„Amore“, cu Pippo, acolo unde supraviețuiește iubirea
https://www.ziarulmetropolis.ro/amore-cu-pippo-acolo-unde-supravietuieste-iubirea/

Acum, când e război, când drepturile omului sunt călcate în picioare, când America se întoarce în Evul Mediu, când totul este profit, când meritocraţia e subiect de batjocură, când educaţia e anihilată, când totul devine inaccesibil, când cei mai vulnerabili suferă, când nu mai există speranţă, când şocul, crima, terorismul, lăcomia sunt mlaştini prin care trebuie să navigăm abia ţinându-ne respiraţia la suprafaţă, în momentul ăsta de care acum şi peste câteva generaţii trebuie să ne fie ruşine, oare cine mai poate vorbi şi despre iubire?

Un articol de Dan Boicea|25 iunie 2022

Există cineva – un om care a adus pe scenă geografia neașteptată a frumuseții umane: Pippo Delbono; el ne-a vorbit ca nimeni altul despre iubire, într-o seară caldă de vară.

Pippo Delbono a adus pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu“, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (24 iunie – 3 iulie), eseul său despre iubire – „Amore“, o producție Emilia Romagna Teatro – Pippo Delbono Company, care a avut premiera pe 28 octombrie 2021. O călătorie de o oră în melancolie, iar dacă melancolia ar fi o mare, atunci i-am văzut valurile izbindu-se de pietre, iar dacă melancolia ar fi o apă dulce, atunci i-am văzut liniștea oglindită în suprafața ei neatinsă.

Iar dacă melancolia ar fi o țară, atunci s-ar numi Portugalia, locul de unde Pippo și-a hrănit iubirea pentru oameni, pentru sentimente, pentru teatru, muzică și de unde a pornit acest spectacol al redescoperirii iubirii. Cum să readuci iubirea în actualitate? Cum să îi redai locul în agenda zilei? Cum să o retransformi într-o temă importantă, cum poți vorbi despre ea cu discreție, dar cuvintele tale să aibă forță? Pippo Delbono reușește asta recitând live, la microfon, undeva din mijlocul sălii, versurile unor poeți care au știut cum să povestească iubirea: Rainer Maria Rilke, Jacques Prevert, Florbela Espanca și alții ca ei.

Acesta ne este destinul: să iubim fără limite, să ne iubim până și lipsa de iubire“ – Carlos Drummond de Andrade, poet brazilian

Iubirea vindecă de frică, se întărește din ritmurile muzicii fado, devine poezie și caută în sală coordonatele fiecărei inimi. Fiecare artist care urcă pe scenă poartă cu sine propria iubire, din care împarte un pic, o iubire care îmbogățește universul regizoral, îi dă profunzime și inefabil. Pentru că Pippo Delbono a strâns mereu alături de el personalități dintre cele mai diverse, autentice și surprinzătoare. Așa cum este Aline Frazão, o artistă din Angola, care a cântat în limba poporului ei o baladă de dragoste, singura pe care și-a amintit-o, cum sunt Pedro Jóia și Miguel Ramos – mari cântăreți de fado sau artista plastică Joana Villaverde, creatoarea decorurilor și curatorul cultural Tiago Bartolomeu Costa, consultant literar.

Pippo Delbono a răzbunat, pentru o oră, statutul de temă anihilată pe care l-a căpătat iubirea. Vocea lui a plutit prin inimă și prin timp și își va întinde ecoul către totdeauna.



19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.