Andrei Plesu, „Parabolele lui Iisus“ – o carte premiată pentru design
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-plesu-parabolele-lui-iisus-o-carte-premiata-pentru-design/

Volumul lui Andrei Plesu ,,Parabolele lui Iisus’’ a fost premiat la Concursul naţional de design de carte ,,Cele mai frumoase cărţi din România”.

Un articol de Andrada Văsii|5 noiembrie 2013

Volumul lui Andrei Plesu, ,,Parabolele lui Iisus’’, a fost premiat  la Concursul naţional de design de carte „Cele mai frumoase cărţi din România”.

Luni seară, la UNA Galeria din Bucureşti, volumul ,,Munka”, de Rosta Jozsef, a obţinut premiul I, în timp ce ,,Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste”, de Andrei Pleşu, a primit premiul al II-lea.

Premiile concursului naţional de design de carte ,,Cele mai frumoase cărţi din România” au fost decernate în cadrul vernisajului expoziţiei ,,Cele mai frumoase cărţi”, care reuneşte cele 39 de volume româneşti finaliste la ediţia din 2013 şi o selecţie de cărţi frumoase franceze realizate de editura Actes Sud.

Astfel, premiul I a fost câştigat de volumul ,,Munka”, de Rosta Jozsef – design/ grafică: Timotei Nădăşan -, în timp ce premiul al II-lea a fost acordat volumului ,,Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste” (ediţie de lux), de Andrei Plesu – design/ grafică: Mihai Coşuleţu -, şi volumului „A homalyban maradas osztone (Instinctul de a rămâne în umbră)”, de Hajdu Farkas-Zoltan – design/ grafică: Kristina Hajdu (Concepţie grafică – ro), Zsolt Vidak (copertă, ilustraţii – hu).

O serie de premii, printre care şi cel al lui Andrei Plesu

Premiul al treilea a fost câştigat de volumul ,,Oraşul posibil: In(ter)venţii în spaţiul urban postcomunist”, de Ina Stoian şi Daniela Calciu – design/ grafică: Alice Stoicescu (concept grafic, design, prepress), Lucian Sandu Milea (ilustraţii).

De asemenea, premiul pentru cea mai bună ilustraţie a fost câştigat de volumul ,,Jurnalul unui voluntar”, de Elena Avramescu şi Margareta Udrescu – design/ grafică: Margareta Udrescu (ilustraţii), Alexandru Branişte (design).

Citiţi şi: Ce-au vrut să spună Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu şi Emil Brumaru

Premiul pentru carte bibliofilă i-a revenit volumului ,,Bumbata” (ediţie limitata), de Cosmin Bumbuţ – design/ grafică: Cosmin Bumbuţ.

La categoria ,,cea mai frumoasă carte pentru copii” au fost premiate volumele ,,Călătorie printre ierburi şi lumină”, de Iulia Iordan – design/ grafică: Cristiana Radu -, şi ,,Blanka Birodalma”, de Balazs Imre Jozsef – design/ grafică: Agnes Keszeg (ilustraţii), Suto Ferenc (design).

Andrei Plesu parabolele lui Iisus

Volumul premiat la  Expoziţia ,,Cele mai frumoase cărţi”

Expoziţia ,,Cele mai frumoase cărţi” este organizată de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), şi este deschisă publicului în perioada 4 – 8 noiembrie.

Evenimentul face parte din proiectul cultural ,,Cele mai frumoase cărţi din Romania”, aflat la ediţia a II-a, în cadrul căruia a avut loc un masterclass dedicat profesioniştilor din domeniul editorial, cât şi o serie de expoziţii de carte.

Info:

Cărţile finaliste în ediţia 2013 au fost expuse deja la Târgul de Carte de la Frankfurt, în pavilionul României, în perioada 9 – 13 octombrie, având parte şi de un vernisaj special la care au participat membri ai Federaţiei Editorilor din Europa. O parte dintre cărţile finaliste au fost prezentate publicului ieşean la Bookfest Iaşi.

Toate cele 39 de cărţi selectate vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte ,,Best Book Design from All Over the World”.

Foto credit: Radu Sandovici / vertizontal.ro, foto cu Andrei Plesu

07
/05
/18

Volumele de „Povestiri din Kolîma”, traducere din limba rusă și note de Ana-Maria Brezuleanu și Magda Achim, au fost publicate la Editura Polirom în anul 2015.

07
/05
/18

Fundația Corneliu Coposu, Asociatia 21 Decembrie 1989, Seniorii Ligii Studentilor, dar și alți semnatari au înaintat către Parlament și Guvern o solicitare, în semn de omagiu și recunoaștere a meritelor Doinei Cornea, prin care fostei disidente a regimului comunist să îi fie organizate funeralii naționale și măcar o zi de doliu național. Printre cei care au semnat petiția se numără și marii noștri actori Oana Pellea și Victor Rebengiuc.

04
/05
/18

Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea (88 de ani) a murit, în noaptea de joi spre vineri la locuința sa din Cluj Napoca. Născută pe 30 mai 1929, la Braşov, a fost publicist, traducător și profesor. În perioada regimului comunist, Doina Cornea a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio "Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

29
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Una din cărțile de căpătâi ale tinerilor matematicieni este cea a grecului Euclid (365-290 în. Ch.), considerată piatră de hotar în istoria matematicii, și anume Elementele.

28
/04
/18

Volumul „Putere și sânge. O aventură indiană” de Aurora Liiceanu, apărut de curând la Editura Polirom, va avea lansarea pe vineri, 4 mai, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Cu acest prilej, va avea loc o întâlnire cu Aurora Liiceanu. Vor vorbi, alături de autoare, Sabina Fati și Alina Purcaru, iar întâlnirea va fi moderată de George Onofrei.

27
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O specie literară mult gustată din antichitate până astăzi rămâne biografia. Omul e totdeauna curios să afle mai mult despre viața particulară a unui personaj ilustru; bârfe, taine descoperite de vreun servitor, orice îl poate apropia pe acesta de el, cititorul de rând.

26
/04
/18

 Are invitaţi garantat 100% interesanţi în emisiunile sale. De data aceasta, Cătălin Ştefănescu trece în postura de invitat. Şi nu oriunde, ci în bucătăria lui Mircea Dinescu. La ce teste îl supune poetul pe jurnalistul TVR, vedem în ediţia „Politică şi delicateţuri” de duminică, 29 aprilie, ora 15.30, la TVR 1 şi TVR+.

25
/04
/18

Guzel Iahina vine la București pentru lansarea romanului „Zuleiha deschide ochii“, recent publicat în colecția Raftul Denisei, în traducerea Luanei Schidu. Publicul român se va putea întâlni cu scriitoarea de origine tătară Guzel Iahina în această seară, de la ora 19.00 în cadrul unui eveniment găzduit de Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38).

23
/04
/18

„Acolo unde ești se află lumea întreagă.”— William Shakespeare. Se împlinesc, astăzi, 454 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg din toate timpurile, ale cărui existenţă și opera au fost marcate de numeroase mistere şi dileme, neelucidate încă pe deplin.