ARCUB – Spectacolele de teatru pe care le poți viziona în luna februarie la HANUL GABROVENI
https://www.ziarulmetropolis.ro/arcub-spectacolele-de-teatru-pe-care-le-poti-viziona-in-luna-februarie-la-hanul-gabroveni/

Stagiunea de teatru de la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti continuă, în luna februarie, cu o nouă serie de reprezentaţii ale celor mai apreciate producţii din repertoriul propriu, dar şi cu spectacole de teatru independent prezentate pe scena Sălii Mari de la ARCUB.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2024

De la textul dramatic al scriitorului Jon Fosse, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, pus în scenă de regizoarea Chris Simion-Mercurian la comedii clasice până la spectacole ce îmbină elemente de muzică și improvizație, spectacolele lunii februarie de la ARCUB aduc în prim-plan subiecte de actualitate ale societății contemporane, precum și cele mai profunde emoții ce definesc condiția umană.

Spectacolul de teatru BE.LOVED, în regia Marianei Cămărășan, după un scenariu original inspirat de textele lui Toni Morrison, deținătoarea unui Premiu Nobel pentru Literatură și a Premiului Pulitzer, beneficiază de două reprezentații programate pe 4 februarie, respectiv 6 februarie, de la ora 19:00. Spectacol ce reunește o distribuție de excepție, printre care se numără actrițele Antonia Barancea și Galina Lazarenco de la Teatrul Fără Nume din Chișinău – Republica Moldova, BE.LOVED spune povestea acelor personaje care îndrăznesc să-și înfrunte destinul, într-o meditație despre cele mai profunde sentimente umane, inspirată de muzica Ninei Simone.

Declarație de drag, un spectacol sincretic ce îmbină elemente de muzică, teatru, improvizație, music hall, dans, euritmie, artă plastică românească într-o celebrare a valorilor umane universale, prinde viață pe 8 februarie, la Sala Mare – ARCUB. Prezentat de bine-cunoscutul actor Adrian Păduraru, spectacolul este o pledoarie pentru bucuria de a trăi din care nu vor lipsi momentele de interacțiune cu publicul pline de sensibilitate, emoție și umor.

Dintre reprezentațiile programate în luna februarie la ARCUB nu lipsește comedia de moravuri a lui Tudor Mușatescu, Cheful suprem, un text clasic revitalizat într-o viziune modernă. În regia creatorului de teatru, operă și balet Beatrice Rancea, producția Cheful suprem, una dintre favoritele publicului, revine pe scena Sălii Mari a Hanului Gabroveni pe 15 februarie în interpretarea unor actori de excepție precum Mihai Baranga, Luminița Erga, Cristi Toma, Silviu Biriș, Vlad Lință, Natalia Dragomir și Mona Dobrișan. Spectacolul redă, într-un ton tragicomic, povestea a nouă personaje care își trădează adevărata natură în contextul unei posibile otrăviri cu ciuperci. Producția beneficiază de vocile calde ale sopranei Arlinda Morava și mezzosopranei Adriana Alexandru, a căror interpretare apropie publicul de întâmplările amuzante ale protagoniștilor.

Producția independentă RESPIRO – Vacanță pe acoperiș, realizată de compania RESPIROComp., în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB, prezintă, pe 17 februarie, la Sala Mare – ARCUB, un subiect actual în societatea contemporană: violența domestică și efectele devastatoare ale acesteia asupra femeii. Spectacolul regizat de Corina Dragomir (care a obținut premiul pentru Cea mai bună regie pentru această producție în cadrul celei de-a VIII-a ediții a competiției Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B) este o adaptare a celei mai bune piese românești a anului 2018, „Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu. Plasat într-un decor minimalist, compus din pânze albe, pe care se proiectează amintiri dintr-o viață anterioară, spectacolul este prezentat publicului de Ada Navrot (premiul pentru Cea mai bună actriță pentru rolul Sonia – a VIII-a ediție a competiției Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B), Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache și Cătălina Nichitin. Povestea prezentată pe scena ARCUB este o comedie dulce-amară despre trei personaje feminine hotărâte să se confrunte cu provocările unui nou început, pe un acoperiș.

Repertoriul lunii februarie la Sala Mare – ARCUB este completat de unul dintre cele mai apreciate spectacole ale momentului – CINEVA ARE SĂ VINĂ, în regia lui Chris Simion-Mercurian. Drama psihologică scrisă de Jon Fosse, autorul norvegian care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2023, îi aduce pe scenă pe Ofelia Popii, actrița distinsă de trei ori cu Premiul UNITER, și pe Ciprian Scurtea, actor al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Producția regizată de Chris Simion-Mercurian, un proiect al Primăriei Capitalei, prin ARCUB, în parteneriat cu Asociația Culturală Grivița 53, spune povestea unui cuplu aflat în impas în încercarea lor de a se reconecta. Spectacolul CINEVA ARE SĂ VINĂ „(…) construiește un univers ce surprinde perfect atmosfera tensionată, ambiguitatea, singurătatea pustiitoare în care cele două personaje par a-și consuma la nesfârșit, fără nicio posibilitate de evadare, iubirea mistuitoare, pasiunea prea puternică pentru a rezista nealterată de mediu, de intruziunea celuilalt (…)”. (Silvia Dumitrache Observator Cultural)

În același timp, proiectul susține demersul Grivița 53 – primul teatru construit împreună datorită finanțării nerambursabile din granturile SEE, 2014-2021, prin programul RO-CULTURA.

Biletele pentru spectacolele lunii februarie sunt disponibile online pe arcub.ro și entertix.ro, precum și la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90).

PROGRAM SPECTACOLE ARCUB – HANUL GABROVENI ÎN LUNA FEBRUARIE

 

DUMINICĂ, 4 FEBRUARIE; MARȚI, 6 FEBRUARIE, ORA 19.00

BE.LOVED de Toni Morrison / muzică Nina Simone

Regia: Mariana Cămărășan

Scenariu original: Mariana Cămărășan, Florina Gleznea, Antonia Barancea

Cu: Florina Gleznea, Cristina Casian, Richard Bovnoczki, Ana Maria Bercu, Eliza Bercu-Bodeanu, cu participarea extraordinară a actrițelor Antonia Barancea și Galina Lazarenco de la Teatrul Fără Nume din Chișinău – Republica Moldova

Echipa artistică: Daria Petrașcu – scenografie, Cătălin Bucioveanu – traduceri, Valentin Luca – compoziție muzicală, Ana Maria Bercu – pian, Imago Vitas – fotografie, Vlad Lăzărescu – video mapping, Alexandru Mihăilă – video design, Alexandru Macrinici – lightning design

JOI, 8 FEBRUARIE, ORA 19.00

DECLARAȚIE DE DRAG

Concept: Adrian Păduraru

Management artistic: Daniel Bucur

Chitară armonie: Vlad Gălățianu

Pian: David Simon

Backing vocals: Maria Grosu, Elena Duicu, Gabriela Porumbacu

 

JOI, 15 FEBRUARIE, ORA 19.00

Cheful suprem de Tudor Mușatescu

Regie, light design și mișcare scenică: Beatrice Rancea

Scenografia: Maria Miu

Asistent regie: Dan Popa

Cu: Mihai Baranga, Luminița Erga, Cristi Toma, Silviu Biriș, Vlad Lință, Natalia Dragomir, Mona Dobrișan, soprana Arlinda Morava și mezzosoprana Adriana Alexandru

 

SÂMBĂTĂ, 17 FEBRUARIE, ORA 19.00

RESPIRO – Vacanță pe acoperiș, adaptare după „Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu

Regia: Corina Dragomir

Scenografia: Ileana Zirra

Cu: Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache și Cătălina Nichitin

Costume: Bianca Popp

Video: Teona Galgoțiu și Teodora Roșu

Concept și realizare afiș: Ileana Zirra

 

CINEVA ARE SĂ VINĂ de Jon Fosse

Traducerea: Carmen Vioreanu

Regia: Chris Simion-Mercurian

Cu: Ofelia Popii și Ciprian Scurtea

Scenografia: Bianca și Sabina Veșteman

Coregrafia: Ioana Macarie

Concept video și sunet: Cristi Enache

Concept lumini: Alin Popa

Asistență regie: Georgiana Roșu

Biletele pentru reprezentațiile din luna februarie ale spectacolului CINEVA ARE SĂ VINĂ vor fi puse în vânzare în curând.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Detalii pe arcub.ro și universuldali.ro

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.