Bucureştiul Creativ, premiera festivalului Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucurestiul-creativ-premiera-festivalului-enescu/

Premieră prin Bucureştiul Creativ, zilele acestea la Festivalul George Enescu. Pornind de la valorile artistice în care credea compozitorul român – creativitate, generozitate şi participare – Bucureştiul Creativ reinventează locaţii cheie din Capitală prin artă.

Un articol de Andrada Văsii|2 septembrie 2013

Bucureștiul Creativ, premiera festivalului Enescuare loc zilele acestea în Bucureşti. Pornind de la valorile artistice în care credea compozitorul român – creativitate, generozitate și participare – Bucureștiul Creativ reinventează locuri-cheie din Capitală. prin artă.

O premieră prin Bucureștiul Creativ, deoarece Palatul de Justiție devine sală de concert; Biblioteca Centrală Universitară deschide o Stradă de Carte; o instalație de viori a unei artiste contemporane este expusă în fața Spitalului Colțea. Acestea sunt doar câteva exemple pentru cum se transformă orașul în premieră prin Bucureștiul creativ, aflat sub magia Festivalului Enescu.

Premiera festivalului Enescu, la ediția 2013  (1-28 septembrie), aduce orașul într-un spațiu magic, al creativității și valorii, al muzicii și al artei urbane. Este pentru prima dată când acest eveniment cultural internațional capătă o asemenea dimensiune, prin intermediul conceptului de Bucureștiul Creativ, o olimpiadă culturală care se desfășoară în același timp cu Festivalul, în spații publice importante din Capitală, reunind peste 30 de proiecte, expoziții, instalații și happening cu intrarea liberă.

Bucureştiul Creativ, posibil cu ajutorul ONG-urilor

Apelul de proiecte pentru Bucureștiul Creativ a fost lansat pe 30 iunie și a fost deschis până pe 25 iulie, iar proiectele selectate acoperă o paletă largă, din toate sferele publice, toate sprijinind premiera festivalului Enescu: artiști independenți, ONG-uri, companii, dar și mari instituții ale statului.

Bucureştiul creativ dezvoltă spațiile obișnuite, acestea devenind lăcaşe de cultură. Palatul de Justiție ajunge sală de concert într-un eveniment extraordinar, susținut de Ministerul Justiției și oferit pentru practicanții meseriilor juridice: recitalul unora dintre cei mai importanți muzicieni ai momentului, trio-ul Pinchas Zukerman, Amanda Forsyth și Angela Cheng.

Bucureştiul Creativ

Biblioteca Centrală Universitară, parte din premiera festivalului Enescu, propune iubitorilor de cultură Strada de C’Arte: Strada Boteanu se transformă într-o zonă pietonală, găzduind cel mai mare târg de carte în aer liber din București.

VIDEO Festivalul Internaţional „George Enescu“ vă provoacă să reinventaţi Bucureştiul!

18 viori de sticlă, ajung în premieră prin Bucureștiul Creativ, suspendate și oferă un concert inedit în Piaţa Colţea, unde cântă, în ritmul lor, în bătaia vântului. Proiectul artistei Iulia Năstase, absolventă a Facultății de Arte din București, este o instalație de viori din sticlă, un splendid „concert vizual”.

Bucureştiul Creativ dispune de spații cheie

Bucureștiul Creativ cuprinde mai multe spații-concept, printre care Grădina Festivalului. În spațiile verzi din jurul principalelor săli de concerte – Ateneul Român și Sala Mare a Palatului – sunt expuse lucrări de artă ale tinerilor artiști, selectați în cadrul Bienalelor de Artă și Design ale Festivalului. Piața festivalului găzduieşte, în premieră prin Bucureștiul Creativ, concerte în aer liber, evenimente muzicale, expoziţii.

Orașul Festivalului este locul care adună proiectele din premiera festivalului Enescu prin Bucureştiul Creativ, obiecte de artă urbană, evenimente culturale și acoperă spații precum: Piața Colțea, Calea Victoriei, Centrul Vechi. În mai multe locații partenere din Centrul Vechi veți putea să găsiți, o altă componentă specifică pentru premiera festivalului Enescu, Ziarul Festivalului, distribuit în fiecare zi.

Foto credit: Pinchas Zukerman, „Marote” la Victoria Art Center

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

 

 

 

 

07
/07
/16

Pentru a marca 260 de de la naşterea compozitorului W. A. Mozart, Centrul Cultural Casa Artelor organizează, la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului Mozartissimo, în perioada 8-10 iulie. Evenimentul este cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, şi se adresează tuturor bucureştenilor, iubitori ai muzicii clasice.

04
/07
/16

Între 23 septembrie și 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediția a III-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, singurul eveniment muzical internațional care își propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenție profilul unic și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

30
/06
/16

Summer Music Academy Sinaia, organizat de jmEvents, este un program internațional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violă, violoncel, flaut și muzică de cameră cu artiști de elită și profesori de la academii europene de prestigiu. A 5-a ediție, desfășurată la Sinaia, are loc în perioada 14 - 26 iulie.

27
/06
/16

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » și Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene, dirijorul german Gerd Schaller și pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie și vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

26
/06
/16

A fost idolul unei țări întregi. Adolescentele de la pension dormeau cu poza lui sub pernă, visând să devină artiste. „Prințul operetei românești” are astăzi bust în parcul Kisellef. O stradă din Bucureşti se numește „Nae Leonard” și un teatru din Galaţi îi poartă numele: Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

24
/06
/16

Al Pacino, actorul în vârstă de 76 de ani, devenit o legendă a cinematografiei americane prin rolurile sale din filme precum "Nașul" sau "Scarface", se numără printre laureații celei de-a 39-a gale anuale a Kennedy Center Honors, cele mai prestigioase distincții culturale din Washington.

23
/06
/16

Am ascultat în ultimul timp mai multe discuri, semnate de nume dintre cele mai importante ale lumii interpretative contemporane. Și mi se pare esențial că fiecare dintre acești mari muzicieni spun prin înregistrările lor și o poveste interesantă pentru oamenii de astăzi; muzica, mai ales muzica clasică, nu este doar un prilej pentru clipe de liniște, ci și un pretext pentru a intra într-un univers destul de îndepărtat de obișnuitul nostru cotidian.

23
/06
/16

Omar Sosa va prezenta la Jazz Night Out cel mai nou disc al său, Ilé, o revenire muzicală la rădăcinile afro-cubaneze, pe scenă fiindu-i alături Leandro Saint-Hill -saxofon și flaut, Childo Tomas- bas și vocal, Ernesto Simson la tobe. Joi, 30 iunie, de la ora 20.00, la Sala Radio.