“Alpha”, pregătit să domine la cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/alpha-pregatit-sa-domine-la-cinema/

Sfârşitul verii aduce pe marile ecrane o producţie impresionantă atât prin povestea inedită, cât şi prin efectele vizuale spectaculoase: “Alpha”.

Un articol de Petre Ivan|23 august 2018

Reunind o distribuție internațională, filmul realizat de Columbia Pictures și Studio 8 prezintă o călătorie prin vremuri imemoriale, în timpul erei glaciare, pe când Homo sapiens făceau primele încercări de domesticire a lupilor, transformându-i din fiare și dușmani în prieteni – o experiență emoționantă, care transcende milenii. “Alpha” va rula, în premieră, la cinema începând de vineri, 24 august 2018.

În zorii istoriei, acum 20.000 de ani, primii Homo sapiens învață atât tainele supraviețuirii în condiții vitrege, cât și secretele comunicării dincolo de limitele speciei.

Într-o Europă înghețată, cu ierni lungi și grele, tânărul solutrian Keda din tribul Cro-Magnon(interpretat de Kodi Smit-McPhee, care a jucat și în filmele “Let Me In,” “X-Men: The Apocalypse”) este rănit grav în timpul primei sale vânători de bizoni. Considerat mort și rămas singur, trebuie să înfrunte o mulțime de pericole, dar are și șansa de a se apropia de un lup rănit și singur ca și el: Alpha.

Keda (Kodi Smit-McPhee) with Alpha in Columbia Pictures and Studio 8’s ALPHA.

Treptat, relația dintre ei avansează și fiara se transformă în prieten, iar Keda, devenit războinic în toată regula, descoperă că împreună au mai multe șanse să supraviețuiască, dacă învață să comunice și au încredere unul în celălalt. Prietenia lor nu doar că le schimbă amândurora viața, ci dă un alt sens existenței și influențează pentru totdeauna viitorul omenirii. Reînviind o eră de mult apusă, această poveste universală depăşește barierele lingvistice și ne arată cum trăiau strămoșii preistorici. Autenticitate, emoţie şi imagini uimitoare – iată ce ne rezervă “Alpha”, din 24 august 2018, la cinema.

Desigur, intensitatea filmului se datorează mult și efectelor vizuale, echipa de producție oferind spectatorilor o călătorie fantastică prin peisaje glaciare. Pentru o mai mare încărcătură emoţională, majoritatea scenelor au fost filmate cu animale reale, nu realizate digital. Totodată, pentru a portretiza Solutrienii în termeni cât mai veridici, producătorii au colaborat cu arheologi și paleologi pentru ca personajele să arate și să comunice întocmai așa cum se presupune că ar fi făcut-o primii oameni, ba chiar au creat o limbă nouă, limba Cro-Magnon – o adevărată provocare pentru lingviști și actori. Scenariul nu abundă însă în dialoguri, astfel încât mare parte din comunicare se realizează prin limbajul trupului, sporind dramatismul și dinamica vizuală. De altfel, nu întâmplător producătorii au ales o distribuție internațională: actorii din Australia, Islanda, Suedia, Polonia, Belgia, Chile, Bolivia, SUA și Canada, alături de câinii-lup din Cehia, Spania și insulele scoțiene Orkney transmit spectatorilor sentimentul că, dincolo de barierele culturale și lingvistice, toți avem aceleași nevoi și temeri.

“Este aproape ca o poveste spusă la focul de tabără de pe vremuri”, spune Albert Hughes, regizorul și creatorul poveștii Alpha (cunoscut pentru producția“The Book of Eli”). O poveste a comunităţii, care ne prilejuiește o călătorie emoţionantă într-un trecut cu totul necunoscut, dar şi o lecţie despre prietenie și încredere, despre comunicare și evoluție.

Filmările au avut loc în Canada, în Vancouver şi în preeria şi mlaştinile din sudul Albertei, în estul Islandei, în Los Angeles şi Apple Valley, California, precum și la Dinosaur Park, sit aflat sub egida UNESCO, unde se păstrează 150 de schelete complete de dinozauri din perioada cretacică, de acum 75 de milioane de ani.

Echipa tehnică include laureați la Oscar, iardin distribuție fac parte Jóhannes Haukur Jóhannesson, Leonor Varela, Marcin Kowalczyk, Jens Hultén, Natassia Malthe, Spencer Bogaert, Mercedes de la Zerda și câinele-lup Chuck din Cehia în rolul lui Alpha. Realizat de Columbia Pictures şi Studio 8, filmul durează 96 de minute, se adresează audienței generale și este distribuit în România de InterComFilm Distribution.

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.