Balkan Love, tema ediției din 2017 a Divan Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/balkan-love-tema-editiei-din-2017-a-divan-film-festival/

Divan Film Festival, unicul festival din România dedicat filmului şi artei culinare balcanice, revine anul acesta cu cea de-a VIII-a ediţie, care va avea loc în perioada 18 – 26 august, la Craiova şi Port Cultural Cetate din judeţul Dolj.

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2017

Dacă ediția trecută a avut în centrul atenției poveștile urbane din Balcani, tema Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară de anul acesta este dragostea. Departe de stereotipurile impuse de orice love story american, amorul balcanic este rareori atins de monotonia perfecțiunii, iar cineaștii acestui colț european sunt recunoscuți pentru modul inedit în care abordează această temă. Poezie, gesturi măreţe, căutări, melodramă, basm, toate își găsesc locul în filmele selectate pentru această ediție de către noul director artistic al Divan Film Festival, Cătălin Olaru, și Massimiliano Narduli, responsabil de secțiunea de scurtmetraje.

Cătălin Olaru este critic de film, membru al Uniunii Cineaștilor din România și al FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), câștigător al primei burse „Alex Leo Şerban” pentru critică de film, și director artistic al HipTrip Travel Film Festival.

„Când zici Balcani, te gândești automat la război și moarte, la familii dezrădăcinate și plâns cu sughițuri. Anul acesta, Divan Film Festival își propune să demonstreze că, în Balcani, lumea se mai și iubește, nu doar se sfârtecă și se dușmănește. Am ales să omagiem dragostea cu filme noi, majoritatea urmând a fi proiectate în premieră națională”, spune Cătălin Olaru.

Festivalul a reuşit în cele şapte ediţii de pânǎ acum, prin filmele prezentate, participarea unor cineaşti de prestigiu din România şi din alte ţări balcanice, concertele şi spectacolele culinare, dar mai ales prin farmecul locului şi al gazdelor Masha şi Mircea Dinescu, nu numai să promoveze filmul românesc şi colaborarea cinematografică în regiunea balcanică, dar şi să devină cunoscut ca o manifestare culturală cu o atmosferă unică.

Tot ce am nevoie este dragoste, tot ce ne trebuie este iubire. Balkan Love este mai mult decât o temă sau numele acestei ediții, Balkan Love este o stare de spirit”, spune Massimiliano Narduli, selecționer Divan Film Festival.

Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august în Craiova (la Cinema Inspire din Mercur Center și în Centrul Vechi), iar în perioada 21 – 26 august în Portul Cultural Cetate. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.

În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, îar înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.

Divan Film Festival este un eveniment anual organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu”.

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.