Analia Selis & Răzvan Suma – alfabetul unui cuplu de muzicieni
https://www.ziarulmetropolis.ro/analia-selis-razvan-suma-alfabetul-unui-cuplu-de-muzicieni/

S-au cunoscut în America, la Boston, s-au căsătorit în România şi au făcut împreună muzică. Plus doi copii. Într-un interviu inedit, cei doi muzicieni povestesc despre alfabetul vieţii lor, care îi poartă luna aceasta prin toată ţara, în paşi de tango.

Un articol de Adina Scorţescu|3 octombrie 2014

A – Argentina

Analia Selis: casa, familia, rădăcini, cei mai buni prieteni, aerul cunoscut, eu şi tot ceea ce sunt şi mă reprezintă.

Răzvan Suma: Ţara în care, poate, într-o BUNĂ zi, voi fi imigrant de plăcere.

B – Boston

Analia: Park Street, Harvard Square, Cambridge, Longy School of Music, Brookline Hills. Nişte ani frumoşi, în care am învăţat să mă lupt pentru ceea ce îmi doresc, unde am învăţat să „muncesc” în adevăratul sens al cuvântului şi să respect fiecare meserie. Locul unde am întâlnit iubirea vieţii mele.

Răzvan: Am plecat la Boston unu’ şi ne-am întors doi. Nu am revenit niciodată de-atunci, dar cu siguranţă într-o zi vom reedita începuturile frumoase ale iubirii noastre.

Analia Selis si Razvan Suma1

C – Copii

Analia: Noa şi Tiago. O iubire inimaginabilă. Tot ce am învăţat de la ei. Descoperirea unei lumi noi pline de inocenţă, bucurie şi iubire.

Răzvan: Ancora care ne ţine pe linia de plutire în momentele grele ale vieţii.

D – Divă

Analia: Maria Callas, Kiri Te Kanawa, Cecilia Bartoli, Renee Fleming ar fi preferatele mele printre multe altele.

Răzvan: Din păcate, în România, acest cuvânt a fost atribuit unor „don’şoare” care nu ajung la înălţimea sa. Chiar cred că divele trebuie să faca ceva în artă, nu doar să scoată „zdrenţe” de pe dânsele la rostirea cuvântului: „Motor!!!”

E – Empanadas

Analia: mmmmmm! de carne de vacă, picante şi cu lămâie vă rog!

Răzvan: ABU – doar pentru cunoscători.

F – Fotbal

Analia: in fiecare miercuri seara „sfântul Fotbal”! Violoncelistul devine fotbalist pentru câteva ore.

Răzvan: miercurea seara e LEGE!!! Răzvan joacă, Analia înţelege.

G – Gardel

Analia: cel mai mare şi cunoscut cântăreţ de tango din toate timpurile.

Răzvan: Gardel e un fel de Gică Petrescu pentru noi. Esenţa folclorului de oraş, rădăcina principală a tangoului.

H – Humahuaca

Analia: toate culorile din lume în jurul tău. În nordul Argentinei, există un oras care se numește „Jujuy”; acolo se află „La Quebrada de Humahuaca” un loc de o frumuseţe inimaginabilă.

Răzvan: Locul unde magia există fără să faci nimic. Trebuie doar să te uiţi în jur.

I – Ieri

Analia: un cuvânt cuprinzător în viaţa mea, cu atâtea lucruri trăite şi atâta lume care a „umblat” prin trecutul meu.

Răzvan: Ieri este astăzi, văzut de mâine.

J – Joc

Analia: ….şiiiii hop! viaţa e un joc! (Mary Poppins… şi viaţa noastră în familie)

Răzvan: felul în care îmi trăiesc viaţa.

K – Kilometru

Analia: doar o mică parte a distanţei pe care o vom avea la sfârşitul turneului „Vă place Tango?”

Răzvan: Doar unul dintre cei 5000 pe care îi fac în fiecare turneu din seria „Vă place…?”

Analia Selis (2)

L – Luna

Analia: „Doamna Luna” e doar una! Atât Noa cât şi Tiago (în acest moment) au avut o perioadă în care credeau că sunt mai multe luni pe cer. Am această vorbă cu ei, şi în spaniolă, şi în română: „La senora Luna es solo una”.

Răzvan: Într-acolo mă uit adesea, alături de copiii mei fascinaţi de Lună.

M – Masterclass

Analia: de curând am avut ocazia să îl însoţesc pe Răzvan la „Poiana Stampei”, unde în fiecare an se organizează un Masterclass frumos: „Muzica la Altitudine”.

Răzvan: Muzica la Altitudine – poate cel mai frumos proiect educaţional.

N – Nu

Analia: un cuvânt frumos şi extrem de important în educaţie şi în construcţie. Trebuie doar să ştim cum să îl folosim ca să îşi îndeplinească rolul într-un mod frumos.

Răzvan: NU este cuvântul cu care generaţii întregi au fost educate, iar „ţările civilizate” ne învaţă cum să nu-l folosim. Cred că, până şi în pedagogie, NU se poate folosi constructiv pentru toată lumea. Şi mai cred că noi, românii, avem capacitatea de a discerne ce se poate adapta civilizaţiei noastre, uneori superioară celor care ne impun lucruri inadaptabile.

O – Orchestră

Analia: de muzică de cameră, simfonică, de jazz, de muzică populară, de muzică uşoară, de tango! Un ansamblu de muzicieni extrem de important în viaţa unui cântăreţ sau unui solist. Fără ei, noi nu suntem pe scena.

Răzvan: În momentul în care eşti în faţa a o mie de spectatori, orchestra este „spatele” care te împinge şi îţi dă încredere. Suntem dependenţi de ei. În anul 2014, am dedicat toate bisurile de după concerte orchestrelor care m-au susţinut până acum în întreaga carieră.

P – Plecare

Analia: … artistul ajunge acasă, bucurii imense, iar – după aceea – se întreabă: „când este următoarea plecare?”

Răzvan: Plecarea este „ostinato”-ul vieţii artistului, care dă la început tristeţe, iar – la întoarcere – bucurie. Dacă facem o medie între cele două extreme, devenim „normali”.

R – România

Analia: a doua casă.

Răzvan: Ţara care mi-a dat şansa să fac ce îmi place cel mai mult.

S – Sala Radio

Analia: acolo unde vă aşteptăm pe 22 octombrie, la ora 19:00, să fiţi parte din frumuseţea, pasiunea şi nebunia care înseamnă pentru noi „Vă place Tango?”

Răzvan: casa profesională.

Razvan Suma (3)

Ș – Șezut

Analia: un lucru care nu prea mi s-a mai întâmplat de mult!

Răzvan: Unii şed in parc, alţii şed la birou, alţii şed uitându-se la televizor, îmbuibându-se cu tot ce li se dă. De 35 de ani eu şed în spatele violoncelului şi nu mă poate întreba nimeni: „ce faci bade, şezi şi cugeţi, sau numa’ şezi?” Iar, de la înălţimea şezutului meu, se poate vedea foarte departe, pentru că – vrei nu vrei – muzica te înalţă, iar orizonturile se întind…

T – Televiziune

Analia: Un mediu de comunicare frumos uneori si urât alteori. Bine că putem să alegem dacă să ne uităm sau nu!

Răzvan: Pozitiv – promovare, imagine, bunăvoinţă, suport, reclamă, vizibilitate, pentru care sunt recunoscător. Negativ – nepotism, pile, răutate, atitudini părtinitoare; cei din spatele unor camere montate pe scena sălii de concert, încălţaţi cu tenişi sau chiar şlapi. Văzut şi neplăcut de subsemnatul. „Parol.”

Ț – Țel 

Analia: Să ştim bine care este şi să mergem direct acolo!

Răzvan: Luminiţa de la capătul unui tunel armat cu cele mai bune intenţii.

U – Unicitate

Analia: un cântăreţ extrem de tehnic, dar puţin expresiv/ un cântăreţ extrem de expresiv, dar lipsit de tehnică.

Răzvan: Acest cuvânt delimitează artiştii de executanţi.

V – Viciu

Analia: un lucru extrem de important de recunoscut în viaţa noastră. Pentru că împreună cu recunoaşterea începe şi schimbarea.

Răzvan: Viciile există în fiecare, degeaba ne ascundem sau ni le ascundem. Controlul este cel mai important, iar acesta este realizabil, mai ales dacă ne gândim (ca la o partidă de fotbal) că avem un timp finit. O viaţă.

X – Xerox

Analia: Xerox? Sau fotocopie? Binecuvântat fie cel care l-a construit/ descoperit! Câtă informaţie, muzică, documente etc., pe care altfel nu ni le permiteam, ne sunt acum accesibile!

Răzvan: Xerox, adidași … sunt preferatele mele. Totuşi, xeroxul este – pentru majoritatea muzicienilor români – posibilitatea de a ajunge la informaţia corectă şi valoroasă dintr-o partitură pe care nu şi-o permit.

Y – Yupanqui Atahualpa

Analia: O eminenţă în folclorul argentinian, atât prin compoziţiile, cât şi prin vocea lui. Este un cântec extrem de frumos scris de el, de leagăn, pe care îl cânt copiilor, dar l-am cântat şi în concerte: „… duerme duerme negrito, que tu mama esta en el campo…”

Răzvan: Compozitorul care mi-a însoţit copiii la somn şi încă o face, alături de o voce superbă, cea a mamei lor.

Z – Zero

Analia: Nu-i nimic aici. Uneori de bine, alteori nu prea.

Răzvan: Nu există.

Analia Selis (voce), Răzvan Suma (violoncel) și Julio Santillán (chitară) cântă luna aceasta tango, în cadrul turneului „Vă place tango?”, care se desfășoară în 12 orașe din țară. În București, concertele sunt programate pe 22 octombrie (la Sala Radio) și pe 24 octombrie (la Teatrelli).

Foto: Adi Staicoviciu și Mihai Dăscălescu

23
/07
/14

După realizarea scenografiei pentru multe producții românești și pentru coproducții internaționale, Mihaela Ularu, mama actriţei Ana Ularu, a revenit la prima pasiune a sa, teatrul, realizând costumele din spectacolul independent „În parc”, scris şi regizat de Radu Iacoban, cu Ana Ularu/Rodica Lazăr și Istvan Teglas în distribuţie.

15
/07
/14

Andreea Bibiri spune că în teatru nu există democrație. Mărturisește că regizorul care a influențat-o cel mai mult a fost Liviu Ciulei și vorbește despre prima ei colaborare cu actorul Marius Manole, într-un spectacol „un pic cam personal“, „Cremă de zahăr ars. Astăzi îi spunem dragoste“.

15
/07
/14

INTERVIU. Aflat la prima ediţie, festivalul Ceau, Cinema! (17-20 iulie) îşi propune să apropie publicul de filmul european, într-o oraş fără nici un cinematograf de stat funcţional, dar cu ambiţii de capitală culturală: Timişoara. Pentru a afla ce înseamnă un astfel de eveniment, am stat de vorbă cu iniţiatorul şi organizatorul principal: copywriterul şi criticul de film Lucian Mircu.

19
/06
/14

Tânăra și talentata regizoare Carmen Lidia Vidu prezintă cea de-a treia sa premieră în acest an, „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase“, vineri, 20 iunie, de la ora 19.30, la Godot Cafe Teatru. Spectacolul este un video poem teatral ce aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile și amintirile Mariei Tănase, alături de şase dintre cântecele nemuritoare ale artistei, interpretate live.

17
/06
/14

Marele regizor polonez Krzysztof Zanussi afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis realizat la TIFF, că nu există decât un pas între succes și eșec, că premiile sunt folositoare, că a făcut compromisuri în timpul comunismului, că tinerii își vând astăzi prea ușor libertatea și că ceea ce contează este să te comporți decent în viață.

13
/06
/14

Actrița Rodica Lazăr este un buchet de energii multinuanțate. Privirea ei azurie este într-un contrast perfect cu timbrul pregnant al vocii ei. Ai putea vorbi la nesfârșit cu actrița, despre meseria ei, despre începuturi, despre continuări și despre perserverența pe care trebuie să o conții pentru evoluția profesională.

11
/06
/14

Convenţia a fost simplă. Pornind de la fiecare literă din alfabet, Eduard Kunz a ales un cuvânt cheie care îi defineşte viaţa. Şi l-a explicat. Şi, ca orice artist care se respectă nerespectând regulile, a sărit chiar peste litera A. Şi a început aşa: