Alexandru Ciubotariu a.k.a Pisica Pătrată, prima expoziție personală în Elveția, la Estopia Art Gallery din Lugano
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-ciubotariu-a-k-a-pisica-patrata-prima-expozitie-personala-in-elvetia-la-estopia-art-gallery-din-lugano/

Între 9 şi 25 iunie, Alexandru Ciubotariu, a.k.a Pisica Pătrată, cel mai cunoscut street artist din România, mută strada în galerie, la Estopia Art Gallery din Lugano, unde prezintă expoziţia Headies / Căpăţâni. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 9 iunie, de la ora 18.00.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

În prima sa expoziție personală în Elveția, după doi ani de pandemie, artistul s-a decis să dea drumul unor personaje supradimensionate, neliniștitoare – ținute sub cheie prea multă vreme, după cum mărturisește autorul lor -, care vor ocupa spațiul galeriei cu conținutul lor interior.

De peste 15 ani, personajele Pisicii Pătrate, cu figurile lor schimonosite și privirea oțelită, se pliază perfect pe unghiurile, mereu imperfecte, ale arhitecturii urbane, cu dinții – angoasant de mulți! – scrâșnind resemnat, dulce – amar, în peisajul străzilor multor orașe din România. Ce se întâmplă însă când astfel de personaje își augmentează enorm dimensiunile și migrează din spațiul străzii într-o galerie?

„Am decis să elimin părțile superflue și să mă focalizez doar pe expresie, pe modelarea sufletească transpusă în concretul expresiei faciale. Un alt lucru care m-a împins spre acest demers este distorsiunea de comunicare pe care o trăim, mă refer la interacțiunea prin emoticons. În loc să descriem ceea ce simțim, preferăm să trimitem un emoticon, care ni se pare potrivit cu respectiva stare. Am ales să exprim abnorm astfel de stări fără filtrul codului de comunicare cu care ne-am obișnuit prea mult astăzi. În contextul spațial definit al galeriei mi se pare că pot comunica cu privitorii prin intermediul acestor căpățâni care mă reprezintă sută la sută. Sunt momente și expresii ale unor stări pe care le-am experimentat profund și pe care am ales să le împărtășesc mai departe, continuând comunicarea fără ca implicarea mea directă să mai existe. O parte din mine poate merge mai departe fără mine”.

Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, s-a născut în 1979 la Călărași. Locuiește și lucrează în București. A absolvit secția Grafică a Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași în 2004. Din 2017 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Pisica Pătrată, celebrul personaj care l-a consacrat ca artist urban, răsare din cele mai neaşteptate colţuri din Bucureşti și din multe alte orașe, de pe ziduri, mesh-uri, din librării şi spaţii de evenimente. A devenit şi personaj de carte, în albumul Pisica patrată, primul album de street art din România, publicat la Editura Vellant, în 2009. A participat la peste 100 de expoziții în România și în străinătate, a inițiat proiectul Muzeul Benzii Desenate, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie, și a publicat în peste 90 de ziare și reviste din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croația, Cehia, Franța, Grecia și Serbia. A ilustrat peste 20 de cărți pentru copii, iar în 2021 a curatoriat și a participat cu live drawing la expoziția 155 de ani de benzi desenate în România 1860 – 2015, la Muzeul Național de Istorie al României. A ilustrat peste 50 de volume de bandă desenată, iar lucrările i-au fost publicate în peste 10 albume de street-art. A primit peste 35 de premii la concursuri, festivaluri de artă și saloane de bandă desenată.

Curator: Claudio Scorretti

08
/02
/18

Iubitorii de poezie și nu numai sunt asteptați, astăzi (8 februarie), de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române,la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la lansarea unui mărțișor literar aparte – Cărţişorul de Autor Nichita Stănescu.

07
/02
/18

1.060 de femei artiste din România indexate, un premiu pentru întreaga creație și 10 lucrări de artă donate celui mai vechi muzeu din țară. Sâmbătă 10 februarie 2018, orele 12:30, va avea loc un nou eveniment cuprins în proiectul de cercetare și cultură vizuală „Centenarul femeilor din arta românească”, coordonat de PostModernism Museum în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

05
/02
/18

Manchester Art Gallery a retras temporar un tablou din perioada victoriană - "Hylas and the Nymphs", de JW Waterhouse - în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să "încurajeze dezbaterea" despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul a fost expus din nou, la o săptămână de la retragere.

27
/01
/18

Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc o primul eveniment din cadrul expoziției aNORMAL a artistului Gheorghe Rasovszky, deschisă la etajul al treilea al Muzeului Național de Artă Contemporană București în perioada 23 noiembrie 2017 – 1 aprilie 2018.

22
/01
/18

O expoziţie de pictură intitulată „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri”, cu lucrări semnate de artistul Zoltan Lörencz, va fi vernisată marţi, la ora 18.30, la Teatrul „Constantin Tănase”. Expoziţia este itinerantă şi va fi vernisată în luna martie şi la Paris. La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti va rămâne deschisă până pe 28 februarie.

16
/01
/18

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, şef al Departamentului Identitate Naţională, Paul Claudiu Cotîrleţ, a declarat luni, la Târgu-Jiu, că la nivel naţional au fost acceptate 2.200 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, pentru care Guvernul a alocat suma de 150 de milioane de lei.

14
/01
/18

Începând de astăzi, timp de 30 de zile, “Ziarul Metropolis” va prezenta  zilnic pe pagina sa de Facebook câte o fotografie din expoziția “On the Path of Hope”/ “Pe calea speranței”, realizată de fotografa Dimitra Stasinopoulou, în cadrul proiectului internațional “Rolul mass-media în tratarea temei refugiaților și migranților”.

12
/01
/18

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru, distincția oferită de Excelența Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Decorația a fost înmânată pe 10 ianuarie 2018 de consilierul prezidențial pentru Cultură, Culte și Centenar, domnul Sergiu Nistor, și de doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român. 

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

07
/12
/17

Miercuri, 6 decembrie, Muzeul Național de Artă al României a redeschis Sala Constantin Brâncuși. Evenimentul a avut loc în prezența lui Lucian Romașcanu - Ministrul Culturii și Identității Naționale, a Directorului Liviu Constantinescu, a Directorului Științific Octavian Boicescu și a echipei de specialiști MNAR. Alături de aceștia au fost de față invitați ai corpului diplomatic și personalități ale vieții culturale românești.

04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.