Bulgakov, Sharon Stone, Gloria Gaynor – 10 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/bulgakov-sharon-stone-si-gloria-gaynor-10-martie-in-cultura/

Într-o zi de 10 martie înceta din viaţă prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Bulgakov. Pentru a deveni scriitor, Bulgakov a renunţat la cariera de medic. La 8 ani de la luarea acestei decizii, scriitorul a început să lucreze la romanul Maestrul şi Margareta, sub titlul Inginerul cu copite.

Un articol de Petre Ivan|10 martie 2016

Trăieşte o adevărată dramă după ce, începând cu anul 1929 nu i se mai publică nici o carte și nu i se mai joacă nici o piesă. Trăind la limita supraviețuirii, Bulgakov se vede nevoit să-i trimită lui Stalin o petiție. După trei săptămâni primește un telefon bizar direct de la Stalin, în urma căruia este reangajat la teatru. Scrierile lui rămân însă tot nepublicate.

În ultimul deceniu al vieții scrie cu frenezie, temându-se că nu-şi va termina romanul. La 10 martie 1940, la capătul unor grele suferințe, Bulgakov moare în locuința sa. Ultimele corecturi la Maestrul și Margareta le face în 1940, pe patul de moarte, orb, dictându-i celei de a treia soţii (modelul Margaretei), până în ultima zi a vieții sale, modificările romanului.

Tot într-o zi de 10 martie:

1702 – A apărut (până în 1735), la Londra, primul cotidian englez, „Daily Courant”

1788 – S-a născut Joseph von Eisendorff, scriitor german (m. 26 februarie 1857)Bulgakov

1876 – Alexander Graham Bell a realizat prima convorbire telefonică.

1911 – A  fost adoptată ora Meridianului Greenwich în toate ţările Europei. Meridianul Greenwich este linia imaginara care uneste nordul cu sudul Terrei şi care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie).

1920 – S-a născut Traian Lalescu, poet de descendenţă simbolistă (fiul matematicianului Traian Lalescu)(m. 15 octombrie 1976)

1921 – S-a născut Arta Florescu, soprană şi profesoară de muzică (m. 6 iulie 1998).

1936 – A încetat din viaţă Garabet Ibrăileanu, critic, istoric şi teoretician literar. (n. 23 mai 1871).

1956 – Julie Andrews apare pentru prima dată la televizor, la vârsta de 19 ani, în filmul “High Tor”, alături de Bing Crosby şi Nancy Olson. În 1965 a interpretat un rol memorabil în filmul „Sunetul muzicii”. Actriţa britanică a câştigat premiul Oscar pentru rolul din „Mary Poppins” (1964), dar şi alte premii importante – BAFTA, Emmy si Grammy şi-o amintesc, cu siguranta. In 2001, Julie Andrews a revenit pe ecrane in filmul “Princess Diaries” şi in filmul de animatie “Shrek”.

1958 – S-a născut actrița americanăS haron Stone. Cariera ei a început în anii ’80, cu rolul din filmul „Stardust Memories” în regia lui Woody Allen. Au urmat apoi roluri de femeie frumoasă în”Police Academy 4″, „Action Jackson” sau „Total Recall”, în care a jucat alături de Arnold Schwarzenegger. A devenit renumită în 1992 graţie filmului Basic Instinct, pentru care a fost nominalizată pentru premiul Globul de Aur. Pentru rolul din Casino a fost premiată cu Globul de Aur și nominalizată la Oscar.

1964 – Paul Simon şi Art Garfunkel au înregistrat “The Sounds of Silence”. Piesa a fost compusă în februarie 1964 de către Paul Simon şi a fost inspirată de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, eveniment petrecut în noiembrie 1963.

1968 – S-a născut Cesonia Postelnicu, actriță româncă

1979 – Gloria Gaynor, considerată mult timp regina muzicii disco (inainte de a-i ceda coroana Donnei Summer), înregistrează cel mai mare succes din cariera sa cu „I Will Survive”. Hitul rămâne timp de trei săptămâni pe prima poziţie a clasamentelor muzicale şi ii aduce cântăreţei discul de platină.

1993 – Regizorul român Dan Piţa a primit distincţia „Officier de l’ordre des arts et des lettres”, pentru merite în domeniul culturii, din partea guvernului francez.

2002 – A încetat din viaţă inginerul german Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului

2004 – A încetat din viaţă poetul Mihai Ursachi. A fost deţinut politic în anii 60, fiind un adversar declarat al regimului totalitarist din România (n.17 februarie 1941).

2006 – Informaticienii de la institutul german Fraunhofer au prezentat, la târgul CeBit de la Hanovra, un prototip de calculator care poate citi gândurile persoanei aflate în faţa sa, transformându-le în fraze care apar apoi pe un monitor

2007 – A şasea brăţară dacică, reperată de statul român într-o galerie de arte din New York, a fost cumpărată contra sumei de 42.500 de dolari printr-o firmă de intermediari

Foto cu Bulgakov, Sharon Stone – wikipedia, cinemagia

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

22
/02
/17

Într-o zi de 22 februarie se năștea actrița italiană Giulietta Masina, al cărei destin a fost legat de o altă biografie celebră din lumea filmului, cea a regizorului Federico Fellini, soţul ei. Tot într-o zi de 22 februarie se năștea poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu, cel care va consacra în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira, și se stingea din viață Andy Warhol, unul dintre cei mai reprezentativi artişti americani ai mişcării pop.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

25
/01
/17

În urmă cu 135 de ani să năștea romanciera și eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet și scriitor rus. Ignorant de oficialități, Vîsoțki a exercitat o influență enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii '70, rușii își cumpărau casetofoane - achiziție destul de costisitoare pentru acele vremuri - anume pentru a-i putea asculta cântecele.

24
/01
/17

Într-o zi de 24 ianuarie se năștea Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români. Numele său de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind porecla pe care artistul a primit-o ca urmare rolului de succes din piesa Birlic, jucată la începutul carierei.

23
/01
/17

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năștea Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.