Artă la muzeu: expoziția „UNArte la Antipa’’
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-la-muzeu-expozitia-unarte-la-antipa/

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită la vernisajul expoziţiei „UNArte la Antipa’’ care va avea loc vineri, 22 februarie de la ora 14.00, la sediul muzeului din Șoseaua Kiseleff nr. 1.

Un articol de Liliana Matei|21 februarie 2019

Studenții secției de grafică (clasa Conf. Univ. Dr. Stela Lie) au desenat de-a lungul timpului în cadrul Muzeului, folosind natura ca subiect. Lucrările lor sunt reunite într-o expoziție care este organizată în două secțiuni. În biblioteca din Sala Cabinet Gr. Antipa sunt prezentate desene originale, în timp ce în Sala Specii Sinantrope este prezentată o instalație formată din numeroase reproduceri de desene, la scară redusă, care sugerează complexitatea și diversitatea naturii.

Natura, în cele mai fine detalii și întruchipări, este ceea ce unește și caracterizează atât demersul cercetătorului cât și pe cel al artistului. Fiecare dintre ei lucrează cu desene, cu imagini și reprezentări ale lumii vii. Descifrarea misterelor și clasificarea lor, însă, este scopul cercetătorilor, iar potențarea acestora, misiunea artiștilor. Studiul în muzeu, asupra varietății uimitoare a viețuitoarelor, le dezvoltă tinerilor artiști simțul observației, simțul proporției. Iar talentul fiecăruia, modalitatea de a vedea lumea, tranformând-o deseori într-o ficțiune, fac desenul mai expresiv, mai personal, mai bogat.

Grupe de studenți de la UNArte vin la muzeul Antipa, se plimbă cu interes ca și cum ar fi din nou copii care descoperă lumea. Și apoi desenează. Atunci când desenezi, vezi lucrurile altfel decât le vezi cu ochii de fiecare zi. Le măsori, le cântărești, le analizezi culorile, observi detaliile, texturile, asemănările și deosebirile, înrudirile, familiile…

Studiul naturii este izvorul la care se întorc mereu artiștii, într-un fel sau altul.” – Conf. Univ. Dr. Stela Lie, Universitatea Națională de Arte din București.

Pentru noi, ca muzeu de istorie naturală, colaborarea cu Universitatea de Arte are rolul de… cunoaștere a trecutului, deoarece, de-a lungul timpului, știința zoologiei s-a dezvoltat cu ajutorul desenului. Într-o epocă în care orice obiect poate fi fotografiat cu ușurință, practica desenatului rămâne actuală în ceea ce privește descrierea de noi specii, deoarece alegând ce anume să deseneze, zoologul scoate în evidență anumite aspecte pe care le consideră importante în descrierea acelei specii. Spre deosebire de demersul artistic însă, zoologul este interesat doar de valoarea de document a desenului realizat.” – Dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Intrarea la vernisaj este liberă, apoi expoziția va face parte din circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 1 martie 2019.

31
/05
/15

Privirea lui Silviu Gheție este o altfel de privire asupra Noului Cinema Românesc. Una din culisele sale. Prin picturalitatea lor și prin expresivitatea personajelor din fața obiectivului, fotografiile sale concurează cu imaginile din filmele a căror realizare artistul a fost chemat să o înregistreze pentru totdeauna.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.

26
/05
/15

Academia Motanov organizează în perioada 18 iunie – 13 iulie, la București, un atelier de artă video cu mobilul pentru liceenii din familii cu venituri modeste. Atelierul de artă video este susținut de artistul Regele IONESCU și are două întâlniri pe săptămână, luni și joi de la 11:00 la 12:30, timp de 4 săptămâni.

19
/05
/15

Statui vivante și spectacole stradale din 9 țări vor umple străzile Clujului între 22 și 24 mai, la cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Experimental Man.In.Fest. Printre invitații de top ai festivalului se numără campionii mondiali ai statuilor vivante, olandezii de la Beeldje Living Statues și fostul campion european al performance-urilor de același fel, Damian McKinnon.

07
/05
/15

În perioada 8-17 mai se desfășoară cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club și HaramichiRO.

05
/05
/15

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti sărbătoreşte 79 de ani de la înfiinţare printr-o serie de evenimente, între care se numără expoziţii, colocvii, recitaluri folclorice, târguri de meşteri populari, dar şi un Festival al culturii thailandeze.