Bogdan Mezofi (Grimus), de la A la Z
https://www.ziarulmetropolis.ro/bogdan-mezofi-grimus-de-la-a-la-z/

Bogdan Mezofi, solistul trupei clujene de rock alternativ Grimus, vorbeşte într-un interviu în formă de alfabet despre prima piesă pe care a compus-o, despre lucrurile care contează şi oamenii pe care îi admiră.

Un articol de Dan Boicea|3 februarie 2020

Trupa Grimus va urca joi, 13 februarie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Gloria a Teatrului Metropolis din București (Strada Bucovina, nr. 6), pentru un concert special din seria MUSEcology, alături de Dimitri’s Bats și Muse Quartet. Biletele sunt disponibile aici.

În continuare, Bogdan Mezofi, de la A la Z.

A. Astronaut. Când eram mic mă fascina tot ce avea legătură cu Universul și știam că singurul mod prin care puteam să văd cu ochii mei ce e în spațiu era să devin astronaut. Nu a fost să fie, dar în continuare îmi place să fiu la zi cu orice noutate în acest domeniu.

B. Bistrița. Orașul în care m-am născut și locul unde am devenit curios să urmez o carieră în muzică.

C. Cluj. A doua mea casă și locul unde a prins rădăcini aventura mea grimusiană.

D. Duba. Căsuța noastră mobilă în drumul nostru spre concerte.

E. Echilibru. Părerea mea este că lucrurile se leagă armonios în viață atunci când există echilibru. Întotdeauna am încercat să respect această filozofie în tot ce implică să faci parte dintr-o trupă.

F. Face the light. Numele primei piese născute din dorința mea de a fi creativ. Au mai fost frânturi de idei înainte, dar această piesă a fost prima adusă la o formă bună de prezentat trupei.

G. Good Will Hunting. Unul dintre filmele de suflet, alături de “Interstellar” și “Joker”.

H. Hidratarea. Unul dintre cele mai importante lucruri înainte de a cânta cu vocea. Împreună cu o încălzire corectă a vocii e tot ce ai nevoie să faci pentru a fi pregătit înainte de un concert.

I. India. Concertul susținut în această țară a fost unul dintre cele mai frumoase și memorabile concerte. Îmi amintesc că le-am cântat și o piesă în română (”Privește-mă”) care a fost foarte bine primită. Îmi este dor de frumusețea Indiei.

J. Joe Bonamassa. Bluesul este unul dintre genurile mele preferate. Îmi place să ascult și să cânt piese de la acest artist și de la Stevie Ray Vaughan.

K. K’s Choice. Această trupă mi-a marcat perioada liceului. Nu am crezut că o să-i văd vreodată live, dar acum nouă ani, cei de la fostul festival Peninsula s-au gândit să-i aducă în România. A fost exact cum mă așteptam și mai mult de atât.

L. Liviu Rebreanu. Liceul cu același nume din Bistrița a fost locul unde s-a născut pasiunea mea pentru baschet și unde, în clasa a 12-a, s-a aprins scânteia care a pus în mișcare cariera mea de muzician. Eram pe terenul de baschet al liceului și cineva mi-a zis că îi place vocea mea când fredonam piese de la K’s Choice în pauzele dintre meciuri. Această observație m-a făcut să fiu curios cum ar suna vocea mea cu o trupă în spate.

M. Munte. Drumețiile și schiatul mă relaxează.

N. Naismith (James). Inventatorul jocului de baschet.

O. Orchestra. Mi-am dorit întotdeauna să cânt cu orchestra. Acum doi ani dorința mea s-a îndeplinit prin intermediul proiectului ALTOrchestra. A fost minunat să aud cum s-au transformat piesele noastre în ceva mult mai intim și mai personal. Asemenea stări se nasc doar atunci când ești acompaniat de o orchestră.

P. Pesto. Printre mâncărurile mele preferate se număra pastele penne cu sos pesto. Prepararea sosului îmi place în mod special.

R. Radiohead. Un factor important în evoluția mea ca artist. Live-ul lor “From the basement” este unul dintre preferatele mele.

S. Svalbard. Mi-ar plăcea într-o zi să ajung să vizitez acest arhipelag. Acesta e locul unde aș putea să văd aurora boreală.

T. Tenis. De câte ori se ivește ocazia îmi place să joc și să mă uit la tenis. Cel mai des joc fotbal și baschet.

U. UFO. Întotdeauna a fost interesant pentru mine subiectul vieții pe alte planete și de aici a apărut și fascinația mea pentru știintifico-fantastic.

V. Vocal coach. De câțiva ani încoace am descoperit pasiunea pentru a preda ore de canto. În timp ce alții învață din experiența mea acumulată în acești 15 ani de Grimus și eu la rândul meu am multe de învățat de la cei care vin la ore.

W. Robbie Williams. Naturalețea și dezinvoltura lui pe scenă sunt o inspirație pentru mine în ceea ce privește interacțiunea cu publicul.

X & Y. Este al treilea album al celor de la Coldplay și ultimul album care mi-a plăcut de la ei.

Z. Ultima literă din alfabet care anunță sfârșitul interviului :-).

INFO

Două formații de pe scena alternativă se întâlnesc în lumea instrumentelor clasice – o călătorie intermediată de Muse Quartet. Seria de concerte MUSEcology va prezenta periodic la Sala Gloria a Teatrului Metropolis din București (str. Bucovina nr. 6) câte două formații de pe scena rock, indie și alternative adaptându-și piesele din repertoriu și pășind pe noi teritorii sonore alături de Muse Quartet. Seria va debuta joi, 13 februarie, cu Grimus și Dimitri’s Bats – un concert ce aduce pe aceeași scenă o trupă-stindard cu aproape 15 ani de activitate alături de o trupă tânără ce experimentează cu limitele stilului. Biletele au prețurile de 60 de lei (earlybird – număr limitat) și 70 de lei (presale). În limita locurilor rămase, la intrare biletele vor costa 80 de lei. Accesul publicului în Sala Gloria se va face începând cu ora 19:00.

Cu mai bine de 13 ani de activitate, clujenii de la Grimus au devenit o trupă-fanion a mișcării alternative de la noi din țară. „Unmanageable Species”, cel mai nou album, este o colecție de nouă piese diverse, abordând genuri precum rock alternativ, synth pop sau new wave, unde instrumentațiile discrete se întrepătrund cu versurile melancolice caracteristice trupei. Cu compoziții când energice și optimiste, când profunde și pline de semnificații, Grimus aduc cu ei întotdeauna un spectacol sincer, elegant și plin de vitalitate.

Dimitri’s Bats sunt o apariție proaspătă pe scena indie/rock românească, cu o abordare eclectică între dancefloor și riff-uri alternative. EP-ul „Mess”, primul material de studio al trupei, a fost lansat în toamna lui 2018 și a fost promovat prin single-uri precum „Cold”, „Bottom of the Ocean”, „Dancing and Falling” sau „Just a Little Bit” – cel mai recent videoclip. În prezent Dimitri’s Bats lucrează la noi videoclipuri și pregătesc piese pentru un viitor material.


Muse Quartet caută mereu altfelul: fetele nu țin cont de limite și își exercită talentul și capacitățile instrumentelor clasice și în alte genuri muzicale, prezentând în concerte noi și noi nuanțe ale muzicii cinematice, pop și rock. Cvartetul a avut numeroase proiecte și colaborări atât în țară cât și în străinătate alături de artiști de renume precum Akua Naru, C.T.C., Golan, Smiley, VUNK, byron sau Silent Strike.

Grimus și Dimitri’s Bats își vor cânta propriile piese într-o abordare originală, trupele fiind acompaniate pe rând de Muse Quartet. Astfel, muzica de inspirație clasică va face legătura dintre stilurile alternative, rock și indie – pe scurt, MUSEcology.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și în magazinele Flanco, Cărturești, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară.



20
/03
/13

În numărul de primăvară, Esquire România a adunat într-un dosar lecţii de viaţă de la oameni din „Categoria grea“. Printre ei, regizorul Alexander Hausvater, actorul Sean Penn, scriitorii Salman Rushdie şi Jonathan Coe. Iată ce putem învăţa de la aceste personalităţi

06
/03
/13

Ilinca Goia împlineşte astăzi 44 de ani şi 20 de ani de carieră. Şi în fiecare zi îşi împlineşte visul de a fi pe scenă, chiar dacă joacă în teatrul instituţionalizat, la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Teatrul Metropolis sau într-un teatru-cafenea din Centrul Vechi

18
/02
/13

Publicaţia „Variety“ a scris că „Luminiţa Gheorghiu reuşeşte un veritabil tur de forţă“ în filmul „Poziţia copilului“. „The Hollywood Reporter“ a plusat, spunând că actriţa „străluceşte în rolul unei mame posesive ce începe să se precipite atunci când fiul ei adult accidentează un copil“. Regizorul Cristi Puiu crede că Luminiţa Gheorghiu ar merita un Oscar, […]

11
/02
/13

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Într-o după-amiază întunecată de ianuarie am ajuns la Teatrul Apropo, un nou spaţiu neconvenţional al teatrului independent, unde talentele actoriceşti şi regizorale se conturează în voie. Astfel, am văzut piesa Night on Earth de Jim Jarmusch în regia lui Dragoş Muşoiu, din a cărui distribuţie face parte Alexandru Bogdan (27), a cărui […]

04
/02
/13

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Diana Iarca (25 de ani) este actriţă la Teatrul Notarra din Bucureşti şi creatoarea primei piese de teatru despre binecunoscuta reţea de socializare, intitulată Feisbuc. Absolventă a Liceului de Arte din oraşul Buzău, secţia actorie, Diana Iarca explică alegerea facultăţii cu acelaşi profil: “Am dat la facultatea de teatru fiindcă nu am […]

28
/01
/13

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Ionuţ Niculae (20 de ani) este unul dintre actorii din distribuţia filmului „Rocker” regizat de Marian Crişan, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la San Sebastian în septembrie 2012, film care în România va avea premiera pe 23 februarie. Tânărul actor entuziast şi dedicat meseriei, pentru care se […]

04
/01
/13

Deşi extrem de ocupat, Dan Lungu a avut amabilitatea de a îmi rãspunde la câteva întrebãri legate de parcursul literaturii în România. Scriitorul a deschis porṭile artei larg pentru toṭi cei care doresc sã afle câte o pãrticicã din marele univers al creaṭiei.      Andrada Vãsii: în primul rând felicitãri pentru selecṭia de la […]

19
/12
/12

Leonard Ancuṭa face parte din literatura tânãrã- de pluton. Diferenṭa constã în mesajul sãu- a pãrãsit plutonul şi a ieşit în faṭã. Elegant. Cu succes. In bãtaia opiniei cititorului. A avut amabilitatea de a vorbi despre cel mai rapid roman, la a cãrui scriere a participat, dar şi despre mesajul catarhic al artei, despre cititori, […]

04
/12
/12

Compozitorul George Balint a fost prezent de curând la Bruxelles, în cadrul Festivalului „World Music Days”cu lucrarea „Din demult” cântată de reputatul ansamblu coral „Aquarius”,  dirijat de Marc M. De Smet.   J. F. : Ce ar trebui să ştie orice ascultător despre compoziţia dumneavoastră „Din demult” ? George Balint: Se pleacă de la ideea […]