“Întâlnire pe Gange” – concert de muzică clasică indiană
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-pe-gange-concert-de-muzica-clasica-indiana/

Joi, 30 iunie 2016, ora 19.00, la Teatrul Elisabeta (Blv. Regina Elisabeta, Nr. 45, Bucureşti), va avea loc concertul ce va încheia seria de evenimente din cadrul Festivalului “Namaste India” 2016: Pt. Vishwa Mohan Bhatt (mohan veena) & Nihar Mehta (tabla).

Un articol de Liliana Matei|27 iunie 2016

Pandit Vishwa Mohan Bhatt, creator al instrumentul Mohan Veena, câștigător al unui Premiu Grammy în 1994, pentru albumul “A meeting by the river”, discipol al lui Pt. Ravi Shankar, descendent al elitei de muzicieni de la curtea împăratului mogul Akbar. Vishwa Mohan Bhatt a atras atenția internațională prin interpretarea specific indiană a ukulelei (varianta hawaiană a chitării), la care a integrat impecabil tehnicile folosite în cazul sitarului, sarodului și veenei.

El va fi acompaniat la instrumentul de percuţie tabla de către Nihar Mehta, descendent al uneia din cele mai însemnate şi respectate familii de filosofi şi muzicieni din Ahmedabad. Străbunicul său a fost un faimos adept al învățăturii vedantice și filosof al Indiei iar bunicul său a fost avocat și un remarcabil filosof, romancier și astrolog din Gujarat. Familia sa este implicată activ în predarea și promovarea muzicii clasice indiene prin celebrul Institut de Muzică „SAPTAK”.

CREATORUL UNUI NOU INSTRUMENT MUZICAL

Multe instrumente muzicale din Occident, precum vioara, armonica, mandolina, chitara acustică și electrică au ajuns să fie asimilate de muzica indiană. Vishwa Mohan Bhatt a dezvoltat și redenumit un model hibrid de chitară, ce a fost adăugat pe lista instrumentelor clasice indiene.

Mohan veena este o formă modificată de chitară archtop căreia i s-au adăugat 14 corzi suplimentare, pentru a putea interpreta pe ea tehnicile folosite în cazul instrumentelor indiene (veena, sitarul şi sarodul). În timpul interpretării, este ţinută în poală precum o chitară slide. Corzile sunt supuse unei tensiuni extraordinare de peste 200 kg, ceea ce oferă o rezonanța profundă fiecărei note, chiar şi fără amplificare.

Originile sistemului de muzică indiană pot fi identificate cu aproximativ 2000 de ani în urmă, când imnurile vedice erau incantate pe malul Gangelui. Muzica este văzută ca o disciplină spirituală, prin intermediul căreia mentalul individual poate fi înalțat spre o stare de conştiinţă superioară, care îi aduce bucuria supremă.

Tradiția muzicii clasice indiene este orală prin excelență. Este predată direct de către guru discipolului său, fără a aplica metoda notațiilor, caracteristică lumii occidentale. În centrul muzicii indiene este raga, forma melodică pe baza căreia improvizează muzicianul.

Raga este o formă științifică, estetică, melodică şi precisă, având o mișcare ascedentă sau descendentă, constând fie într-o octavă completă de 7 note muzicale, fie într-o serie de 6 sau 5 note muzicale. „Raga este ceea ce colorează mintea” – nu doar prin note sau prin ornamente muzicale, ci și prin transmiterea emoției specifice sau a stării de spirit specifice. În plus, fiecare raga are strânsă legătură și cu un anumit moment al zilei sau cu un anumit anotimp

Bilete: cat.I: 35 lei, cat.II: 25 lei
Biletele pot fi cumpărate online sau de la punctele de vânzare partenere (Teatrul Elisabeta, Cinema Elvira Popescu, Librăria Mihai Eminescu, etc).

22
/04
/21

În martie 2020, CORUL ACADEMIC RADIO, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică. Din motive pandemice, evenimentul a fost anulat. Vineri, pe 23 aprilie (de la 19.00), după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România revine pe scenă!

22
/04
/21

Opera Națională București propune publicului la sfârșit de săptămână un program cu două spectacole, „Gala Extraordinară de Balet” și „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert, ce vor fi transmise online în serile de sâmbătă și duminică. Eleganța coregrafiilor clasice și farmecul aparte al partiturii celebrului bărbier Figaro sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

21
/04
/21

Vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu în luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven. Marea pianistă Elisabeth Leonskaja a fost solista invitată să interpreteze, în seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.

19
/04
/21

Care este sensul existenței tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artiști îndrăgiți provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagoniști pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

19
/04
/21

După „Iubita mea doarme” și ”Fata cu ochii verzi”, Toulouse Lautrec continuă să lucreze la material nou și revin acum cu o nouă piesă – „Revin in 5 minute”! Pentru acest cântec actorul Victor Rebengiuc a tras vocea de pe intro, iar pentru filmul de fundal trupa a folosit "found footage" cu fete din anii 60 care dansează la bustul gol - inspiraţia şi nebunia tinereţii actualilor noştri bunici.

16
/04
/21

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în 2021 la 15 ani de existență. Anul acesta vor fi acordate în premieră burse pentru cursuri de canto, muzica de cameră cu voce fiind una dintre perlele repetoriului muzical clasic. Astfel, elevii și studenții la canto vor avea șansa de a participa la acest program, alături de colegii care studiază un instrument.

16
/04
/21

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi., orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale.

16
/04
/21

Spectacolul va fi transmis online duminică, 18 aprilie, începând cu orele 19:00. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până miercuri, 21 aprilie, orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de duminică, 18 aprilie, orele 19:00.