Bookfest 2016. Bilanţ & topuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/bookfest-2016-bilant-topuri/

Cea de a XI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, desfăşurată în perioada 1 – 5 iunie la Romexpo, şi-a închis porţile, organizatorii şi reprezentanţii editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediţia din 2015 a târgului.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2016

„Față de anul trecut am realizat vânzări cu 10% mai mari decât anul trecut”, spune Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România (AER), organizatorul salonului, precizând că 100.000 de vizitatori au trecut pragul Bookfest.

Mitrică a menționat că această creștere a venit din zona cărții pentru copii, dar și din buna prestație a Israelului, țara invitat de onoare a Bookfest 2016.

Top Humanitas

La Humanitas, într-un Top 5 al celor mai vândute titluri, primul loc este ocupat de „Strania istorie a comunismului românesc și nefericitele ei consecințe” de Lucian Boia, urmat de „Nebunia de a gândi cu mintea ta” de Gabriel Liiceanu, „Neliniști vechi și noi”, noua carte a lui Andrei Pleșu, „Cum gândesc politicienii” de Radu Paraschivescu și volumul colectiv în coordonarea arhitectei Gabriela Tabacu — „Bucureștiul meu”.

Top Humanitas Fiction

La Humanitas Fiction, Top cinci începe cu „Iuda” de Amos Oz, a doua poziție fiind ocupată de romanul lui Boualem Sansal „2084 Sfârșitul lumii”, carte care a primit Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015.

Pe cea de-a treia poziție s-a situat celebra carte a lui Franz Kafka „Scrisoare repetată”, pe patru — „Toată lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr (o carte care a primit Pulitzer în 2015), iar pe cinci cartea scrisă de Amos Oz împreună cu fiica lui, „Evreii și cuvintele”. Tot pe locul cinci,  la diferență de doar câteva cărți, se află „Rosa Alchemica şi alte scrieri” de W.B. Yeats.

Top Polirom

Polirom a înregistrat vânzări cu 10% mai mari decât anul trecut, primele patru locuri fiind ocupate în ordine de „Sexualitate și societate. Istorie, religie, literatură” de Andrei Oișteanu; „Durere” de Zeruya Shalev; „Ea și El. Biografia unei relații” de Aurora Liiceanu și „Lumea în Si bemol” de Dan Grigore în dialog cu Dia Radu.

Top Cartea Românească

În Top 5 Cartea Românească, ordinea este următoarea: „Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă” de Matei Vișniec; „Darul lui Serafim” de Simona Antonescu; „Pascal desenează corăbii” de Radu Niciporuc; „Lâna de aur. Călătorii și călătoriile în literatura română” de Mircea Anghelescu și „Anii ’30. Extrema dreaptă românească de Zigu Ornea.

Top Litera

Întâlnire cu istoricul Fania Oz-Salzberger, coautoare alături de Amos Oz a bestsellerului "Evreii şi cuvintele" (Editura Humanitas Fiction)

Întâlnire cu istoricul Fania Oz-Salzberger, coautoare alături de Amos Oz a bestsellerului „Evreii şi cuvintele” (Editura Humanitas Fiction)

La Litera, pe primele două locuri în Top 5 se află cărțile-mărturie semnate de Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015: „Războiul nu are chip de femeie” și „Ultimii martori”.

Pe locul trei se situează scriitorul norvegian Karl Ove Knausgard, cu al doilea volum din celebra serie autobiografică „Lupta mea. Cartea a doua. Un bărbat îndrăgostit”, locul patru fiind ocupat de cea mai nouă apariție în seria Kronika, semnată de Paul Dobrescu, profesor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA, București, „Crizele de după criză”. In Top 5 se regăsește si cel mai nou titlu din imprintul Introspectiv, „Mindware, Instrumente pentru o gândire inteligentă” de Richard E. Nisbett.

Top Litera Mică

La Litera Mică, pe primul loc al vânzărilor se află „Soy Luna, Marea aventură, Disney!”, următoarele locuri fiind ocupate de „Iepurașul care voia să adoarmă” de Carl-Johan Forssen Ehrlin, „Henry și puterea imaginației” de Skye Byrne, „Star Wars. Trezirea forței” și „Descendenții. Insula pierduților” de Melissa de la Cruz.

Nemira, care a aniversat 25 de ani de la înființare, a înregistrat vânzări cu 40% mai mari decât anul trecut.

Top Nemira

Cea mai vândută carte Nemira la Bookfest 2016 a fost „Viața mea” de Charles Chaplin, pe locul doi s-a situat al doilea volum din seria Outlander, „Talismanul” de Diana Gabaldon, apărut în colecția Nautilus, locul al treilea fiind ocupat de „Misterul regelui. Despre scris” de Stephen King.

Pe locul al patrulea s-a situat „Fata cu toate darurile” de M.R. Carey, iar pe locul al cincilea „Marea șansă” de Olivia Manning, primul roman din Trilogia Balcanică, apărut în colecția Babel.

La carţi pentru Copii, editura Nemira a avut următorul top: „Bufnița care se temea de întuneric” de Jill Tomlinson; „De ce vă certați, Matei?” de Brigitte Weninger și „Alice în țara Minunilor”, adaptare de Emma Chichester Clark.

Top Corint

La Corint, care a înregistrat vânzări cu 35% mai mari decât în 2015, cele mai vândute titluri au fost: „Islamism” de Glenn Beck, „Poveștile Peleșului” de Carmen Silva, „Amărâte și vesele. Vieți de jupânese și cucoane” de G. Gane.

Top Curtea Veche Publishing

La Curtea Veche Publishing, topul celor mai bine vândute titluri are pe primele două locuri cărțile polițistului Marian Godină „Flash-uri din sens opus” și „În misiune cu Marian”, urmate de „Cea mai frumoasă poveste. Nu vom putea evada din istoria noastră” de Adrian Cioroianu.

Top Editura All

Lansare de carte: Călătoria spre obârşie. Biografia lui GGM, de Dasso Saldivar

Lansare de carte: Călătoria spre obârşie. Biografia lui GGM, de Dasso Saldivar

La standul Editurii All, care a vândut aproximativ la fel ca anul trecut, în topul celor mai bine vândute cărți s-au situat „Central Park” de Guillaume Musso, seria „Pisicile războinice” de Erin Hunter, „Sub acoperire. Povestea poliției secrete britanice” de Rob Evans și Paul Lewis, „Ultimul vis al Cleopatrei” de Christian Jacq și „Așa ceva nu s-ar putea întâmpla niciodată” de Jon McGregor.

Top Paralela 45

Pentru Paralela 45, cele mai vândute cărți au fost din colecțiile „Opera poetică” și „Qpoem”, volumul „Lumea imaginată de…”, ultimul succes internațional semnat de Keri Smith, precum și volumele din colecția „Portalul magic”. De succes la public s-au bucurat și volumele bilingve român-englez, român-francez, român-german.

Top Editura TREI

La Editura TREI, pe primul loc se află „Carieră malefică” de Robert Galbraith (aka J.K. Rowling), urmată de „Cartea clanului din Baltimore” de Joel Dicker, „Banda celor șase ciori” de Leigh Bardugo, „Convinge-mă” de Lee Child și „Povestea unui nou nume” de Elena Ferante.

Top RAO

La RAO, primul loc a fost ocupat de cartea lui Gabriel Garcia Marquez „Călătorie spre obârșie”, urmată de „Capătul Veșniciei” de Ken Follet; „În bucătăria lui Joseph” de Joseph Hadad; „Biblia pierdută” de Igor Bergler și „Cartea vinurilor” de Marinela Vasilica Ardelean.

Foto: Bookfest 2016 – facebook

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.

10
/06
/22

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediției a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajați din sală cele trei echipe sau să urmăriți transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas și Concursul Humanitas în licee.

07
/06
/22

După doi ani de pauză, Curtea Veche Publishing și-a dat întâlnire cu cititorii la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XV-a, în perioada 1-5 iunie 2022. Publicul a părut foarte dornic să cunoască din nou autorii preferați, să afle despre noutăți și să își facă rezerva de carte pentru sezonul de vară. Așadar, nu au lipsit lansările, sesiuni de autografe și reducerile, care au fost anul acesta între 25-70% în standul editurii.

07
/06
/22

Zeci de mii de vizitatori au venit în standul editurii Corint la Salonul Internațional De Carte Bookfest, între 1 și 5 iunie 2022. Vânzările au atins cote record după doi ani în care publicul a fost privat de întâlnirile cu autorii și editorii.

31
/05
/22

Cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a XV-a, începe mâine la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricții sanitare, fără taxe de acces și fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitați E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.