Asociația Pentru Ospitalitate Culturală (AOC) și Asociația Revistei „Timpul” continuă proiectul „Până hăt de carte”
https://www.ziarulmetropolis.ro/asociatia-pentru-ospitalitate-culturala-aoc-si-asociatia-revistei-timpul-continua-proiectul-pana-hat-de-carte/

Campania publică de strângere de carte pentru bibliotecile din mediul rural ieşean continuă, proiectul „Până hăt de carte” fiind preluat, în parteneriat, de Asociaţia Pentru Ospitalitate Culturală (AOC) şi Asociaţia Revistei „Timpul”.

Un articol de Liliana Matei|11 ianuarie 2021

Astfel, ieșenii vor putea dona în continuare cărți folositoare cititorilor din satele ieșene pentru a fi sortate și redirecționate de către echipele asociațiilor și voluntari către bibliotecile comunale.

Proiectul a fost inițiat, în 2017, de echipa cabinetului parlamentar al Senatorului Dan Lungu și, în ultimii patru ani, prin intermediul său au fost donate aproximativ 17.000 de volume către bibliotecile din 36 de comune. În primăvara anului 2020, în contextul pandemiei provocate de virusul Covid-19, pentru a facilita participarea cât mai multor elevi din satele ieșene la lecțiile online, proiectul a strâns de la donatori și redirecționat aproximativ 30 de dispozitive (calculatoare, laptopuri, tablete și smartphone-uri) către elevii din satele județului, cu ajutorul bibliotecarilor și învățătorilor din școlile rurale.

„Mă bucur că putem continua proiectul și că AOC a încheiat acest parteneriat cu Asociația «Timpul», pentru că în continuare în satele județului Iași nevoia de carte este uriașă. În ultima lună ne-au scris atât donatori gata să aducă noi cărți pentru elevi, cât și bibliotecari care ne-au întrebat când putem ajunge și la ei cu o donație. Astfel că, nu pot spune decât că utilitatea proiectului nu mai trebuie justificată; el trebuie cu siguranță continuat și volumele trebuie să ajungă pe cât mai multe rafturi ale bibliotecilor și școlilor de la sat”, a menționat Dan Lungu, președinte AOC.

„Suntem onorați că frumosul proiect «Până hăt de carte» va continua alături de Asociația Revistei Timpul. Elevii din mediul rural au nevoie de cărți și vom include acest proiect în cadrul proiectul nostru mai larg «Revista Timpul – Portal de Cultură»”, a declarat Mihai Vacariu, managerul proiectului Timpul Portal de Cultură.

Ieșenii pot dona în continuare cărți, la următoarele puncte de colectare: sediul Asociației „Timpul” (Str. Cuza Vodă, nr. 38, Iași, Jud. Iași), Cafeneaua TNTFA (Str. Cuza Vodă, nr. 40, Iași, Jud. Iași), Retro Café (Strada Lascăr Catargi nr. 50, Iași, jud. Iași) și Cafeneaua Noastră (Strada Sfântul Lazăr nr 30, Iași, jud. Iași). Pentru mai multe detalii, donatorii pot contacta pagina de Facebook a proiectului sau pot apela la numerele de telefon: 0728442913 și 0728619559.

23
/08
/15

Am douăzeci de ani și învăț istoria politică a diferite țări din Europa la Universitatea din București. Am de scris o lucrare de semestru. Trebuie să aleg un stat pe care să îl studiez. Fără absolut niciun motiv, aleg Suedia. Nu am nicio șansă să ajung vreodată în Suedia, cu atât mai mult cu cât nici nu îmi doresc așa ceva.

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.

18
/08
/15

Mi-am făcut de multă vreme un obicei din a le scrie lungi scrisori personajelor de care mă îndrăgostesc. Probabil că nu e un obicei foarte sănătos, există chiar posibilitatea ca un astfel de simptom să anunțe o boală psihică minoră sau mai degrabă nu. Cu siguranță, psihologii sau poate chiar psihiatrii știu mai multe. Nu mă interesează. Nu contează.

18
/08
/15

Târgul GAUDEAMUS Litoral care a însoţit turiştii în vacanţa de la malul mării s-­a încheiat. Aproape 9000 de vizitatori veniţi din toate colţurile ţării au răspuns invitaţiei lansate de Radio România, la o cură estivală de lectură.

15
/08
/15

Editura Polirom a lansat în această săptămână cel de-al doilea volum al recentei colecţii „Studii Româneşti”: Purificarea naţiunii. Dislocări forţate de populaţie şi epurări etnice în România lui Ion Antonescu, 1940-1944 de Vladimir Solonari, în traducerea lui Cătălin Drăcşineanu, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

13
/08
/15

Într-o zi de 13 august s-a născut Alfred Hitchcock, considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti din istorie. Șase dintre filme sale au fost nominalizate la Premiile Oscar: Rebecca (1941), Suspicion (1942), Lifeboat (1945), Spellbound (1946), Rear Window (1955) și Psycho (1961).

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

10
/08
/15

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Salonul de Carte şi Muzică“ se va desfăşura la Sinaia, în perioada 12-15 august. Invitatul special al evenimentului va fi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care va aduce produse culturale din partea a 16 comunităţi etnice din România - bulgari, croaţi, greci, germani, evrei, italieni, mecedoneni, polonezi, ruteni, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, tătari - turco-musulmani, turci, maghiari şi ucraineni.

09
/08
/15

Editura Polirom lansează în această săptămînă pe piaţa de carte o nouă colecţie, „Studii Româneşti/Romanian Studies/Études Roumaines/Rumänische Studien”, un proiect ce se adresează specialiştilor, dar şi publicului larg interesat de istoria şi cultura română.

07
/08
/15

"Viaţa şi dragostea în Belle Epoque" este subiectul unei seri pariziene care va avea loc miercuri, 12 august la librăria Humanitas de la Cişmigiu plecând de la excepţionalul roman semnat de Michelle Gable, "Un apartament la Paris".

05
/08
/15

Scriitorul Lucian Dan Teodorovici a fost selectat printre semifinaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, Polonia, ediţia 2015, cu romanul Matei Brunul. Din 66 de romane înscrise în competiţie, juriul a selectat 14 titluri, printre care şi romanul lui Teodorovici, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai noii generaţii.