independența şi dreptul la libera exprimare!

Teatrul nu piere, oricâte lovituri ar primi. De aceea, veniți să ascultați glasul solidarității teatrale dintre români şi ucraineni!

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

22
/11
/24

Pentru prima dată în România, Marele Gatsby ajunge pe scena din București într-un spectacol de teatru imersiv, regizat de Andrei Huțuleac, unul dintre cei mai apreciați regizori din noua generație. Spectacolul recreează fastul și atmosfera electrizantă a anilor ’20, aducând în fața publicului o experiență teatrală unică, unde granițele dintre spectator și actor dispar, iar invitații devin parte din poveste.