Bulgakov, Sharon Stone, Gloria Gaynor – 10 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/bulgakov-sharon-stone-si-gloria-gaynor-10-martie-in-cultura/

Într-o zi de 10 martie înceta din viaţă prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Bulgakov. Pentru a deveni scriitor, Bulgakov a renunţat la cariera de medic. La 8 ani de la luarea acestei decizii, scriitorul a început să lucreze la romanul Maestrul şi Margareta, sub titlul Inginerul cu copite.

Un articol de Petre Ivan|10 martie 2016

Trăieşte o adevărată dramă după ce, începând cu anul 1929 nu i se mai publică nici o carte și nu i se mai joacă nici o piesă. Trăind la limita supraviețuirii, Bulgakov se vede nevoit să-i trimită lui Stalin o petiție. După trei săptămâni primește un telefon bizar direct de la Stalin, în urma căruia este reangajat la teatru. Scrierile lui rămân însă tot nepublicate.

În ultimul deceniu al vieții scrie cu frenezie, temându-se că nu-şi va termina romanul. La 10 martie 1940, la capătul unor grele suferințe, Bulgakov moare în locuința sa. Ultimele corecturi la Maestrul și Margareta le face în 1940, pe patul de moarte, orb, dictându-i celei de a treia soţii (modelul Margaretei), până în ultima zi a vieții sale, modificările romanului.

Tot într-o zi de 10 martie:

1702 – A apărut (până în 1735), la Londra, primul cotidian englez, „Daily Courant”

1788 – S-a născut Joseph von Eisendorff, scriitor german (m. 26 februarie 1857)Bulgakov

1876 – Alexander Graham Bell a realizat prima convorbire telefonică.

1911 – A  fost adoptată ora Meridianului Greenwich în toate ţările Europei. Meridianul Greenwich este linia imaginara care uneste nordul cu sudul Terrei şi care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie).

1920 – S-a născut Traian Lalescu, poet de descendenţă simbolistă (fiul matematicianului Traian Lalescu)(m. 15 octombrie 1976)

1921 – S-a născut Arta Florescu, soprană şi profesoară de muzică (m. 6 iulie 1998).

1936 – A încetat din viaţă Garabet Ibrăileanu, critic, istoric şi teoretician literar. (n. 23 mai 1871).

1956 – Julie Andrews apare pentru prima dată la televizor, la vârsta de 19 ani, în filmul “High Tor”, alături de Bing Crosby şi Nancy Olson. În 1965 a interpretat un rol memorabil în filmul „Sunetul muzicii”. Actriţa britanică a câştigat premiul Oscar pentru rolul din „Mary Poppins” (1964), dar şi alte premii importante – BAFTA, Emmy si Grammy şi-o amintesc, cu siguranta. In 2001, Julie Andrews a revenit pe ecrane in filmul “Princess Diaries” şi in filmul de animatie “Shrek”.

1958 – S-a născut actrița americanăS haron Stone. Cariera ei a început în anii ’80, cu rolul din filmul „Stardust Memories” în regia lui Woody Allen. Au urmat apoi roluri de femeie frumoasă în”Police Academy 4″, „Action Jackson” sau „Total Recall”, în care a jucat alături de Arnold Schwarzenegger. A devenit renumită în 1992 graţie filmului Basic Instinct, pentru care a fost nominalizată pentru premiul Globul de Aur. Pentru rolul din Casino a fost premiată cu Globul de Aur și nominalizată la Oscar.

1964 – Paul Simon şi Art Garfunkel au înregistrat “The Sounds of Silence”. Piesa a fost compusă în februarie 1964 de către Paul Simon şi a fost inspirată de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, eveniment petrecut în noiembrie 1963.

1968 – S-a născut Cesonia Postelnicu, actriță româncă

1979 – Gloria Gaynor, considerată mult timp regina muzicii disco (inainte de a-i ceda coroana Donnei Summer), înregistrează cel mai mare succes din cariera sa cu „I Will Survive”. Hitul rămâne timp de trei săptămâni pe prima poziţie a clasamentelor muzicale şi ii aduce cântăreţei discul de platină.

1993 – Regizorul român Dan Piţa a primit distincţia „Officier de l’ordre des arts et des lettres”, pentru merite în domeniul culturii, din partea guvernului francez.

2002 – A încetat din viaţă inginerul german Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului

2004 – A încetat din viaţă poetul Mihai Ursachi. A fost deţinut politic în anii 60, fiind un adversar declarat al regimului totalitarist din România (n.17 februarie 1941).

2006 – Informaticienii de la institutul german Fraunhofer au prezentat, la târgul CeBit de la Hanovra, un prototip de calculator care poate citi gândurile persoanei aflate în faţa sa, transformându-le în fraze care apar apoi pe un monitor

2007 – A şasea brăţară dacică, reperată de statul român într-o galerie de arte din New York, a fost cumpărată contra sumei de 42.500 de dolari printr-o firmă de intermediari

Foto cu Bulgakov, Sharon Stone – wikipedia, cinemagia

06
/07
/17

"O dată în viață ești obligat să te zbați pentru o șansă la nemurire. Dacă nu o faci, trăiești degeaba" - Sylvester Stallone. Actorul născut în 1946, la New York, împlinește astăzi 71 de ani. Stallone s-a lăsat de facultate ca să devină actor, dar rolurile s-au lăsat așteptate. A obținut câteva roluri în piese de „teatru de avangardă” și a apărut chiar și într-un film semi-erotic. Pentru a se întreține, a lucrat ca ajutor de bucătar, vânzător de pește și ușier la un cinematograf. În anii ’80 a devenise unul din „cel mai bine plătiți actori din istorie”.

03
/07
/17

Actorul american Tom Cruise împlinește, astăzi, 55 de ani. Cruise a fost nominalizat la trei premii Oscar și a câștigat trei Premii Globul de Aur. În 2006, revista Forbes l-a desemnat cea mai puternică celebritate din lume. Tot într-o zi de 3 iulie se năștea scriitorul Franz Kafka și se stingea din viață Jim Morrison, solistul trupei The Doors.

02
/07
/17

"La urma urmei, lumea e plină de rataţi. Câţi ar putea spune că şi-au văzut împlinite toate aşteptările? Poate, e chiar o lipsă de modestie să declari: sunt un ratat! Ca să devii "ratat" trebuie să fi avut nişte visuri înalte, nişte ambiţii mari." - Octavian Paler. Într-o zi de 2 iulie se năşteau scriitorii Octavian Paler şi Hermann Hesse. În aceeşai zi se stingeau din viaţă legendarul domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare, astrologul francez Nostradamus şi scriitorii Ernest Hemingway şi Vladimir Nabokov.

30
/06
/17

în urmă cu 81 de ani, într-o zi de 30 iunie, era publicat romanul Pe aripile vantului, care-i va aduce autoarei Margaret Mitchell premiul Pulitzer un an mai târziu. În România, cartea a fost publicată abia în 1970 de Editura Univers, în colecția Romanul secolului XX.

23
/06
/17

"Pentru mine, realismul înseamnă totul în artă. Eu trebuie să fiu, din toate punctele de vedere, acela pe care-l joc și nimic altceva. Nu-mi place să șarjez, să afectez, să împopoțonez rolul cu farafastîcuri; așa joc de când m-am urcat prima oară pe scenă și așa voi juca totdeauna." - Alexandru Giugaru. Într-o zi de 23 iunie se năştea, la Huşi, unul dintre cei mai populari actori români.

20
/06
/17

Într-o zi de 20 iunie se stingea din viaţă, la Paris, Emil Cioran, unul dintre cei mai importanți gânditori ai secolului al XX-lea. Afectat de Alzheimer, filosoful uitase cine este în ultimele zile ale vieţii sale şi reîncepuse să vorbească în limba română, după mai bine de 50 de ani. Tot pe 20 iunie murea istoricul, scriitorul și politicianul român Mihail Kogălniceanu si se năşteau compozitorul Jacques Offenbach, actorii Errol Flynn şi Nicole Kidman, regizorul Radu Gabrea sau cântăreţul Lionel Richie.

16
/06
/17

Într-o zi de 16 iunie (1890) se năştea filosoful Nae Ionescu, considerat figura centrală a unei epoci şi a unei generaţii (Mircea Eliade, Constantin Noica şi Mihail Sebastian i-au fost elevi) despre care s-a scris la extreme

06
/06
/17

Într-o zi de 6 iunie se nastea, la Botoşani, istoricul, dramaturgul și academicianul Nicolae Iorga. Se spune că Iorga, în timpul unui voiaj cu trenul de la București la Paris și retur, scria, în legănarea vagonului cu paturi, o carte întreagă, două-trei conferințe și o sumedenie de articole pe deasupra.

03
/06
/17

Într-o zi de 3 iunei se stingea din viaţă Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi autori ai secolului XX, dar și muzicienii Georges Bizet și Johann Strauss II, scriitorul Duiliu Zamfirescu, cineastul Roberto Rossellini și actorul Anthony Quinn.

30
/05
/17

într-o zi de 30 mai se stingea din viaţă scriitorul și filozoful Iluminismului francez, Voltaire - spiritul cel mai înalt al epocii sale, pe doctrina căruia s-a fundamentat Revoluția din 1789.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

19
/05
/17

Într-o zi de 19 mai se năștea actorul italian Michele Placido (71 de ani, astăzi), cunoscut publicului din România din popularul serial de la începutul anilor 90 "Caracatița", în care a interpretat rolul comisarului Corrado Cattani. Tot într-o zi de 19 mai, sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik a creat cubul care astăzi îi poartă numele.

15
/05
/17

Într-o zi de 15 mai se nășteau Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai valoroși pictori români și scriitorul rus Mihail Bulgakov, autorul romanului Maestrul și Margareta. Și tot într-o zi de 15 mai Mickey Mouse și Minnie Mouse apăreau pentru prima dată împreună în producția "Plane Crazy".

13
/05
/17

Într-o zi de 13 mai se stingeau din viaţă Colea Răutu, unul dintre cei mai apreciaţi şi longevivi actori români, și actorul american Gary Cooper. Tot într-o zi de 13 mai se nășteau Elvira Godeanu, Ludovic Spiess, Dinu Manolache, Oana Sârbu, Harvey Keitel, Stevie Wonder, Johnny Logan și Robert Pattinson.