Anonimul, deschis de marele premiu al juriului de la Cannes 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/anonimul-deschis-de-marele-premiu-al-juriului-de-la-cannes-2014/

„Minuni/ Le meraviglie”, filmul recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, a deschis, marţi seară, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2014

Anul aceasta, cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul se desfăşoară până duminică, la arena Verde Stop din Bucureşti, „păstrând atmosfera din Deltă” şi ideea de îndepărtare de „betoanele urbane”.

Evenimentul a fost mutat în Capitală având în vedere că locul de desfăşurare tradiţional al festivalului, Satul de Vacanţă Delfinul din Sfântu Gheorghe, se află în renovare şi nu va fi deschis în acest an.

La dechiderea Festivalului au participat, printre alţii, actorii Vlad Ivanov, Diana Cavallioti, Ana Ularu, Adrian Titieni, Dan Chişu, Ada Solomon, Alecu Solomon, Iulia Verdeş, Irina Săulescu şi selecţionerul Festivalului Anonimul Irina Margareta Nistor.

La proiecţia lungmetrajului „Minuni/ Le meraviglie”, de Alice Rohrwacher, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2014 şi distins cu mareleanonimul premiu al juriului prezidat de regizoarea Jane Campion, a participat şi românca Alexandra Lungu, alături de familia ei.

Alexandra, care interpretează rolul principal, cel al Gelsominei, locuieşte alături de familia sa în Italia încă din 2006 şi a declarat, în deschiderea Festivalului Anonimul, că îşi doreşte să urmeze cursurile unei facultăţi de film.

„Minuni” este povestea unei familii multietnice de apicultori din zilele noastre, care încearcă să supravieţuiască în condiţii de criză. Gelsomina, cea mai mare dintre cele patru surori, este moştenitoarea desemnată a unui „regat” ciudat, construit de tatăl lor pentru a le proteja de „sfârşitul lumii”.

O vară extraordinară, în timpul căreia regulile stricte, care până acum au ţinut familia unită, tind să fie încălcate: în parte din cauza sosirii lui Martin, un tânăr infractor pe care îl găzduiesc în cadrul unui program de reabilitare pentru tineri, dar şi din cauza participării comunităţii locale la filmările unui concurs cu premii mari, „Il paese delle Meraviglie” („Ţara Minunilor”), prezentat de misterioasa Milly Catena (Monica Bellucci).

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, organizat de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), Institutului Cultural Român (ICR) şi al Televiziunii Române, în calitate de coproducător, se va încheia duminică, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

Foto cu Minuni, Anonimul – cinemagia

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.