Biutiful: „Un imn pentru viaţă – în această seară, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/biutiful-un-imn-pentru-viata-in-aceasta-seara-la-tvr-2/

Câştigătorul Oscarului pentru regie, scenariu şi cel mai bun film în 2015, cu Birdman, dar şi a două Globuri de Aur, pentru Birdman şi The Revenant, Alejandro González Iñárritu semnează regia filmului „Biutiful” (2010), pe care îl puteţi vedea în această seară, de la ora 23:10, la TVR 2

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2016

Biutiful spune povestea lui Uxbal, un om care poate să comunice cu cei din lumea nevăzută, un bărbat chinuit de viaţă.

El este sărac, duce o viaţă la limita legii în Barcelona, mama copiilor lui are probleme mentale, iar de copii trebuie să aibă grijă singur. Uxbal află că suferă de o boală incurabilă. În cele două luni cât mai are de trăit, el trebuie să facă bine, pentru a avea sufletul împăcat.

Pelicula regizată de artistul mexican a primit două nominalizări la premiile Oscar în 2011 pentru cel mai bun actor (Javier Bardem), cel mai bun film străin şi a câştigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, 2010.

Biutiful a fost realizat în 2008 şi 2009, pe baza unui scenariul scris de González Iñárritu, Armando Bo şi Nicolas Giacobone şi a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2010.

Este primul film în spaniolă pe care Iñárritu îl regizează după cel de debut, Amores perros, realizat cu un deceniu înainte. „Nu e vorba de moarte aici, e vorba de viaţă. Este un imn pentru viaţă”, spunea regizorul despre lungmetrajul său.

González Iñárritu este primul regizor mexican nominalizat la Oscar şi care a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes, în 2006, cu Babel. Pentru el, „filmele sunt o prelungire a mea. Un fel de mărturie a vieţii mele, cu cele câteva calităţi şi multele mele limite”.

Foto: Biutiful – cinemagia

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.