Actrița Coca Bloos se alătură proiectului „The Walks”, un spectacol de teatru revoluționar sub forma unei aplicații pentru smartphone
https://www.ziarulmetropolis.ro/actrita-coca-bloos-se-alatura-proiectului-the-walks-un-spectacol-de-teatru-revolutionar-sub-forma-unei-aplicatii-pentru-smartphone/

Actriţa Coca Bloos se alătură proiectului „The Walks”, un spectacol de teatru revoluţionar sub forma unei aplicaţii pentru smartphone, semnat de celebrul colectiv de teatru Rimini Protokoll din Berlin şi produs în româneşte de creart/Teatrelli, în parteneriat cu Goethe-Institut Bucureşti

Un articol de Liliana Matei|10 ianuarie 2022

Coca Bloos, una dintre cele mai apreciate actrițe ale teatrului românesc, devine la început de 2022 voce a producției-experiment The Walks și aduce publicului o nouă plimbare audio-ghidată – Walk 10 – Loc de joacă unde împărtășește, în premieră într-un spectacol de teatru, amintiri din experiența personală despre jocurile copilăriei. „The Walks” este disponibil online în varianta pentru IOS și pentru Android, fiind conceput exclusiv ca o aplicație pentru smartphone, iar prețul unui bilet virtual este de 21.9 lei. Versiunea în limba română a spectacolului este realizată în coproducție cu creart/Teatrelli și în parteneriat cu Goethe-Institut București, fiind coordonată artistic de Vlaicu Golcea. 

Vocea mea e mai bătrână decât locul de joacă unde vă aflați voi – sunt destul de sigură de asta. Iar ideea că peste tot unde trăiesc oameni ar trebui să existe locuri ca acesta – e mai tânără decât mine. Când eram eu copil, ieșeam afară să ne jucăm și ne întorceam în casă când ne chemau la masă”, rostește actrița Coca Bloos, cu vocea ei inconfundabilă, pe parcursul plimbării „Walk 10– Loc de joacăcare, la început de an, invită publicul român să trăiască o nouă experiență în cadrul unuia dintre cele mai inovatoare spectacole de teatru ale momentului: „The Walks”, semnat de celebrul colectiv german de teatru Rimini Protokoll și construit exclusiv ca o aplicație pentru smartphone, într-un tur audio-ghidat conceput pentru locuri specifice și concrete din orice oraș din lume (teatru, supermarket, parc, sens giratoriu, pe malul apei etc.).

„Walk 10– Loc de joacă, a zecea plimbare din cadrul spectacolului, poartă utilizatorii într-o incursiune plină de candoare și, totodată, analitică la locul de joacă, spațiu dintr-o metropolă care devine un punct al rememorării stării de libertate a copilăriei, dar și unul al chestionării realităților sociale prezente. Actrița Coca Bloos aduce- în premieră într-o producție de teatru- și câteva detalii din amintirile propriei copilării. Plimbarea audio durează 20 de minute.

 

Considerat de critica de specialitate un spectacol-experiment, „The Walks” redefinește mersul pe jos ca pe un adevărat scenariu teatral, pornind de la ideea că, odată cu pandemia de Coronavirus, mersul pe jos în spațiul public a căpătat un nou sens. Este gândit sub forma unei colecții de 10 scurte plimbări-spectacol audio-ghidate, concepute pentru anumite locuri specifice din orice oraș din lume și o invitație de a redescoperi împrejurimile și de a interacționa cu ele. Vocile, sunetele și muzica transformă, pas cu pas, locuri familiare în decoruri și diferite peisaje în autentice scene de teatru. „The Walks” reunește deja vocile a 12 actori în cadrul primelor nouă plimbări, disponibile în aplicație în limba română din luna octombrie a anului trecut – Cătălina Bălălău, Vlad Bîrzanu, Nicholas Cațianis, Paul Dunca/Paula Dunker, Carmen Ghiurco, Nicoleta Lefter, Georgia Măciuceanu, Conrad Mericoffer, Mela Mihai, Gabriela Pîrlițeanu, Alina Rotaru & fetița Maria Bărbulescu.

Experiența semnată de Rimini Protokoll conectează, totodată, oameni de pe întreg mapamondul printr-o apropiere atât locală, cât și individuală, prin intermediul unei acțiuni umane esențiale – mersul. Poveștile și universul sonor al performance-urilor audio care alcătuiesc proiectul teatral pot fi experimentate în orice colț al lumii.

Cum funcționează

 

„ Walk 10 – Loc de joacă”

Text, regie: Helgard Haug, Stefan Kaegi, Daniel Wetzel

Idee, dramaturgie: Cornelius Puschke

Univers sonor: Frank Böhle, Rimini Protokoll

Versiunea în limba română

Voce : Coca Bloos

Coordonare artistică și editare audio:Vlaicu Golcea

Regia tehnică: Alexandru Andrei

Traducerea: Ondine-Cristina Dascălița

 

Mai multe detalii despre proiect:https://www.rimini-protokoll.de/website/en/project/the-walksși

http://teatrelli.com/event/the-walks/

Trailerul versiunii în limba română:https://vimeo.com/612481587

Trailer general:https://vimeo.com/569464060

 

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proiectcreart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, spectacole work in progress, lecturi performative, serii de dialoguri culturale și artist-talk-uri etc.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]