BIG BANG: un vernisaj inedit de artă modernă, cum nu s-a mai făcut în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/big-bang-un-vernisaj-inedit-de-arta-moderna-cum-nu-s-a-mai-facut-in-romania/

Artistul român Hamid-Nicola Katrib îşi va împărtăşi una dintre viziunile sale asupra artei moderne într-un cadru urban, părăsit şi uitat de timp, care va anima locaţia într-o viziune suprarealistă plină de emoţii. Amprenta artistului, atent conturată în Big Bang – vernisajul pe care îl pregăteşte pentru data de 7 iunie 2018, se va reflecta în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei, însă vedeta serii va fi instalaţia denumită „The End”.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2018

„The End” este o instalație fragilă, compusă din sute de pahare din sticlă, realizate după imaginația artistului, cu o înălțime de 3 metri, montate și construite într-un echilibru fragil, dar spectaculos.

Momentul dezvăluirii instalației va fi un moment unic, în care jocurile de lumini vor completa armonios elementele de dans contemporan și acrobație, iar punctul culminant al serii va fi momentul „BIG BANG”, moment în care invitații alarmați de gongul orologiul timpului efemer vor asista la momentul distrugerii acestei instalații fragile în mii de fărâmituri.

Ce putem face cu o lucrare de artă care este menită pentru a fi distrusă la puțin timp după ce apare? Oare mai avem timp să înțelegem gestul artistic? Auzim strigătul autorului în momentul în care lucrarea este distrusă? Putem să ne calibrăm rapid spre tot tumultul interior al autorului?În spatele acestui gest de spargere a unei arhitecturi surrealiste − pline de pahare golite, vaze vechi, sfere de plastic, toate presărate cu aripi de fluturi − apar încifrate stările personale ale autorului. Bizarele asociațiilor incongruente, unul dintre principiile majore ale suprarealismului, și puterea de ambiguitate de care sunt capabile înseși obiectele familiare conțin resurse inepuizabile de miraculos în instalația prezentată.Poate că prin această înfăptuire, după atât de multă muncă, Hamid Nicola Katrib ne îndeamnă să credem că nu tot ce privim devine al nostru, ne spune că doar acel moment al Big Beng-ului este personal. În schimb, puterea actului în sine o are doar el. Depinde doar de noi să învățăm din distrugere, care, pentru autor, devine pură căutare”, explică Adrian Buga, curatorul evenimentului.

Întregul eveniment stă sub semnul unicității, pentru că acest show va face parte dintr-un film docu-dramă care o are în prim plan pe Victoria Lu, prima și singura femeie curator de artă din China și Fu Shen, un profesor de caligrafie. Acest material documentar va fi lansat în întreaga lume, atrăgând astfel atenția asupra artei și formelor sale unice de exprimare.

Vernisajul va reuni aproximativ 200 de invitați și va avea loc la o fostă fabrică, pe 7 iunie2018, începând cu ora 19:30, pe Splaiul Unirii, nr. 96. Dress-code-ul flamboaiant, muzica și preparatele culinare vor oferi un farmec aparte acestui eveniment unic.

Despre Hamid-Nicola Katrib

Hamid Nicola Katrib este unul dintre cei mai apreciați arhitecți tineri din România. Născut în 1982 la Bacău, și-a petrecut anii formării în Liban, unde a studiat la CollègeNotre-Dame du Balamand, absolvind apoi Facultatea de Arhitectură de interior /AcadémieLibanaise des Beaux-Arts (ALBA) din Beirut. Și-a definitivat studiile prin masterul în arhitectură de interior, obținut în 2006 la aceeași AcadémieLibanaise des Beaux-Arts,  cu distincția “majeur de promotion”.

A debutat ca artist în diverse concursuri școlare și în trei expoziții colective la care a participat în perioada 2004-2006 in Beirut. În 2006, a luat parte la un proiect artistic umanitar care a presupus imortalizarea în pictură a ruinelor unui cartier libanez distrus de bombardamente, lucrările rezultate fiind expuse itinerant în țările arabe și în America Latină, în scopul strângerii de fonduri pentru reconstrucția zonei afectate. Ca arhitect, în timpul șederii sale în Liban, s-a ocupat de mai multe proiecte de amenajare, printre care palate regale sau case de vacanță din Arabia Saudită, Iordania și Qatar.

Stabilit în România, în 2007, Hamid și-a deschis la scurt timp propriul birou de arhitectură și design de interior, Crea Decoration. Printre proiectele a

Adrian Buga

cestuia s-au numărat rebranding-uri ale unor mărci, apartamente de lux, cazinouri, pensiuni și case de vacanță, amenajări de restaurante sau magazine.

Proiectele realizate de Hamid Nicola Katrib au fost publicate în cele mai importante reviste de specialitate și i-au adus premiul întâi la Insign Awards în doi ani consecutivi – 2013 și 2014. Prezența în cadrul emisiunii “România, te iubesc!” și nominalizarea în topul Forbes al tinerilor de succes mai tineri de 30 de ani îl transformă pe artist într-un model profesional.

De-a lungul anilor, deși proiectele de design interior i-au ocupat o mare parte din activitate, Hamidnu și-a neglijat pasiunea pentru pictură, pe care a prezentat-o publicului în expoziția L’univers efemere de la galeria Galateca, dar si în Moods, de la Penthouse Gallery, și Efemere, de laIconicFoodWineand Design, în 2012 respectiv în 2014.

Despre curator: Adrian Buga

Adrian Buga, născut pe 22 mai 1978, este istoric, critic de artă și consilier al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României. De asemeneaeste expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictură românească sec. XX, Colecția Regală de Artă și Obiecte de cult iudaic. Iar din anul 2008 a pus bazele unei societăți de consultanță pe probleme de artă ARGO Art Consulting și în 2014 a Editurii ARGO ArtPublishing.

Foto: BIG BANG – facebook

22
/07
/16

O expoziţie de fotografii intitulată “Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial” va fi organizată, în perioada 25-31 iulie, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în foaierul Sălii Eforie a Cinematecii Române. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea împlinirii unui secol de la intrarea României în prima conflagraţie mondială. Intrarea este liberă.

08
/07
/16

Sâmbată și duminică, pe 16 și 17 iulie, cele mai înverzite locuri din centrul capitalei, Grădina Verona, J’ai Bistrot și Grădina Sticlarilor, se deschid pentru publicul din oraș cu activități informative și reacreative, produse și meșteri care manifestă alternativa organică a vieții de oras: ORGANIC DAYS – festival de trai simplu, frumos și sănătos.

30
/06
/16

Două lucrări ale românului Adrian Ghenie au fost vândute, zilele trecute, cu o sumă totală care depășește 2 milioane de lire sterline, în cadrul unei licitații de artă contemporană organizate de Casa Sotheby's din Londra.

29
/06
/16

În campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului” se implică, începând de astăzi, trei celebrități de calibru din sportul românesc: Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ilie Năstase. Celor trei legende li se alătură în acest demers vedeta de televiziune Virgil Ianțu

27
/06
/16

Noul proiect cinematografic al lui Radu Jude, un documentar dedicat colecției Costică Acsinte , combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției lui Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune. Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial.

27
/06
/16

În urmă cu un secol, în noaptea de 27 spre 28 iunie (1916), în camera-atelier de la parterul casei sale de pe actuala stradă Mendeleev, se stingea din viaţă pictorul Ştefan Luchian. Era casa pe care reuşise să o cumpere din banii câştigaţi de pe urma profesiei sale de „proletar al penelului” sau de „zugrav” după cum singur se definea.

24
/06
/16

"Femme Assise" (1909), una dintre primele picturi cubiste ale lui Pablo Picasso, s-a vândut, zilele trecute, cu suma de 43,2 de milioane de lire sterline (63,4 milioane de dolari) în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's din Londra, cu aproape 20 de milioane de dolari mai mult decât estimarea inițială

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.