Bucharest Indie Network a dat startul primelor proiecte
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-indie-network-a-dat-startul-primelor-proiecte/

De interes deopotrivă pentru iubitorii de teatru şi pentru artiştii şi instituţiile culturale independente, Bucharest Indie Network se află în plină desfăşurare, în această perioadă.

Un articol de Petre Ivan|18 noiembrie 2022

Este primul proiect al Asociației Teatrelor Independente, organizație cuprinzând companii de teatru/dans și spații culturale indepentende atât din București cât și din țară, și urmărește să consolideze și să dezvolte sectorul cultural independent din România, privilegiind cooperarea extinsă între organizații și grupuri de artiști independenți, implicând shimburi de experiență, coproducție și promovarea comună a evenimentelor culturale.
Pentru public, Bucharest Indie Network – rețeaua de colaborare a sectorului cultural independent – va însemna surpriza unor spectacole noi și a unei aplicații inteligente, un instrument util pentru informare și pentru planificarea ieșirilor la spectacole.

Concret, în cadrul Bucharest Indie Network vor fi organizate șase ateliere de creație – formare profesională continuă – destinate artiștilor independenți, cu traineri recunoscuți la nivel național și internațional, două simpozioane pe teme legate de problemele sectorului independent, o aplicație de mobil / un site agregator al evenimentelor culturale, precum și două spectacole noi, realizate în coproducție – proiecte teatrale sau inter-disciplinare (performance, dans, instalații, multimedia, proiecte imersive ș.a.) – între grupuri de artiși independenți și spații culturale din București sau din țară cu care nu au mai lucrat până acum.

Trei dintre cele șase ateliere au fost deja organizate și susținute, în luna septembrie 2022, în cadrul Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, Ediția a 12-a: atelierul de dans (acrobație aeriană) sub îndrumarea profesioniștilor de la Compania „Eleina D” din Italia, precum și workshop-ul Your Story, realizat de Compania Cosmino Productions din Germania, avându-i coordonatori pe artistul vizual britanic Jo Johnston și distribuția spectacolului Heartburn, prezentat în festival.
De asemenea, primul dintre cele două simpozioane, o dezbatere cu tema Situația de fapt a teatrului românesc post covid, a fost susținut tot în cadrul Bucharest Fringe, avându-i ca invitați pe Stela Giurgeanu (jurnalist, Dilema veche), George Constantinescu (actor, Teatrul de Artă București) și Radu Popescu (regizor, Teatrul Apropo, director al Asociației Teatrelor Independente).

La momentul prezent, call-ul de proiecte pentru primul dintre cele două spectacole noi, produse în cadrul Bucharest Indie Network a fost lansat.

Juriul de selecție a proiectelor câștigătoare este format din doamna Oltița Cîntec, critic de teatru, domnul Doru Taloș, actor și domnul Mihai Brezeanu, cronicar de teatru.

Spectacolele urmează a fi produse începând cu luna ianuarie 2023 și vor avea premierele în lunile aprilie, respectiv final de mai, 2023.
Tot în primăvara anului viitor va fi lansată și aplicația / platforma agregatoare a ofertei culturale bucureștene (cu extindere ulterioară și către alte orașe).

***
Asociația Teatrelor Independente (ATI) este o organizație non-guvernamentală înființată în 2017, care are ca scop susținerea sectorului teatral independent din România, prin promovarea unor proiecte legislative, asistarea și reprezentarea juridică a membrilor săi în relație cu autoritățile, sprijinirea debutului scenic al tinerilor creatori de teatru (actori, regizori, scenografi), stabilirea de contacte și relații profesionale cu organizații internaționale cu același specific.

Membrii ATI sunt teatre independente din București și din țară care se autosusțin si împreună realizează anual câteva mii de evenimente culturale la care au acces sute de mii de spectatori.

Asociația Teatrelor Independente este, de asemenea, membră fondatoare în EAIPA – European Association of Independent Performing Arts ( www.eaipa.eu ) înființată în 2018 și care reunește în acest moment 17 asociații din 16 țări, cu obiectivul declarat de a crea o comunitate a artelor performative independente la nivel european.

Bucharest Indie Network este primul proiect al Asociației Teatrelor Independente și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri media: BookHub, LiterNet, Zile și nopți, Muze și arme, Ziarul Metropolis, Radio România Cultural, The Institute, România pozitivă, HAPP.

***
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.