Astra Film Sibiu 2014, 320 de proiecții şi peste 60.000 de spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/astra-film-sibiu-2014-320-de-proiectii-si-peste-60-000-de-spectatori/

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Cinema Documentar de la Sibiu, desfăşurată între 6 şi 12 octombrie 2014, a marcat intrarea festivalului în cel de-al treilea deceniu de existenţă.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2014

Timp de 7 zile, centrul vechi al Sibiului a respirat film! În premieră, Astra Film Festival a fost extins la o formulă de 320 de proiecții simultane în cinci săli din zona istorică a orașului: Sala Thalia, Teatrul Gong, Astra Film Cinema, Librăria Habitus și Biblioteca Astra; un interludiu plăcut între vizionări pentru cei peste 60.000 de spectatori.

Pentru un număr semnificativ de invitați, regizori, membrii ai juriului sau simpli cinefili a fost primul contact cu Astra Film Festival și cu Sibiul, acest oraș fermecător prezentat drept destinația ideală de vacanță de către cele mai prestigioase publicații internaționale. Documentare despre subiecte actuale, arzătoare, necunoscute și din toate colțurile lumii au fost prezentate între zidurile fostei cetăți medievale, un melanj unic în România și în lume.

Prin selecția diversă și inedită de filme combinată cu discuții panel, concerte, masterclass-uri, întâlniri focus, programe tematice, sesiuni de Q&A cu autorii; Astra Film Festival este doza necesară pentru a fi conectați la lumea în care trăim. Un suflu concentrat în dialog, schimb de idei și emoții pe undele cinemaului documentar.

Pe scurt, Astra Film Festival 2014 în cifre înseamnă: 60.000 de spectatori; 320 de evenimente cinematografice în 5 săli de proiecție; 50 de filme prezentate în premieră națională sau absolută; 1.400 de filme înscrise din peste 90 de țări; 150 de voluntari din Sibiu și din țară; peste 10.000 de elevi participanți la Astra Film Junior; peste 2.500 de apariții în presa naționala și internațională (TV, radio, online și presă scrisă).

Foto: Astra Film Sibiu – astrafilm.ro

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.

11
/06
/17

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.

10
/06
/17

"Sunt mai iubit în lumea întreagă decât în Franţa. Este adevărat. În Franţa, întotdeauna am deranjat", a spus Alain Delon într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, unde primeşte Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.