Alina Cojocaru, din nou pe scena Operei Naţionale, în premiera „La fille mal gardée”
https://www.ziarulmetropolis.ro/alina-cojocaru-din-nou-pe-scena-operei-nationale-in-premiera-la-fille-mal-gardee/

Alina Cojocaru va dansa în premiera baletului „La fille mal gardée”, pregătit şi pus în scenă de Malin Thoors şi Johan Kobborg, care va avea loc pe 13 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti, celebra prim-solistă de renume internaţional întorcându-se pe scena instituţiei româneşti după un an.

Un articol de Petre Ivan|8 decembrie 2014

Alina Cojocaru a dansat, în urmă cu un an, pe 7 decembrie 2013, în premiera baletului „La Sylphide” de la Opera Naţională Bucureşti (ONB), spectacol pus în scenă de coregraful Johan Kobborg pentru prima dată în România.

La un an de la acest eveniment, celebra prim-solistă de renume internaţional se întoarce pe scena ONB, pentru a dansa în spectacolul „La fille mal gardée”, balet în două acte şi trei scene de Ferdinand Hérold şi John Lanchbery, o producţie a cărei coregrafie poartă semnătura lui Sir Frederick Ashton. Scenografia îi aparţine lui Osbert Lancaster, spectacolul fiind pus în scenă şi pregătit de Malin Thoors şi Johan Kobborg.

Premiera mondială a spectacolului a avut loc pe 28 ianuarie 1960, la Royal Opera House – Covent Garden din Londra. La Opera Naţională Bucureşti premiera va avea loc pe 13 decembrie, urmând noi reprezentaţii pe 14, 19 şi 21 decembrie şi pe 4, 11, 14 şi 30 ianuarie 2015, se arată site-ul instituţiei teatrale.

Din distribuţia baletului fac parte Alina Cojocaru (Lise), Robert Enache (Colas) şi Johan Kobborg (Văduva Simone).

Despre Alina Cojocaru

Alina Cojocaru, născută la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane. A dansat în Compania de Balet din Kiev (debutând în „Don Quijote”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină. După succesul repurtat în „Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din „Lacul lebedelor”, „Romeo şi Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), „Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), „Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), „Baiadera” (realizată de Natalia Makarova) etc. În

Alina Cojocaru si Johan Kobborg, in Romeo si Julieta

Alina Cojocaru si Johan Kobborg, in Romeo si Julieta

repertoriul său s-au adăugat, în ultima vreme, noi titluri, precum „Mayerling”, „Gong”, „Sylfida”, „Manon” (în coregrafia lui McMillan).

Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului „Balerina deceniului”, decernat în 2010 cu ocazia unei prestigioase gale internaţionale de balet – „Stars of the 21st Century” – care a fost organizată la Moscova.

Despre Johan Kobborg

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra şi este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel şi în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balşoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc.

În anul 2009, spectacolul său „La Sylphide” de la Teatrul Balşoi a primit premiul „Masca de Aur” la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

Coregraful Johan Kobborg conduce, din ianuarie, Baletul Naţional Român, un compartiment al Operei Naţionale Bucureşti (ONB).

Alina Cojocaru şi Johan Kobborg au o relaţie de mai mulţi ani şi s-au logodit în 2011.

Foto: Alina Cojocaru, La fille mal gardée – ONB

18
/08
/21

Toate operele prezentate la Sala Palatului, la ediția din 2021 a Festivalul Internațional George Enescu, vor fi atât în premieră în România, cât și în format multimedia, cu participarea unor artiști și orchestre renumite, precum și a cunoscutelor regizoare Carmen Lidia Vidu și Nona Ciobanu. Una dintre opere, compusă de faimosul tenor, compozitor și dirijor Jose Cura – Te Deum –, este o premieră mondială și este dedicată aniversării celei de-a 25-a ediții a Festivalului Enescu.

18
/08
/21

Bucharest International Dance Film Festival 2021, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București, prezintă sub tema Potential Worlds, pe lângă cele 34 de titluri din competiții, o selecție de patru documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) și „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson).

17
/08
/21

Opera comică “Elixirul Dragostei”, de Gaetano Donizetti, se va juca în cadrul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care are loc, în perioada 20-22 august, la Târgu Mureș. Programat pe 22 august, de la ora 19.00, la Palatul Culturii, spectacolul se bucură de participarea extraordinară a orchestrei și corului Operei din Brașov, soliști: tenorul Ștefan von Korch, soprana Katalin Kolcsár și baritonul Adrian Mărcan.

17
/08
/21

Festivalul Internațional George Enescu invită publicul și organizațiile de orice fel – publice sau private – să ia o pauză de 5 minute de la ritmurile cotidiene, pe 19 august, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, pentru a-l onora fără cuvinte mari, ci cu ceea ce Maestrul a iubit mai mult – muzica – și în felul în care el și-a trăit viața – cu modestie și cu generozitate pentru semeni.

16
/08
/21

Barcelona Flamenco Ballet va susține două reprezentații suplimentare ale spectacolului „Flacăra Nopții” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în condițiile în care Kibbutz Contemporary Dance Company nu va mai fi prezentă fizic la Sibiu, la cea de-a XXVIII-a ediție a FITS, ci cu un spectacol transmis online.

16
/08
/21

Lumea jazzului s-a îmbogățit cu încă o ediție Sibiu Jazz Festival. Timp de trei zile(13-15 august) publicul a putut experimenta un veritabil jazz happening, un amestec sui generis de stiluri consacrate acestui gen muzical. Formațiile cuprinse în line up au recompus pe scenă farmecul jazului profund legat de entuziasmul creației muzicale.

10
/08
/21

Continuând o tradiție a relațiilor de excelență, Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” devine, începând de anul acesta, partener în România al Filarmonicii de la Chișinău, colaborare care, pe lângă obiectivele artistice, vizează campania de strângere de fonduri pentru reconstrucția centrului cultural basarabean, parțial distrus de un incendiu în luna septembrie, 2020.

06
/08
/21

Duminică, 15 august 2021, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu invită publicul la Concertul Extrordinar „Ave Maria”. Evenimentul faimosului cor îi are ca invitați speciali pe copiii din Ansamblul de percuție Young Beats – Cantus Mundi, fondat și coordonat de Zoli TOTH și se va desfășura în aer liber la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” din București (Str. Arhitect Hârjeu nr. 61).

06
/08
/21

Începând de vineri, 6 august 2021, până duminică, Festivalul SoNoRo Musikland poposește în orașul Brașov, unde vor avea loc trei concerte, organizate în parteneriat cu Filarmonica Brașov. Concertele vor avea loc în Sala Patria (sâmbătă, 7 august), dar și în aer liber, în Piața Brassaï (vineri, 6 august) și Piața Sf. Ioan (duminică, 8 august).