Arghezi, Teleenciclopedia şi Anda Onesa – ŞTIAŢI CĂ…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/arghezi-teleenciclopedia-si-anda-onesa-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 21 mai s-a născut Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu), unul dintre cei mai apreciaţi scriitori pe care i-a dat vreodată România modernă.

Un articol de Petre Ivan|21 mai 2014

Pseudonimul Arghezi este explicat de scriitor ca fiind în legătură cu Argesis, vechiul nume al râului Argeş. Copilăria nu i-a lăsat scriitorului decât amintiri dureroase, acesta mărturisind: “Este cea mai amară vârstă a vieţii. N-aş mai voi să fiu o dată copil”.

De la vârsta de 19 ani a intrat călugăr la Mănăstirea Cernica. Va rămâne acolo timp de 4 ani, timp în care învăţa, pe îndelete, taina mânuirii cuvintelor. În 1918, în timpul realizării Marii Uniri, împreună cu alţi 11 ziarişti şi scriitori este închis în penitenciarul Văcăreşti, acuzat de trădare pentru că se pronunţase în favoarea neutralităţii României în primul război mondial.

Prima sa carte de poezie, “Cuvinte potrivite” apare, cu întârziere, în 1927. Sub genericul “Bilete de papagal” publică pamflete usturătoare pentru care este cercetat de poliţie (1943). La 30 septembrie 1943 apare excepţionalul pamflet “Baroane” în care este atacat ambasadorul german la Bucureşti, Manfred von Killinger. Ziarul este imediat confiscat iar autorul închis la Bucureşti şi ulterior în lagărul de la Târgu Jiu.

Se stinge din viaţă pe 14 iulie 1967, fiind înmormântat, alături de soţia sa Paraschiva, în grădina casei din strada Mărţişor. Casa a devenit astăzi muzeu.

arg

Tot într-o zi de 21 mai:

1821: Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, a fost arestat în tabăra de la Golești și predat lui Alexandru Ipsilanti.

1877: Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, în numele guvernului, independența – expresie a dorinței întregului popor, primită cu mare bucurie.

1904: La Paris a fost înființată „Federația Internațională de Fotbal” (FIFA).

1927: Lindbergh a aterizat la Paris, după primul zbor solitar traversând Atlanticul.

1961: A avut loc premiera spectacolului „Cum vă place”, de William Shakespeare, în montarea lui Liviu Ciulei, la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”, cu Clody Bertola în rolul Rosalindei, moment de referință pentru dezvoltarea teatrului românesc.

1965: A debutat la Televiziunea Română, emisiunea „Teleenciclopedia” – record de audiență până în anul 1990.

TELEENCICLOPEDIA, 49 de ani!
Lansată în mai 1965 de Octavian Paler, pe atunci directorul Televiziunii, cea mai aşteptată şi vizionată emisiune în perioada comunistă a împlinit 49 de ani. Teleenciclopedia a „luminat“ epoca de glorii şi împliniri pentru cei mai mulţi dintre români. Şi chiar dacă nemuritoarea „Teleenciclopedie“ nu mai are audienţa de odinioară, aceasta încă mai trezeşte melancolia celor care au crescut odată cu ea.

TELEENCICLOPEDIA şi Florian PITTIŞ
Una dintre vocile inconfundabile ale Teleenciclopediei a fost cea a regretatului Florian Pittiş. Cornelia Rădulescu, realizatoarea emisiunii, amintea că, la un moment dat, în timp ce citea un text despre maimuţe, actorul a spus: „Maimuţele s-au luat la bătaie. Şi la noi în teatru se întâmplă la fel”. „Noroc că am fost atenţi şi am tăiat la montaj. Altfel nu ştiu ce ar fi putut ieşi pe vremea aceea, înainte de Revoluţie”.
„Florian Pittiş era întruchiparea profesionalismului. Punctual, venea întotdeauna cu zece minute mai devreme, citea textul – o dată pentru el, o dată pentru noi – relua maximum două fraze şi… pleca! Rostirea lui impecabilă s-a datorat exerciţiilor de dicţie pe care le-a făcut zilnic din momentul începerii pregătirii pentru admiterea la Facultatea de Artă Teatrală şi până la sfârşitul vieţii, inteligenţei şi culturii sale vaste – înţelegea ce citea, lucru mai rar decât credeţi!”, a mai spus realizatoarea.

1971: A avut loc, la București, prima audiție a compoziției „Masa Tăcerii”, de Tiberiu Olah, lucrare ce încheie tripticul său brâncușian.

1972: Pietà a lui Michelangelo din Bazilica Sfântul Petru din Roma este deteriorată de către un vandal bolnav mintal, geologul maghiar Laszlo Toth.

1982: Formația de rock Queen a lansat albumul Hot Space.

1991: În apropiere de Madras a fost asasinat Rajiv Gandhi, fost prim-ministru al Indiei, supranumit „părintele națiunii”.

2005: La Kiev, Ucraina, România, reprezentată de Luminița Anghel și trupa Sistem, s-a clasat pe locul trei la cea de-a cinzecea ediție Eurovision. Câștigătoarea ediției a fost Grecia.

S-au născut:

1471: Albrecht Dürer, pictor și gravor german (d. 1528)

1688: Alexander Pope, poet englez (d. 1744)

1844: Henri Rousseau, pictor francez (d. 1910)

1855: Constantin Dobrogeanu-Gherea, critic literar român (d. 1920)

1880: Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu), poet, prozator și publicist român (d. 1967)

1887: Florica Musicescu, pianistă și profesoară româncă de pian, unul din fondatorii școlii române de pian (d. 1969)

1960: Anda Onesa, actriță româncă

S-au stins din viaţă:

1639: Tommaso Campanella, filosof italian (n. 1568)

Ioan Petru Culianu

Ioan Petru Culianu

1892: Grigore I. Cobălcescu, întemeietorul școlii românești de geologie (n. 1831)

1964: Tudor Vianu, filosof, estetician, critic literar, scriitor şi memorialist român

1973: Grigore Moisil, matematician român (n. 1906)

1991: Ioan Petru Culianu, istoric al religiilor și scriitor român (n. 1950)

1991: Rajiv Gandhi, politician indian, al 6-lea prim-ministru al Indiei (n. 1944)

1994: Ștefan Tapalagă, actor român de teatru și film (n. 1933)

Foto cu Arghezi, Teleenciclopedia şi Vianu – wikipedia