Alexandru Tomescu și Ladislau Horvath, primul concert din an la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-si-ladislau-horvath-primul-concert-din-an-la-sala-radio/

Violonistul Alexandru Tomescu, artistul care recent, pe 19 noiembrie 2018, a câştigat din nou concursul organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Filarmonica „George Enescu” pentru dreptul de a cânta, până în 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Naţional, va concerta la început de an pe scena Sălii Radio, într-un concert 100% Haydn!

Un articol de Liliana Matei|9 ianuarie 2019

Concertul prezentat miercuri, 16 ianuarie, de la ora 19.00, de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta unui invitat special: Ladislau Horvath. Muzician cu o bogată carieră internaţională, Ladislau Horvath este concertmaestru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino, în cadrul căreia colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta.

Considerat adesea ca „părintele simfoniei”, prieten și mentor al lui Mozart și Beethoven, Joseph Haydn este unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile: a creat 104 simfonii, aproape 90 de lucrări pentru cvartet de coarde, 62 de sonate pentru pian, numeroase concerte, oratorii ș.a. În 2019, de la trecerea sa în neființă se împlinesc 210 ani.

În concertul de la Sala Radio vor putea fi ascultate trei dintre creațiile sale: Uvertura operei L’Isola disabitata, Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 1 și Simfonia nr. 101 – Ceasornicul.

Artist plurivalent: dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru și pedagog, Ladislau Horvath reprezintă a 5-a generație de muzicieni în familia sa. Din anul 1990, colaborează în calitate de solist și concert-maestru cu Zubin Mehta, dirijor principal al orchestrei Maggio Musicale Fiorentino. În calitate de concert-maestru a colaborat cu orchestre de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia – Roma, Teatro Massimo – Palermo, Teatro Carlo Felice – Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra „GULBENKIAN”- Lisabona ș.a.

În anul 2006, a fost numit dirijor principal și concert-maestru al Orchestrei „I SOLISTI FIORENTINI” (creată de Riccardo Muti), cu care a susținut numeroase concerte. În anul 2014 a debutat cu deosebit succes ca dirijor de operă, cu „Bărbierul din Sevilla”, la Teatrul „Manzoni” din Pistoia. Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră „MUSICI MUNDI” și  formația „CONSONANZA”, cu care a participat la Festivaluri Internaționale (Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya).

Unul dintre cei mai apreciați violoniști români, Alexandru Tomescu este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România. Artistul se bucură de privilegiul de a interpreta, începând din anul 2007, pe o vioară de patrimoniu: vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva proiecte muzicale de anvergură, sub genericul Turneul Stradivarius. A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

17
/06
/19

Neamț Music Festival anunță că în ediția sa din acest an dedică o zi specială Festivalului Internațional George Enescu. Piatra Neamț se alătură, astfel, celorlalte 10 orașe din țară care participă în acest an în cea mai extinsă ediție a Festivalului George Enescu de până acum, celebrând bucuria muzicii în spiritul moștenirii lăsate de marele compozitor român, George Enescu.

07
/06
/19

VAMA a lansat cel mai nou single al formației, Pe de rost. Versurile cântecului, construite din perspectiva unui elev de liceu, au fost inspirate de o întâlnire întâmplătoare dintre Tudor Chirilă și o elevă din clasa a 8-a, care a venit să-i ceară un autograf. Intrând în vorbă cu ea, Tudor a întrebat-o în treacăt dacă mai au de învățat pe de rost comentariile la română și, spre surprinderea lui, răspunsul a fost afirmativ.

30
/05
/19

SoNoRo Conac „À la française” continuă în lunile iunie și iulie și cheamă publicul într-o vacanță de vară armonioasă. Muzica de cameră va răsuna fantastic în impresionantele biserici fortificate din ținutul Haferland, dar si castele, vile, conace si alte clădiri istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural românesc din județele Brașov, Oradea, Sibiu, Argeș și Iași. 

29
/05
/19

În prag de vară, ritmul plin de foc și de pasiune al tango-ului este adus la Sala Radio prin muzica celebrului artist argentinian ASTOR PIAZZOLLA. Miercuri, 5 iunie (19.00), ORCHESTRA  DE CAMERĂ RADIO - sub bagheta dirijorului italian ROBERTO SALVALAIO - și violoncelistul RĂZVAN SUMA vă propun un program cu lucrări de Piazzolla, ca Le grand tango, Kicho, Tango no. 2 – Cantengue sau Recordando, suită pentru orchestră de coarde.

23
/05
/19

Un moment unic pentru cultura europeană! Pe 25 mai 2019, publicul român poate asista, în direct, la o dublă aniversare excepţională: Opera de Stat de Viena – Wiener Staatsoper – își sărbătorește cei 150 de ani de la inaugurare cu o nouă versiune a lucrării lui Richard Strauss, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“, creaţie centenară în acest an.

22
/05
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 26 mai 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nuntalui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.