Anim’est 2012 prezintă: 312 scurtmetraje, 23 lungmetraje, evenimente şi invitaţi ai studiourilor Pixar şi Laika
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-2012-prezinta-312-scurtmetraje-23-lungmetraje-evenimente-si-invitati-ai-studiourilor-pixar-si-laika/

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est 2012, care se va desfăşura între 5 şi 14 octombrie, în Bucureşti, reuneşte 312 scurtmetraje, 23 de lungmetraje, evenimente speciale, precum Animash şi „The Night of the Animated Bad Taste”, şi celebrităţi ca Daniel McCoy, de la studioul Pixar. Punctele de atracţie ale celei de-a şaptea ediţii a […]

Un articol de |25 septembrie 2012

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est 2012, care se va desfăşura între 5 şi 14 octombrie, în Bucureşti, reuneşte 312 scurtmetraje, 23 de lungmetraje, evenimente speciale, precum Animash şi „The Night of the Animated Bad Taste”, şi celebrităţi ca Daniel McCoy, de la studioul Pixar.

Punctele de atracţie ale celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Anim’est au fost prezentate de Mihai Mitrică, directorul festivalului, şi de Vlad Ilicevici, director executiv al evenimentului, luni seară, într-o conferinţă de presă organizată la HUB Bucharest.

 

Vlad Ilicevici a deschis conferinţa de presă, plângându-se de faptul că, anul acesta, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a decis să ignore parţial Anim’est, în ciuda faptului că este cel mai important festival de film din Bucureşti şi al doilea cel mai important din ţară, după Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Ilicevici a mai spus că CNC şi-a îndreptat atenţia „spre evenimente ca micii lui Dinescu”, făcând referire la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care s-a desfăşurat între 19 şi 26 august, la Port Cetate, în organizarea Fundaţiei pentru Poezie „Mircea Dinescu”.

Potrivit site-ului CNC, la sesiunea de finanţare pentru evenimentele organizate în perioada 1 iulie – 30 decembrie 2012, Festivalul Anim’est a primit o finanţare de 100.000 de lei, în timp ce evenimentul organizat de Fundaţia „Mircea Dinescu” a obţinut o finanţare de 144.000 de lei.

După scurtul moment dedicat „plângerilor” din conferinţa de presă, Vlad Ilicevici a revenit la ediţia din acest an a Festivalului Anim’est, precizând că evenimentul se va desfăşura la Cinema Patria, Cinema Studio şi Club Control din Capitală.

În 2012, Anim’est înseamnă 312 scurtmetraje şi 23 de lungmetraje, prezentări, expoziţii şi evenimente speciale, a mai spus Vlad Ilicevici.

El a prezentat şi spotul oficial al festivalului – „Doi păstori” (şi Iisus din ceapă, după cum îi spun glumind organizatorii Anim’est) -, realizat de regizorul egiptean Ali Ali (realizator al cunoscutului spot publicitar „Never Say No to Panda”). Spotul „Doi păstori” a fost realizat în colaborare cu Ogilvy, care semnează, pentru al cincilea an consecutiv, campania de promovare a festivalului, desfăşurată de această dată sub formula „Join the Miracle of Animation!”.

Pe de altă parte, potrivit lui Mihai Mitrică, directorul festivalului, 46 de titluri vor lupta în acest an pentru Trofeul Anim’est. Din ţări cu tradiţie în animaţie ca Franţa şi Japonia şi până în Etiopia, competiţia de scurtmetraj va fi un melanj plin de culoare şi energie din toate colţurile lumii, un mix între cele mai frumoase poveşti şi cele mai diversificate stiluri de animaţie, de la stop motion la 3D şi CGI ( computer graphic imagery).

În competiţia de lungmetraj se regăsesc 5 titluri: „Alois Nebel” (regia Tomáš Lunák), propunerea Cehiei pentru Oscar, „Fat, Bald, Short Man” (regia Carlos Osuna), o comedie amăruie despre complexele unui bărbat de vârstă mijlocie, „Children Who Chase Lost Voices from Deep Below”, o animaţie japoneză semnată de Makoto Shinkai, regizor deja numit de critici „noul Miyazaki”, „Selkirk, the True Robinson Crusoe” (regia Walter Tournier) şi „Daddy, I’m a Zombie”, o animaţie de Joan Espinach şi Ricardo Ramón nominalizată la premiile Goya 2012.

Competiţia filmelor studenţeşti numără 31 de titluri, între care „Jack and Chuck”, „L’ère bête” şi „Red”, realizate de celebra şcoală franceză Supinfocom, dar şi „Zing” (regia Kyra Buschor & Cynthia Collins), o producţie germană nominalizată la Cartoon d’Or.

În competiţia Balkanimation, 14 filme din Grecia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Turcia, Bulgaria, Serbia, Macedonia şi România se luptă pentru trofeu, iar în competiţia naţională, nu mai puţin de 21 de titluri au fost selectate. Doi dintre animatorii care au concurat anul trecut în competiţia românească se întorc – Andra Berilă, cu „Cloudman”, şi Török Tihamer, cu „Playground”. Codrin Iftodi, monteurul deja celebrului „Outrageously Disco”, concurează cu „Mobilfonul/ The Mobilphone”, iar „The Little Dark” de Victor Ionescu este prezent în ambele secţiuni.

Pe lângă secţiunile competitive, festivalul Anim’est face în fiecare an o paradă a animaţiilor (lungmetraje şi scurtmetraje) premiate prin festivaluri de pe tot globul. Denumită până acum Mozaic, secţiunea are un nume nou de anul acesta: Animash. Pe lângă 9 lungmetraje, secţiunea oferă şi 34 de scurtmetraje pe care spectatorii le pot vota, iar câştigătorul va primi premiul publicului, oferit de Sony.

Unul dintre titlurile prezentate în cadrul secţiunii Animash Features este şi „ParaNorman”, filmul care va marca de altfel şi deschiderea oficială a festivalului, fiind proiectat în premieră absolută în România, pe 5 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Patria.

Pentru închiderea festivalului, organizatorii au pregătit un eveniment audio-vizual inedit, un spectacol al olandezei Sonja van Hamel în care animaţia şi muzica live vor oferi spectatorilor momente de neuitat după gala de decernare a premiilor Anim’est, programată sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Patria.

Pe de altă parte, Germania va fi în acest an în prim plan la Anim’est, în calitate de ţară invitată. Stuttgart Animation Film Festival, unul din cele mai importante festivaluri de profil din lume, va prezenta la Anim’est, în cadrul secţiunii Festival Invitat, o selecţie de scurtmetraje alese din competiţia sa, iar HFF Postdam va fi Şcoala Invitată, care va aduce cele mai proaspete producţii ale sale.

Evenimentele speciale vor fi nelipsite la cea de-a şaptea ediţie a festivalului Anim’est. Senzaţiile tari de la Creepy Animation Night ajung deja la a patra ediţie, dar 2012 aduce în premieră încă un eveniment special: „The Night of the Animated Bad Taste”. Pe 6 octombrie, de la ora 23.00, o noapte delicioasă de kitsch şi erotic îi aşteaptă la cinema Patria pe cei mai dezinhibaţi fani ai animaţiei. De la clipuri pornografice de la începuturile cinematografului până la caricaturi, filme underground şi stereotipuri comerciale, trailere, clipuri Beatles re-animate în stil Hanna & Barbera, varianta sovietică a lui Goofy, Captain America şi Popeye, colecţia de „dubioşenii” trece prin toate tehnicile şi genurile, invitând publicul să se întrebe ce înseamnă cu adevărat prost gust.

Prezentările speciale vor ocupa un loc aparte la Anim’est. Astfel, pentru prima oară în România, un reprezentant al cunoscutului studio de animaţie Pixar va oferi spectatorilor o lecţie autentică de regie şi producţie a unui film de animaţie. Daniel McCoy, regizor tehnic pentru o serie de animaţii cunoscute precum „Up”, „Ratatouille” şi „Finding Nemo”, va veni la Cinema Patria, pe 11 octombrie, de la ora 19.00.

Totodată, renumitul studio american specializat în animaţie stop-motion Laika va avea parte de o prezentare specială în cadrul secţiunii Studio Invitat. Laika este unul dintre cele mai importante studiouri dedicate filmului de animaţie stop-motion, având în portofoliu filme precum „Coraline” şi „ParaNorman”. Pe 7 octombrie, de la ora 20.30, la Cinema Patria, după proiecţia filmului „Coraline”, spectatorii vor putea asista la o prezentare specială a studioului Laika, susţinută de Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing. Acesta va prezenta un making-of despre sutele de obiecte realizate manual pentru „ParaNorman”, va da detalii, însoţite de imagini, din laboratorul filmului şi va aduce la Bucureşti câteva dintre păpuşile animate.

Totodată, Ülo Pikkov, câştigătorul Trofeului Anim’est de anul trecut („Body Memory”), va prezenta pe 9 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio, un program special compus din toate filmele realizate de el, urmate de scurte prezentări. Spectatorii vor avea astfel ocazia să re/vadă „Body Memory”. Pe 10 octombrie, la Studio, tot de la ora 18.00, producătorul francez Jean Pierre Lemouland, fondatorul unuia dintre cele mai importante studiouri de animaţie din Franţa, JPL Films, va fi protagonistul unei alte prezentări speciale din cadrul festivalului.

Fanii animaţiei sunt invitaţi şi la o întâlnire specială cu animatorul Rosto, pe 12 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio. Aceştia vor afla mai multe detalii despre tehnicile de animaţie folosite de Rosto în scurtmetraje şi vor putea vedea câteva dintre cele mai importante creaţii ale sale.

Pe de altă parte, spectatorii cu vârste între 4 – 14 ani vor fi răsfaţaţii acestei ediţii: în cele două weekend-uri, 6 – 7 şi 13 – 14 octombrie, Minimest, secţiunea de proiecţii şi activităţi dedicate copiilor, a pregătit un program din care nu lipsesc filmele de animaţie de mare succes („Madagascar 3” şi „Puss in Boots”).

Festivalul Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

Printre partenerii festivalului se numără Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Primăria Bucureşti, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Goethe, Centrul Ceh, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez, Institutul Maghiar din Bucureşti.

 

Sursa: Mediafax

14
/09
/12

Teatrul Metropolis vã invitã sâmbãtã, 15 septembrie, la ora 19:00 sã luaṭi parte la premiera spectacolului Jubileul, de Jean-Marie Chevret şi Michèle Ressi. Având-o în rol principal pe Maia Morgenstern şi beneficiind de îndrumarea regizoralã a lui Radu Beligan, piesa promite a fi un adevãrat spectacol. Autenticitatea piesei şi intensitatea la care este jucatã sunt […]

14
/09
/12

Selecţia celor mai de succes filme româneşti va fi prezentată vineri, în 15 spaţii din patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc.   Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde atât producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, dar nu vor lipsi nici animaţiile […]

14
/09
/12

TVR a anunţat joi printr-un comunicat  suspendarea Canalului TVR Cultural, începând cu data de 15 septembrie 2012, ora 23,59. „Măsura a fost dispusă joi, 13 septembrie 2012, prin Ordin al Preşedintelui-Director General al SRTv, Claudiu Săftoiu, în contextul situaţiei financiare critice a Televiziunii Române”, precizează comunicatul. Comunicatul Televiziunii Publice menţionează că decizia este parte a […]

13
/09
/12

  În 1931, Frankenstein era considerat de către public un film horror de excepţie, deşi a fost realizat cu buget redus, scrie visboo.com. Frankenstein a fost un film de groază cu monştri ce a reuşit să înspăimânte generaţii întregi. Fiind regizat de James Whale filmul i-a avut în roluri principale pe actorii Colin Clive, Mae […]

13
/09
/12

Turneul ce are loc în perioada 15-25 septembrie  face parte din protocolul încheiat pe zece ani între Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Guangzhou Performance/ Film Co Ltd şi Teatrul Belei, în urma declarării anului 2012 „Anul dialogului intercultural: Uniunea Europeană-China”. Menit să dezvolte o cooperare structurală între poporul chinez şi instituţii culturale ale Uniunii Europene, proiectul […]

13
/09
/12

Google şi-a schimbat, joi, 13 septembrie, logo-ul pentru a o omagia pe Clara Scumann, pianista şi compozitoarea germană, soţia lui Robert Schumann. Noul logo o prezintă pe Clara Schumann cântând la pian, alături de cei opt copii ai ei.   Născută la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescută de tatăl ei. […]

13
/09
/12

Peste 20 de trupe din şapte ţări vor susţine spectacole, de joi până duminică, de Zilele Bucureştiului, manifestare organizată de Primăria Capitalei prin ArCuB.   Conform comunicatului Primăriei Municipiului Bucureşti, trupe din şapte ţări (Franţa, Olanda, Spania, Elveţia, Belgia, Germania, România) vor susţine spectacole de teatru de stradă în Piaţa Constituţiei, Piaţa George Enescu, Parcul […]

13
/09
/12

În 1913, a încetat din viaţă, prăbuşindu-se cu avionul său, Aurel Vlaicu, inginer şi constructor de avioane, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale (n. 1882).   1592    – A încetat din viaţă scriitorul şi moralistul Michel Eyquem de Montaigne, iniţiator al eseului, ca gen filosofico-literar,  prin capodopera “Eseuri”, prima operă filosofică scrisă în limba franceză (n. […]

13
/09
/12

Aproximativ 250 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă vor fi prezentate la Muzeul Naţional de Artă al României începând de joi, când va avea loc vernisajul expoziţiei „Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830-1930)”   Expoziţia include lucrări impresionante realizate de cei mai importanţi artişti români moderni, precum Barbu Iscovescu, […]

13
/09
/12

  Radio România informează că violonistul Alexandru Tomescu îşi va lansa, luni, 17 septembrie, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu, albumul „Stradivari Obsessions”.   Albumul cuprinde integrala sonatelor pentru vioară solo compuse de Eugene Ysaye iar fiecare dintre cele şase sonate a fost dedicată de compozitorul belgian unui mare violonist, a treia dintre ele fiind scrisă […]

10
/08
/12

După succesul de anul trecut al acestei noi creaţii, Shakespeare’s Globe dă startul turneului european al producţiei. Ca în vremurile când trupele de artişti ambulanţi colindau oraşele, cei opt actori vor însufleţi pieţele publice din mai multe oraşe europene cu acest recent succes al companiei londoneze. Seria de reprezentaţii va debuta la Margate (Marea Britanie) […]

10
/08
/12

TEATRUL METROPOLIS şi COCOR vă invită în Piaţa Timpului Joi, 24 mai, ora 12.00.   Doi artiști compleți, doi oameni desăvârșiți, doi actori unici, Marin Moraru și Iurie Darie vor fi celebrați cu mare onoare și recunoștință primind câte o stea pe Aleea Celebrităților, din Piața Timpului. “Să vorbesc despre Marin Moraru și despre Iurie […]

10
/08
/12

Teatrul Independenților Profesioniști, Comunitatea lui Noe și lorgean theatre vor prezenta la Home Matache anti-piesa „Tabloul” adaptată după Eugen Ionescu de Alexandru Robert Nagy. Spectacolul este distins cu 13 premii naționale pentru regie și interpretare, a fost pre zent în 2007 la Bruxelles, iar marți, 12 iunie, ora 20, la Home Matache, va avea loc […]

10
/08
/12

Programul aniversar pregatit reprezinta o încercare de a recrea experienţa cinematografică din România în anul înfiinţării ANF, filmele avand pe generic nume mari ale istoriei cinematografului autohton. Pentru ca un public cât mai larg să se poată bucura de această sărbătoare nu doar a ANF, ci şi a filmului românesc, accesul spectatorilor în sală este […]

10
/08
/12

Festivalul de Film Serile Filmului Minoritar le este propus clujenilor de Funda?ia Tranzit, în cadrul proiectului ”Generarea încrederii prin cultur? într-un mediu multietnic – Generating Trust by Means of Culture in Multi-ethnic Environment”. Proiectul e realizat cu bani de la Uniunea European? ?i const? în construirea unei re?ele de institu?ii culturale europene printr-un proces de […]

16
/06
/12

Teatrul Masca propune două montări inedite cu piesele lui Caragiale, „O scrisoare pierdută“ şi „O noapte furtunoasă“ cu statui vivante   În Bucureştiul începutului de secol 21, cine s-a aventurat în aceste zile pe străduţele din Centrul vechi, în zona Teatrului de Comedie unde se desfăşoară până la sfârşitul săptămânii Festivalul Comediei Româneşti, s-a întâlnit, […]