Alexandru Tomescu îl duce pe Enescu la New York şi Washington de ziua României
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-il-duce-pe-enescu-la-new-york-si-washington-de-ziua-romaniei/

Violonistul român Alexandru Tomescu va susţine trei concerte la New York şi Washington, cu ocazia Zilei Naţionale a României, primul eveniment din această serie fiind programat pe 26 noiembrie, când artistul va interpreta lucrări de George Enescu şi Niccolò Paganini.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2014

Primul concert va fi pe 26 noiembrie, de la ora 18.00, la Millennium Stage – Kennedy Center din Washington. De 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, Alexandru Tomescu va concerta în celebra sală Weill de la Carnegie Hall din New York, prezentând, sub titlul „Paganini – înger sau demon?”, versiunea integrală a Capriciillor lui Paganini, cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară.

De asemenea, pe 3 decembrie, Alexandru Tomescu va interpreta fragmente din proiectul său de success „Paganini – înger sau demon?” şi lucrări de George Enescu, pentru oaspeţii Misiunii Permanente a României la ONU.

Capriciile lui Paganini se numără printre cele mai dificile lucrări scrise vreodată pentru vioară. Cele aproximativ 80 de minute de glorie şi paroxism muzical sunt rareori abordate de violonişti şi puţini dintre aceştia se încumetă să le înregistreze.

Printre violoniştii care au acceptat această provocare se numără Ruggiero Ricci, Salvatore Accardo, Itzhak Perlman, Michael Rabin, Midori şi, bineînţeles, Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu & „Paganini – înger sau demon?”

Alexandru Tomescu consideră proiectul „Paganini – înger sau demon?” un punct de cotitură în cariera sa. După ce a studiat în Elveţia cu Tibor Varga şi în SUA cu Eduard Schmieder, a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, dorind să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora.

Alexandru Tomescu a susţinut concerte în săli de prestigiu ca Théâtre des Champs Elysées din Paris, Metropolitan Art Space din Tokyo, şi Carnegie Hall din New York, sub bagheta unor mari dirijori ca Valery Gergiev, Kurt Masur şi Christoph Eschenbach.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Foto: Alexandru Tomescu – facebook

27
/04
/14

În această seară (27 aprilie), de la ora 19.00, publicul va avea astfel ocazia să urmărească debuturile câtorva dintre tinerii balerini talentaţi ai Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti şi totodată să se bucure de muzica lui Adolphe Ch. Adam, sub bagheta lui Ciprian Teodorașcu.

27
/04
/14

Miercuri, 30 aprilie (19.00), îl veţi asculta pe Razvan Suma la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt. Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, acesta cucerind publicul din cele mai multe oraşe ale ţării cu turneele sale naţionale „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

14
/04
/14

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23, respectiv 25 aprilie. Sărbătorile Pascale se prelungesc, astfel, cu două sărbători dedicate muzicii şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart.

11
/04
/14

Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment în aer liber, de mare amploare din 2014. Cetăţenii sectorului 3 şi nu numai sunt invitaţi, în 13 aprilie, ora 20,00, în Duminica Floriilor, în Parcul Titan - Parcul Artelor la întâlnirea cu muzica sacră pascală.

10
/04
/14

Vineri, 11 aprilie 2014 (19.00), cu exact o săptămână înainte de Vinerea Mare, la Sala Radio, „artileria grea” a instituţiei artistice se reuneşte pe scenă pentru a vă dărui un concert cu Misa în si minor - Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi dirijorul Tiberiu Soare.

09
/04
/14

A fost numită „Sarah Bernhardt a teatrului de operă”. Cu ochi de smarald, trup de felină și un farmec scenic ce radia patos şi rafinament, Virginia Zeani a electrizat publicul de operă de pe patru continente şi n-a uitat niciodată să spună că, la origine, este româncă.

09
/04
/14

Reputaţia sonorităţii inegalabile a viorilor Stradivarius, instrumente muzicale italiene fabricate în urmă cu 300 de ani, este serios afectată de un test realizat de violonişti cu reputaţie mondială, care au preferat, în majoritatea lor, sonoritatea oferită de instrumentele moderne.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.