Artiştii români, despre Margareta Pogonat
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistii-romani-despre-margareta-pogonat/

„O actriţă extraordinar de talentată şi frumoasă, care mi-a impresionat primii ani de adolescenţă”, a declarat Florina Cercel, la aflarea veştii că Margareta Pogonat nu mai este printre noi. La rândul lor, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Stela Popescu şi Draga Olteanu Matei deplâng despărţirea de colega lor de breaslă.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2014

Actriţa Florina Cercel a povestit despre spectacolele de teatru în care a văzut-o pe Margareta Pogonat, de la Teatrul de Stat din Botoşani. „Pot să spun că mi-a fost un model (…), dar eram fascinată şi îndrăgostită de această minunată şi frumoasă actriţă”.

Mitică Popescu a declarat că Margareta Pogonat, care a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer, a fost un „om chinuit”, dar şi o actriţă „minunată” şi „foarte talentată”.

„Pe lângă faptul că era o actriţă minunată, care, săraca, s-a chinuit ani de zile, 15 ani a făcut navetă la Ploieşti, a fost angajată la Ploieşti până a reuşit să ajungă în Bucureşti, a fost un om care s-a chinuit şi cu căsnicia. Un om chinuit, dar foarte talentat. Sunt profund îndurerat. Dumnezeu să o odihnească”, a spus Mitică Popescu, informează Mediafax.

„Margareta Pogonat a fost o doamnă a teatrului şi filmului românesc”, mărturiseşte Valentin Uritescu, în timp ce Stela Popescu afirmă că Margareta Pogonat a fost o femeie superbă, puternică, o actriţă mare şi un om delicat, cu o viaţă decentă şi discretă.

„În fiecare zi primim numai veşti îngrozitoare. Pleacă o generaţie de mari artişti, o generaţie de artişti care, spre norocul nostru, fiind cinematograful în dezvoltare în România, ei rămân pentru posteritate oarecum ca exemple. Nu m-am aşteptat, nu ştiam că este bolnavă. A fost o femeie superbă, o femeie puternică, o actriţă mare şi un om delicat, cu o viaţă decentă şi discretă. Îmi pare foarte, foarte, foarte rău”, a precizat Stela Popescu.

Margareta Pogonat într-o Secveţă din spectacolul Visul unie nopţi de iarnă, alături de Ștefan Radof 

Tristeţea a cuprins-o, la aflarea veştii, şi pe Draga Olteanu Matei: „A fost o actriță de rasă, distinsă, stilată, excepțională. Era o mare actriță, de o modestie extraordinară, o camaradă bună și una din actrițele care știa multă, multă cinematografie, știa să facă film perfect. Aveam o mare admirație pentru Cala Pogonat, noi îi ziceam Cala. Îmi pare rău să aud că s-a dus, îmi pare foarte rău”.

Foto cu Margareta Pogonat – cinemagia

23
/04
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Vânătoarea de vulpi“ (1980), unul din filmele nedreptăţite şi mai puţin cunoscute ale lui Mircea Daneliuc, trebuie redescoperit urgent şi discutat aplicat. Pentru că este o bijuterie ascunsă a cinematografiei române.

23
/04
/14

Astăzi încep înscrierile pentru cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, care se va desfășura între 18 și 26 august la Alexandria.

23
/04
/14

ARCUB prezintă publicului bucureştean o abordare inedită a piesei Richard III, în spectacolul montat de renumitul regizor Wang Xiaoying. În cadrul Festivalului Shakespeare, ediţia a IX-a, va putea fi văzut şi o adaptare a piesei Furtuna – un spectacol al Teatrului din Vilnius.

23
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ în urmă cu 450 de ani se năştea William Shakespeare, cel mai mare scriitor şi poet de limbă engleză? Curios este că William Shakespeare s-a stins din viaţă tot într-o zi de 23 aprilie, zi în care a pierit şi cel mai important scriitor de limbă spaniolă, Miguel de Cervantes.

22
/04
/14

Acting in English by James Longshore, Academia americană de Actorie, înfiinţată acum 2 ani în Bucureşti de actorul american James Longshore şi de producătorul Bianca Mina, anunţă cea de-a 7-a ediţie, Acting in English INTENSIVE.

22
/04
/14

Coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu a intrat în jocul propus de Ziarul Metropolis şi a alcătuit alfabetul propriei vieţi. Pornind de la fiecare literă din alfabet, el a ales cuvintele cheie care definesc cele mai importante momente din viaţa lui.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

21
/04
/14

Am fost la “Coada”, noul spectacol regizat de Iarina Demian. De data aceasta, întîmplător, știam despre ce este vorba în “Line”, piesa lui Israel Horovitz, celebru dramaturg american contemporan, prea târziu ajuns și în fața publicului românesc.