“Întâlnire pe Gange” – concert de muzică clasică indiană
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-pe-gange-concert-de-muzica-clasica-indiana/

Joi, 30 iunie 2016, ora 19.00, la Teatrul Elisabeta (Blv. Regina Elisabeta, Nr. 45, Bucureşti), va avea loc concertul ce va încheia seria de evenimente din cadrul Festivalului “Namaste India” 2016: Pt. Vishwa Mohan Bhatt (mohan veena) & Nihar Mehta (tabla).

Un articol de Liliana Matei|27 Iunie 2016

Pandit Vishwa Mohan Bhatt, creator al instrumentul Mohan Veena, câștigător al unui Premiu Grammy în 1994, pentru albumul “A meeting by the river”, discipol al lui Pt. Ravi Shankar, descendent al elitei de muzicieni de la curtea împăratului mogul Akbar. Vishwa Mohan Bhatt a atras atenția internațională prin interpretarea specific indiană a ukulelei (varianta hawaiană a chitării), la care a integrat impecabil tehnicile folosite în cazul sitarului, sarodului și veenei.

El va fi acompaniat la instrumentul de percuţie tabla de către Nihar Mehta, descendent al uneia din cele mai însemnate şi respectate familii de filosofi şi muzicieni din Ahmedabad. Străbunicul său a fost un faimos adept al învățăturii vedantice și filosof al Indiei iar bunicul său a fost avocat și un remarcabil filosof, romancier și astrolog din Gujarat. Familia sa este implicată activ în predarea și promovarea muzicii clasice indiene prin celebrul Institut de Muzică „SAPTAK”.

CREATORUL UNUI NOU INSTRUMENT MUZICAL

Multe instrumente muzicale din Occident, precum vioara, armonica, mandolina, chitara acustică și electrică au ajuns să fie asimilate de muzica indiană. Vishwa Mohan Bhatt a dezvoltat și redenumit un model hibrid de chitară, ce a fost adăugat pe lista instrumentelor clasice indiene.

Mohan veena este o formă modificată de chitară archtop căreia i s-au adăugat 14 corzi suplimentare, pentru a putea interpreta pe ea tehnicile folosite în cazul instrumentelor indiene (veena, sitarul şi sarodul). În timpul interpretării, este ţinută în poală precum o chitară slide. Corzile sunt supuse unei tensiuni extraordinare de peste 200 kg, ceea ce oferă o rezonanța profundă fiecărei note, chiar şi fără amplificare.

Originile sistemului de muzică indiană pot fi identificate cu aproximativ 2000 de ani în urmă, când imnurile vedice erau incantate pe malul Gangelui. Muzica este văzută ca o disciplină spirituală, prin intermediul căreia mentalul individual poate fi înalțat spre o stare de conştiinţă superioară, care îi aduce bucuria supremă.

Tradiția muzicii clasice indiene este orală prin excelență. Este predată direct de către guru discipolului său, fără a aplica metoda notațiilor, caracteristică lumii occidentale. În centrul muzicii indiene este raga, forma melodică pe baza căreia improvizează muzicianul.

Raga este o formă științifică, estetică, melodică şi precisă, având o mișcare ascedentă sau descendentă, constând fie într-o octavă completă de 7 note muzicale, fie într-o serie de 6 sau 5 note muzicale. „Raga este ceea ce colorează mintea” – nu doar prin note sau prin ornamente muzicale, ci și prin transmiterea emoției specifice sau a stării de spirit specifice. În plus, fiecare raga are strânsă legătură și cu un anumit moment al zilei sau cu un anumit anotimp

Bilete: cat.I: 35 lei, cat.II: 25 lei
Biletele pot fi cumpărate online sau de la punctele de vânzare partenere (Teatrul Elisabeta, Cinema Elvira Popescu, Librăria Mihai Eminescu, etc).

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

07
/12
/18

Zece variațiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

04
/12
/18

Opera Națională București prezintă vineri, 7 decembrie 2018, începând cu ora 18:30 „Don Carlo”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi.  Regia, decorul, costumele și luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga.

04
/12
/18

Joi, 6 și vineri, 7 decembrie 2018, Filarmonica „George Enescu” celebrează legăturile cultural-istorice cu Franța printr-un „Omagiu francofoniei”, un concert Berlioz, Debussy, Ravel, Lalo, la care solistul invitat va fi celebrul violonist David Grimal, fondator al ansamblului francez „Les Dissonances“.

30
/11
/18

Târgul ,,Poveste de Crăciun”, organizat de Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, și-a deschis porțile în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, cu o mulțime de puncte de atracție, ateliere și locuri de distracție pentru cei mici. Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii, a prezentat obiectivele de atracție ale Târgului, precum și spectacolele și surprizele pe care instituția le pregătește în luna decembrie.

Page 1 of 12512345...102030...Last »