Alpin Film Festival 2017 aduce cultura montană și distracția în Brașov, Predeal și Bușteni
https://www.ziarulmetropolis.ro/alpin-film-festival-2017-aduce-cultura-montana-si-distractia-in-brasov-predeal-si-busteni/

Alpin Film Festival (ediţia a II-a), festival internaţional de film, carte şi fotografie destinat promovării culturii şi civilizaţiei montane, are loc în perioada 23-29 ianuarie, în Braşov, Predeal şi Buşteni. Intrarea la evenimentele festivalului este liberă.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2017

Iubitorii de munte, adrenalină și aventură vor avea la dispoziție o săptămână întreagă cu evenimente speciale – proiecții cu cele mai spectaculoase filme din universul montan, expoziții de fotografie veche și fotografie alpină, lansări de carte, dar și întâlniri cu alpiniști sau sportivi români cunoscuti și invitați din Italia, Polonia, Cehia, Franța și Slovenia. Cei care vor veni la Alpin Film Festival 2017 vor putea să-i întâlnească, printre alții, pe Zsolt Torok, Vlad Căpușan, Cornel Coco Galescu, Nicolae Dimache, Toma Coconea, Dr. Cristian Lascu, Ionuț Zincă, Silviu Bălan.

Alpin Film Festival este un eveniment creat cu multă pasiune pentru munte și artă, un eveniment prin care ne dorim să dezvoltăm o platformă de educație privind muntele și tot ce înseamnă acesta: prietenie, natură, aventură, adrenalină și distracție. Deschidem larg ușa tuturor celor care iubesc și respectă muntele, sportul, cărțile, filmele și fotografia. Ne dorim ca, în timp, să creăm o comunitate frumoasă, alături de care știi sigur că vei petrece momente de neuitat, la munte” – Dan Burlac, președinte Alpin Film Festival.

Festivalul se deschide pe 24 ianuarie, la Bușteni, gazda evenimentelor și filmelor din lumea alpinismului. Ziua va debuta cu vernisajul expoziției în aer liber, cuprinzând o colecție de fotografii vechi din Arhivele Naționale, prezentate pentru prima oară publicului larg. Intitulată  „Istoria în Alb”,  expoziția va fi găzduită de Castelul Cantacuzino din Bușteni. Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov și realizatorul expoziției concepute în colaborare cu Asociația Forums, va prezenta acest eveniment care mai cuprinde și lansarea ultimului număr din revista Astra. 

Tot pe 24 ianuarie, la Centrul Cultural ”Aurel Stroe” – Bușteni va avea loc proiecția specială a  unuia dintre cele mai premiate filme românești la festivalurile internaționale  de gen – ”Muntele Magic”, regizat de Anca Damian și prezentat de Irina Margareta Nistor.

Pe durata întregului festival, în cele trei orașe, va fi difuzată o selecție internațională care va cuprinde cele mai bune filme din ultimii doi ani ce își au inspirația în lumea muntelui. În premieră în România, Alpin Film Festival va organiza la Predeal, pe 28 și 29 ianuarie, ”ZILELE FILMULUI ROMÂNESC DE MUNTE”, ce va cuprinde o interesantă selecție de filme realizate în România. Publicul va putea vota filmul românesc preferat, la finalul fiecărei proiecții.

Anul acesta, Italia este țara invitată special la Alpin Film Festival, fiind una dintre țările cu tradiție în alpinism și sporturi de iarnă. Printre invitați se numără reprezentanți ai Muzeului Național Montan din Torino – cel mai mare muzeu dedicat muntelui din Europa, Alessandro Filippini, cunoscut specialist al muntelui „transalpin”. Partenerul acestui eveniment este Institutul Italian de Cultură București. 

Un alt eveniment din cadrul festivalului va fi expoziția de fotografii ale Asociației Forona, expoziția ”Muntele”, organizată în aer liber, la Brașov, în Piața Sfatului și realizată cu sprijinul Canon România.

Tot pentru prima oara în România, Alpin Film Festival va organiza,  joi, 26 ianuarie, la Predeal conferința ”Medicină la Altitudine”, în parteneriat cu Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont. Cel care va susține acest eveniment este doctor Nicolae Dimache, specialist endocrinolog și fost alpinist de performanță, actualmente rezident în Italia unde a practicat medicina internă. Temele dezbătute în această conferință vor fi legate de aspectele fundamentale ale fiziologiei organismului uman expus la mare altitudine, procesele de aclimatizare etc.

Între 24 și 29 ianuarie, festivalul va cuprinde și un salon de carte organizat în Sala Mare a Primăriei Predeal. Salonul de carte va prezenta ultimele apariții de carte al căror subiect este inspirat din lumea muntelui, în prezența a numeroși scriitori și jurnaliști. Printre invitații speciali se numără Marius Chivu, Sabina Fati, Dinu Mititeanu, Nicolae Dimache sau Mihai Ogrinji.

Duminică, 29 ianuarie, Alpin Film Festival se va încheia cu două evenimente speciale – ”Gala Alpinismului Românesc” și ceremonia de premiere ”Sportivul Anului 2016”, realizată cu sprijinul Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE), unde vor participa cei mai buni sportivi din țară.

Tot în cadrul Alpin Film Festival se desfășoară, în perioada 1 ianuarie – 1 martie 2017, și concursul ”Digital Carpatica” – concurs de scurtmetraje realizate exclusiv cu telefonul mobil, având ca temă principală Munții Carpați din România. Regulamentul concursului este disponibil pe website-ul Alpin Film Festival.

Întreg programul Alpin Film Festival și synopsis-ul filmelor selecționate pot fi găsite pe www.alpinfilmfestival.ro.

Alpin Film Festival se bucură de sprijinul International Alliance for Mountain Film (IAMF), asociație internațională care reunește peste 25 de festivaluri de profil din întreaga lume.

Despre Alpin Film Festival

Alpin Film Festival este singurul festival internațional de film, carte și fotografie destinat promovării culturii și civilizației montane din România. Prima ediție a festivalului a avut loc în martie 2016. Festivalul este inspirat de succesul altor manifestări de acest gen din întreaga lume: BANFF (Canada), GRENOBLE (Franța), KATHMANDU (Nepal). Pentru mai multe detalii, puteți vizita website-ul festivalului – www.alpinfilmfestival.ro sau pagina de Facebook: www.facebook.com/alpinfilmfestival

Alpin Film Festival Official Trailer 2017 from Alpin Film Festival on Vimeo.

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.