Art Safari Kids continuă în 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-safari-kids-continua-in-2018/

Copiii sunt invitaţi să descopere arta românească de patrimoniu, pe un traseu desenat pe înţelesul lor.

Un articol de Liliana Matei|4 aprilie 2018

Art Safari Kids, programul educațional al Art Safari București, un eveniment unic ca amploare dedicat artei din România, invită și anul acesta copiii să descopere arta românească și marii pictori români. Timp de 10 zile, în perioada 11-20 mai, în Piața George Enescu din Capitală, copiii sunt invitați să ia parte la ateliere de artă interactive și tururi ghidate, pe un traseu expozițional în cadrul Art Safari desenat special pentru ei. Școlile și grădinițele care vor alege să viziteze Art Safari în săptămâna „Școala Altfel” vor beneficia de programe personalizate.

Programul educațional Art Safari Kids, susținut pentru al doilea an consecutiv de Metropolitan Life, se adresează copiilor cu vârste între 3 și 12 ani și își propune să îi încurajeze pe cei mici să aprecieze arta, să interacționeze cât mai des cu aceasta și să îi învețe lucruri noi, într-un mod interactiv, despre forme, culori, texturi, natură și marii artiști români.

„Arta este o pasiune care se descoperă și se cultivă din copilărie. Din dorința de a aduce arta mai aproape de copii, de a le face cunoscută istoria artei românești și de a-i învăța să îi înțeleagă frumusețea s-a născut Art Safari Kids. Continuăm să traducem arta pe înțelesul celor mici, provocându-i să creeze printre tablouri și ghidându-i pe un traseu expozițional desenat pentru ei, unde vor avea șansa să-i descopere pe Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Ion Țuculescu și mulți alți pictori români celebri.” (Ioana Ciocan, director Art Safari București).

„Este al doilea an în care ne alăturăm acestui demers artistic, în calitate de susținători ai Art Safari Kids. Ne bucură foarte mult faptul că părinții sunt tot mai deschiși la a oferi copiilor acces la artă și la educație, depășind barierele formale. Este important pentru noi să investim în dezvoltarea noilor generații. Cu acest obiectiv am pornit la drum și susținem programele de educație destinate copiilor și tinerilor. Pentru că ne dorim ca ei să aibă acces la informație de la o vârstă fragedă, să fie mai bine pregătiți în viață și să facă alegeri mai bune pentru viitorul lor.” (Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life)

Ateliere de creație, tururi ghidate și programe pentru „Școala Altfel”

Atelierele de creație vor avea loc într-un spațiu dinamic, decorat cu instalații, care să ofere un cadru potrivit apropierii de artă. În funcție de grupa de vârstă, pot fi alese diferite tematici: ateliere dedicate pictorilor români Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu – pictură pe șevalet, tehnici de artă populară, pictură pe tricouri, simboluri românești pictate pe traiste, sculptură și modelaj cu tematică Brâncuși, ateliere de artă decorativă și multe altele. Atelierele durează 55 de minute și au loc loc zilnic, după următorul program: luni-vineri, între 17:00-21:00, sâmbătă-duminică, între 12:00-21:00. Înscrierea prealabilă la ateliere este obligatorie și se poate face pe email ([email protected]).

Pe lângă ateliere de creație, copiii vor avea parte de tururi ghidate în cadrul Pavilionului Muzeal „Natural-Cultural”, care cuprinde artă românească de patrimoniu. Copiii vor avea ocazia să descoperă în premieră și colecția de artă BCR, expusă pentru prima data publicului larg din România. Printre tablourile care se vor regăsi pe traseul destinat copiilor se regăsesc opere ale lui Iosif Iser, Camil Ressu, Ion Theodorescu Sion, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Ștefan Luchian, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Dumitru Ghiață, Horia Bernea, Alexandru Ciucurencu, Henri H. Catargi, Samuel Mutzner, Jean Alexandru Steriadi, Ion Țuculescu, Corneliu Baba, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Eustațiu StoenescuOctav Băncilă și Max Arnold. Tururile ghidate vor fi realizate de elevii Complexului Educațional Lauder-Reut și British Council.

Școlile care aleg să viziteze Art Safari Kids în cadrul săptămânii „Școala Altfel” pot beneficia de program personalizat, în prima parte a zilei. De altfel, „Școala Altfel” la Art Safari Kids aduce numeroase avantaje pentru școli, grădinițe sau grupuri organizate, printre care intrare liberă pentru grupurile de copii până în 12 ani, intrare liberă pentru însoțitorii de grup (maximum 3 pers/grup).

Mai multe detalii despre programul Art Safari Kids pot fi găsite pe www.artsafari.ro/asb-kids/.

Despre Art Safari București, ediția 2018

Cea de-a cincea ediție Art Safari București, eveniment aflat sub patronajul Primăriei Municipiului București, va avea loc în această primăvară, între 11 și 20 mai, în Piața George Enescu din București. Evenimentul va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris) – Pavilionul Central „Art on Stage” – și o expoziție dedicată artei românești importante, curatoriată de Alina Șerban – Pavilionul Muzeal „Natural-Cultural”. Programul Internațional este organizat în colaborare cu ambasadele Germaniei, Israelului, Elveției, Spaniei, Argentinei, Statelor Unite ale Americii în România și cu Forumul Cultural Austriac. Pavilionul expozițional este semnat de arhitectul Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția – edițiile 2016 până în prezent. Mai multe detalii pot fi găsite pe www.artsafari.ro.

Despre Metropolitan Life

Metropolitan Life este parte a MetLife, Inc., una dintre cele mai mari companii de asigurări de viață din lume, și filială a companiei irlandeze Metlife Europe d.a.c.. Înființată în 1868, MetLife oferă, la nivel global, asigurări de viață, planuri de pensii, beneficii pentru angajați și servicii de administrare a activelor. Cu aproximativ 100 de milioane de clienți, MetLife are operațiuni deschise în aproape 50 de țări și deţine poziţii de conducere în pieţe din Japonia, America Latină, Asia, Europa şi Orientul Mijlociu. În România, Metropolitan Life are peste 19 ani de activitate pe piața de asigurări de viață. Două milioane de clienți beneficiază de asigurări de viață și pensii private obligatorii oferite de Metropolitan Life la nivel local.

07
/03
/21

Muzeul Municipiului București organizează de opt ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine cu expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică”, partea a II-a, deschisă la Casa Filipescu Cesianu. Din 3 martie, ea se poate vizita până pe 30 aprilie 2021.

04
/03
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă: un film cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, două tablouri despre lumea de azi dintr-o galerie bucureșteană, un festival de muzică clasică la Iași, un roman plin de mister al unei tinere scriitoare britanice și cartea unui istoric optimist care-și propune să redea speranța.

24
/02
/21

Începând cu data de 1 Martie 2021, spațiul expozițional din Foaierul Media al TNB (aripa dinspre Intercontinental) se va anima din nou, găzduind o amplă expoziție cu lucrările artistului ION OLARU, scenograful-pictor, autorul a zeci de scenografii de televiziune, de teatru, dar și de scenografie pentru filme de animație, totodată pictor, făuritor de icoane sau de surprinzătoare ”micro-monumente ale armoniei universale”(cf. Corneliu Antim, critic de artă), elaborate dintr-un material inedit… tărtăcuța!

23
/02
/21

Pășiți într-o lume de peisaje vibrante, fotografii asociate cu elemente chimice, refractografii și obiecte vopsite cu Vantablack, cel mai negru negru, odată cu prima expoziție personală a lui Mihai Plătică la Gaep. Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, Alpher-Bethe-Gamow va putea fi vizitată între 6 martie și 8 mai 2021.

23
/02
/21

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Arbor Institute for Culture, vă invită să descoperiți sau să redescoperiți expoziția „GIUVAIERGERIE ANTICĂ. Comorile Muzeului Național de Istorie a Moldovei“, noua expoziție virtuală găzduită pe Theopen-art.com, prima platformă de expoziții de artă în realitate virtuală din Republica Moldova și România.

23
/02
/21

Galeria Sector 1 inaugurează programul curatorial al anului 2021 alături de Kunsthalle Bega, cu expoziția Sensul Sculpturii, artiști: Apor - Nimbert Ambrus, Dona Arnakis, Rudolf Bone, Teodor Graur, Oláh Gyárfás, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Andrei Pituț, Bogdan Rața, Patricia Teodorescu, Ion Toderașcu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin, curator Liviana Dan.

18
/02
/21

Muzeul Național de Artă al României și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească și realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

17
/02
/21

Galeria Estopia a deschis pe 11 februarie expoziția de grup „Innocence”, care prezintă lucrările a opt artiști – Angela Bontaș, Lucian Brumă, Andrei Ciurdărescu, Andrada Feșnic, Juhos Sándor, Sergiu Laslo, Antonina Manda și Ada Muntean. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 aprilie.

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.