Beligan, Mălăele şi Puric, la Festivalul Comediei Româneşti – festCO
https://www.ziarulmetropolis.ro/beligan-malaele-si-puric-la-festivalul-comediei-romanesti-festco/

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – festCO va avea loc în perioada 24 mai – 1 iunie, în Bucureşti, informează organizatorii evenimentului, Teatrul de Comedie.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2014

Pe 24 mai, de la ora 17.00, în faţa Teatrului de Comedie va avea loc deschiderea festCO. Dedicat comediei în toate formele ei, anul acesta, festCO este structurat pe două secţiuni importante, „In”, cu spectacole produse de teatre finanţate de stat şi semnate de Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Mircea Cornişteanu, Felix Alexa, Vlad Massaci, Gianina Cărbunariu, şi „Off”, care cuprinde la rândul său mai multe secţiuni.

Cea mai vizibilă dintre acestea este cea dedicată spectacolelor de comedie românească produse în ultima stagiune în teatrele independente. Comedia vine şi în multe alte forme prin intermediul evenimentelor conexe. Lansările de carte sunt numeroase în acest an.

Volumele de memorii semnate de Radu Beligan şi Marin Moraru vor fi urmate de sesiuni de autografe. Un proiect editorial al festCO este lansarea unui volum colectiv de poezie – „Salonul Ludicilor”, care cuprinde poeme semnate de 22 de poeţi, printre care Emil Brumaru, Mircea Dinescu, Florin Iaru, Horaţiu Mălăele şi George Stanca.

De asemenea, vor fi lansate alte cărţi, semnate de Cristina Modreanu, Liviu Ornea, Simona Tache şi Mihai Radu.

FestCO – Vernisaj de fotografii şi caricaturi

Totodată, va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografii cu Radu Beligan – „Omagiu comediei”, precum şi vernisajul unei expoziţii de caricaturi semnate de Horaţiu Mălăele – „H’ora Comică”.  la-festco-2014-h-ora-comica-18482278

În acest an, dialogurile festCO sunt susţinute de scriitorul Radu Paraschivescu şi de profesorul de filosofie Dan Panaet. De asemenea, publicul este invitat în faţa Teatrului de Comedie la vizionarea unor filme de comedie româneşti.

Intrarea va fi liberă şi la spectacolele de teatru pentru copii şi tineret (Teatrul „Ion Creangă”, Teatrul Ţăndărică etc.), la examene de licenţă ale facultăţilor de profil din Bucureşti (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” – UNATC şi Spiru Haret) şi la cele două spectacole ale liceenilor câştigători ai concursului de teatru pentru tineret „Jos Pălăria”.

Festivalul va avea în acest an şi o publicaţie proprie – Iluzia Comică -, ziar ce va reflecta evenimentele acestei ediţii, dar şi întâmplări din trecutul Teatrului de Comedie.

Gala Comediei Româneşti va închide, pe 1 iunie, festCO 2014. La acest eveniment vor fi decernate premiile Festivalului Comediei Româneşti. ajuns la ediţia a XII–a, şi premiile Concursului de Comedie Românească, ediţia a IX-a.

Copiii actorilor Teatrului de Comedie vor lua locul părinţilor pe scenă, de 1 Iunie. Seara se va încheia cu spectacolul „Suflet Românesc”, un one-man-show susţinut de Dan Puric.

Biletele sunt puse în vânzare online şi la casele de bilete ale sălilor la care se joacă spectacolele – Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Odeon, Opera Naţională Bucureşti, Centrul Cultural pentru Unesco „Nicolae Bălcescu”, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Ion Creangă, Godot Cafe-Teatru, Teatrul de Artă, În Culise Teatru Pub, Teatrul Mignon.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Foto cu Beligan, Mălăele şi Puric – Cinemagia

04
/12
/14

Dacă în Love Building personajul interpretat de Dorian Boguţă traversa o depresie acută, de această dată asistăm la o transformare completă a personajului său, care îl aduce pe actor în ipostaza de veritabil Don Juan, din 26 decembrie numai pe marile ecrane, în comedia Alt Love Building.

04
/12
/14

Duminică 7 decembrie şi marţi 9 decembrie, de la ora 19.00, iubitorii teatrului pot vedea la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu Studio Space (Str. Jean Louis Calderon nr. 76A), premiera spectacolului Conversaţie după înmormântare, de Yasmina Reza, în traducerea lui Alex Leo Şerban. Regia este semnată de Alexandru Darie.

04
/12
/14

Voluntarii AOLN România vă invită sâmbătă și duminică, 6-7 decembrie, la un târg caritabil care se va desfășura în curtea Bisericii Sf. Fanurie din București (str. Cerceluș, nr.18A).

04
/12
/14

De ce scriem cu un singur „n” și de ce cu doi „n”? În limba română, nu întâlnim foarte des cuvinte în cadrul cărora să dublăm litere. De aceea, atunci când trebuie să o facem pot apărea confuzii.

04
/12
/14

V-aţi întrebat vreodată cum se fabrică ciocolata elveţiană şi cât se ling pe degete (sau pe mănuşi) norocoşii muncitori? Dar cum se fabrică un film cu actori de top şi regizori pe măsură şi cum trudesc / se distrează aceştia pe platourile de filmare?

03
/12
/14

Joi, 4 decembrie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cişmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38) va fi gazda unei întâlniri cu Excelenţa Sa, Domnul Keiji Yamamoto, ambasadorul al Japoniei în România, Angela Hondru cunoscut traducător şi niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Japoneze "Angela Hondru" din cadrul Universităţii Româno-Americane prilejuită de recenta apariţie a volumului de povestiri Fiica negustorului de sake în colecţia "Raftul Denisei" la Editura Humanitas Fiction.

03
/12
/14

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Editura Nemira prezintă joi, 4 decembrie, de la ora 11:00, lansarea cărții „Basmania” prin intermediul autorului cărţii, Valentin Nicolau şi a actorilor invitaţi Leo – Nora Băcanu și Mircea Corcoveanu, ce vor citi această minunată poveste.

03
/12
/14

Actorul austriac Christoph Waltz, recompensat cu două premii Oscar, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi Quentin Tarantino, regizorul datorită căruia artistul a devenit faimos la nivel mondial.

03
/12
/14

Luni, 8 decembrie (ora 18.30), la Ateneul Român, are loc A Doua Conferință de Crăciun, ,,From Here to Eternity” (De aici spre eternitate), prezentată de Profesorul Joseph Silk, Membru al Royal Society.

03
/12
/14

Continuăm seria dedicată tinerilor artiști cu o extraordinară actriță de teatru și de film, scurt (ați văzut „Vaca finlandeză” a maestrului Gheorghe Preda?) și lungmetraj, voce de desene animate (mama lui Zumzărel de pe Disney Channel, cine credeați că e?), zână ursitoare la petreceri pentru copii, cu o bogată carieră în orașul București.