Antonio Sánchez, autorul muzicii originale a filmului „Birdman”, la Bucharest Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/antonio-sanchez-autorul-muzicii-originale-a-filmului-birdman-la-bucharest-jazz-festival/

Artişti de Grammy, senzaţii noi ale jazzului european, orchestre şi trupe din New York, Mexic, Italia, Rusia, Spania, Franţa şi România vin la Bucureşti pentru a opta ediţie a Bucharest Jazz Festival. Organizat în perioada 1-7 iulie, Bucharest Jazz Festival 2019 aduce, pe de o parte, concerte live în Piaţa „George Enescu” (3-7 iulie) şi evenimente conexe (workshop-uri şi conferinţe) la ARCUB – Hanul Gabroveni (1-7 iulie).

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2019

Festivalul care i-a adus la București pe Jan Garbarek, Terence Blanchard, Lee Konitz și Marilyn Mazur, Bucharest Jazz Festival este un proiect organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB și face parte din Sezonul România – Franța.

Cap de afiș al ediției din acest an, bateristul mexican Antonio Sánchez concertează alături de trupa sa, Migration, sâmbătă, 6 iulie, ora 21:30 în Piața „George Enescu.

Câștigător a cinci premii Grammy și nominalizat la Globul de Aur, Antonio Sánchez este printre cei mai căutați bateriști ai scenei de jazz internaționale, lider de trupă și compozitor cunoscut pentru muzica originală din coloana sonoră a filmului de Oscar „Birdman” (2014), în regia lui Alejandro González Iñárritu, pentru care a primit o serie de premii și distincții din partea criticilor.

Unul dintre muzicienii preferați ai lui Miles Davis, saxofonistul american Bill Evans vine pentru prima dată la București pentru un concert în care soul întâlnește jazz și influențele lui Miles Davis se combină cu moștenirea muzicală a lui Elvis.

Considerat unul dintre cei mai buni saxofoniști ai vremii, nominalizat de două ori la premiile Grammy, Bill Evans urcă duminică, 7 iulie, ora 21:30 pe scena Bucharest Jazz Festival alături de trupa The Spy Killers!. Cel mai recent proiect al artistului american, The Spy Killers! este o colaborare cu fabulosul baterist german Wolfgang Hajjner, virtuozul Simon Oslender la keyboard și maestrul groove-ului la chitară bas, Gary Grainger.

Programul concertelor din Piața „George Enescu” începe de la ora 20.00, în fiecare seară din perioada 3-7 iulie.

Din agenda Bucharest Jazz Festival 2019 fac parte concerte de jazz cu influențe hip hop (în concertul Em4ncipation feat. Yah Supreme, 7 iulie), muzica clasică redată vocal (în concertul Camille Bertault 5 iulie), jazz manouche (concert Cvartet Florin Niculescu, 6 iulie), jazz fuzionat cu pasaje R&B, soul, swing, Afrikan & Oriental Rhythms (CALI Quartet, 3 iulie), jazz experimental cu teme breakbeat, drum and bass, electro (Johnny Bica, 4 iulie) și colaborări dintre cele mai originale (Alexander Sipiagin & Bucharest Jazz Orchestra, 5 iulie; Toma Dimitriu Quartet, 4 iulie; Sebastian Burneci & Orchestra de Cameră Radio, 3 iulie).

Pe toată durata festivalului, ARCUB – Hanul Gabroveni devine clubul festivalului, un loc de întâlniri zilnice pentru publicul de jazz, jurnaliști, artiști consacrați și jazzmani debutanți.

Clubul va fi deschis în timpul zilei, de la ora 12:00, când va avea loc o serie de conferințe, workshopuri și întâlniri cu muzicieni, teoreticieni și specialiști în muzica de jazz.

Serile la clubul festivalului încep după concertele din Piața George Enescu, la ora 23.00, cu minirecitalurile instrumentiștilor de jazz din finala concursului „New Jazz Players”.

După ora 00.00, clubul festivalului este rezervat live session-urilor și improvizațiilor de jazz, alături de TRIOM, band-ul de la clubul festivalului format din Albert Tajti la pian, Michael Acker la contrabas și Iulian Nicolau la tobe.

Program Bucharest Jazz Festival 2019

Luni, 1 iulie | Monday July 1

-> 19:00 @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

Deschiderea festivalului

Jazz & World Music Vinyl Party • VRTW

Marți, 2 iulie | Tuesday July 2 

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00  Workshop George Dumitriu: Libertate în/prin improvizație

23:00/23:30  Concurs New Jazz Players

00:00/00:30  Live jam sessions

Miercuri, 3 iulie | Wednesday, July 3

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00  Workshop Luiza Zan: Vocea – Producție, proiecție, protecție

23:00/23:30  Concurs New Jazz Players

00:00/00:30  Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00  CALI Quartet

21:30  Unspoken by Sebastian Burneci | Orchestra de Cameră Radio

Joi, 4 iulie | Thursday, July 4

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00  Conferință Simon Rentner: Surveying The New Jazz Explosion, Scene by Scene, City by City

23:00/23:30  Concurs New Jazz Players

00:00/00:30  Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00   Toma Dimitriu Quartet

21:30   Johnny Bica – The Real Vibration

Vineri, 5 iulie | Friday, July 5

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00  Workshop Alex Sipiagin: Mastering the Trumpet with Resonance

23:00/23:30  Concurs New Jazz Players

00:00/00:30  Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00   Camille Bertault

21:30   Alex Sipiagin & Bucharest Jazz Orchestra

Sâmbătă, 6 iulie | Saturday, July 6

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00  Workshop Em4ncipation: Play Like a Band

23:00/23:30  Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00   Cvartet Florin Niculescu

21:30   Antonio Sánchez & Migration

Duminică, 7 iulie Sunday, July 7

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00  Workshop Iordache: Jazz for Kids

23:00/23:30  Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00   Em4ncipation feat. Yah Supreme

21:30   Bill Evans and The Spykillers!

Detalii despre programul Bucharest Jazz Festival 2019: bucharestjazzfestival.ro.

Foto: Birdman, Bucharest Jazz Festival – www.facebook.com/bucharestjazzfestival

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.