Alexandra Nechita expune în premieră la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandra-nechita-expune-in-premiera-la-bucuresti/

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în cadrul Zilelor Bucureştiului, Grădina cu sculpturi, prima expoziţie de sculptură semnată de celebra artistă Alexandra Nechita. Spaţiul expoziţional poate fi vizitat în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, chiar în faţa Ateneului Român unde vor fi expuse 8 lucrări de sculptură, impresionante, realizate de artistă.

Un articol de Petre Ivan|15 septembrie 2017

Am creat în România cu o energie foarte bună și cu multă emoție. E o experiență nouă din multe puncte de vedere. Este prima oară când expun un ansamblu de sculpturi în țară, unde sunt cunoscută mai degrabă ca pictoriță. Sunt primele realizate chiar aici, cu materiale locale și – lucrul care mă bucură cel mai tare – sunt accesibile publicului, într-un spațiu mai puțin convențional, care încurajează interacțiunea. Visam de mult să creez în România și să expun pentru publicul de aici, spune Alexandra Nechita

Vernisajul expoziției Grădina cu sculpturi are loc pe 19 septembrie, de la ora 18:00, în fața Ateneului Român, în prezența artistei Alexandra Nechita. Despre cele opt sculpturi care vor fi expuse în această toamnă în fața Ateneului Român.

Sunt lucrări la care are acces oricine: le poți vedea, te poți apropia, le poți atinge. De aceea, îmi doresc ca toți cei care au ocazia să facă asta, să se conecteze cu lucrările, să le interpreteze și să le simtă în felul propriu. În fiecare dintre noi există o conversație permanentă între realitate și fantezie. E tema care se reflectă cel mai puternic în acest ansamblu de lucrări, dar care nu îngrădește nicio altă viziune. – Alexandra Nechita.

Alexandra Nechita

Plecată din România pe vremea când avea doar un an și jumătate, Alexandra Nechita a revenit în țara natală unde își dorește să dezvolte o nouă serie de proiecte.

Recunoscută în lumea întreagă pentru picturile sale în stilul cubist realizate la o vârstă fragedă, pictorița româncă stabilită în SUA, Alexandra Nechita a avut la opt ani prima expoziție personală a Biblioteca Municipală din Los Angeles.

În scurt timp a atras atenția criticilor de artă, care au început să scrie despre maniera abstractă, unică, lirică a tinerei artiste. Tablourile Alexandrei Nechita se regăsesc în sute de muzee din lume, de la colecția de artă a Vaticanului, până la colecții particulare deținute de celebrități precum David Letterman, Whoopi Goldberg sau Calvin Klein.

Pe parcursul anilor, Alexandra Nechita și-a dezvoltat limbajul vizual aparte în numeroase picturi și sculpturi din bronz, sticlă și metal. În anul 2008 absolvă UCLA, una dintre cele mai mari și mai prestigioase instituții de învățământ din lume, de unde obține o diplomă în Arte Plastice și își dedică timpul promovării artelor ca mod de expresie și comunicare în școală.

Foto: Alexandra Nechita – facebook

28
/05
/18

Strada Mătăsari este cunoscută în capitală ca fiind strada unde prostituatele ieșeau „la lucru” pe înserat. Ideea festivalului Femei pe Mătăsari, fondat de Iulian Văcărean, a fost să facă această stradă cunoscută pentru lucruri mult mai pozitive, să invite femei și bărbați, organizații, să-și prezinte ideile și să le dea oamenilor ceva creativ în schimbul unei imagini de „strada unde totul este pierdut”.

25
/05
/18

Artistul român Hamid-Nicola Katrib își va împărtăși una dintre viziunile sale asupra artei moderne într-un cadru urban, părăsit și uitat de timp, care va anima locația într-o viziune suprarealistă plină de emoții. Amprenta artistului, atent conturată în Big Bang - vernisajul pe care îl pregătește pentru data de 7 iunie 2018, se va reflecta în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei, însă vedeta serii va fi instalația denumită „The End”.

24
/05
/18

Pe durata Festivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai - 3 iunie), Ziarul Metropolis vă va ține la curent cu cele mai importante evenimente de la Cluj.

22
/05
/18

Între 20 și 29 aprilie, la hub-ul cultural POINT a avut loc NOVA, festival de noi tehnologii în artele performative. La invitația POINT, peste 30 de creatori și artiști români și internaționali au ținut workshopuri, conferințe, performance-uri.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

17
/05
/18

Joi, 17 iunie, în ziua Înălțării Domnului, România va sărbători și Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunități (sate, comune, orașe, consilii județene, școli, licee, muzee, biblioteci, universități, asociații culturale și sociale, teatre, mănăstiri) din România și din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani și a foștilor deținuți politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea și menținerea României pentru noi, cei de astăzi, și pentru generațiile următoare.

16
/05
/18

În seara de 19 mai, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii a evenimentului "Noaptea Muzeelor", publicul din întreaga ţară va avea posibilitatea de a vizita aproximativ 180 de muzee şi de a beneficia de pe urma unor activităţi culturale şi curatoriale propuse de peste 40 de prieteni ai muzeelor.

15
/05
/18

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediție cu o expoziție intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spațiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

12
/05
/18

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziției „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

11
/05
/18

"După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală din epoca Ceaușescu, am decis să relatez fotografic viața de zi cu zi a oamenilor.", spunea, în urmă cu 5 ani, într-un reportaj BBC Andrei Pandele, fotograful (şi arhitectul) care a surprins, începând din 1970, România în vremea opresiunii comuniste.

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.