„CAIET DE REGIE”, ediţie emoţionantă despre Alexandru Bocanet, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/caiet-de-regie-editie-emotionanta-despre-alexandru-bocanet-la-tvr-2/

Sâmbătă, 25 martie, de la ora 20.10, la împlinirea a 40 de ani de la dispariţia regizorului, TVR 2 a pregătit o ediţie de suflet: ¬„CAIET DE REGIE Alexandru Bocăneţ” – o emisiune despre marele om de televiziune, realizată de Doina Levintza şi Claudia Nicolau.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2017

De-a lungul a 90 de minute, Doina Levintza alături decâţiva dintre colaboratorii regizorului:  Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Cornelia Patrichi, Tora Vasilescu, Marius Ţeicu, Gelu Colceag, Paul Enigărescu, Florin Paraschiv, Dan Nanoveanu, Radu Popescu, vor depăna amintirile lor de suflet – în ambianţa Studioului 3 al Televiziunii Române, care astazi poartă numele lui Alexandru Bocăneţ.

Luna aceasta s-au împlinit 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, atunci când am pierdut nume importante ale culturii noastre: actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, cântăreaţa Doina Badea, scriitorul Alexandru Ivasiuc, poetul A.E. Baconsky.

“CAIET DE REGIE” este un omagiu adus de Televiziunea Română regizorului Alexandru Bocăneţ – dar, mai ales, omului care a fost. Şi chiar dacă în acea zi fatidică am pierdut un mare profesionist, Arhiva Televiziunii Române păstrează mărturii vii ale celor 11 ani ai săi de muncă neîntreruptă şi a sutelor deBocanet emisiuni care îi poartă amprenta inconfundabilă.

„Andu” Bocăneţ, aşa cum îi spuneau prietenii, a fost cel care a inventat seria de emisiuni de divertisment „Profil pe 625 de linii”, în care a reunit trei nume mari: Anda Călugăreanu, Florian Pittiş şi Dan Tufaru. A realizat apoi „Gala Lunilor”, o emisiune la care a colaborat cu alţi mari artişti, alături de orchestra condusă de Sile Dinicu şi de corpul de balet condus de Cornel Patrichi. Scenografia şi costumele spectacolelor au fost semnate de Doina Levintza, cea care i-a devenit soţie. Ca regizor de televiziune era considerat, comparat cu Averty al României… Căci Jean-Cristophe Averty a revoluţionat micul ecran francez, folosindu-se de imaginile marilor cântăreţi ai anilor ‘60-‘70. Johnny Hallyday, Silvie Vartan, Becaud, Serge Gainsbourg, Yves Montand, Dalida etc. – George Stanca

Emisiunea poate fi urmărită şi online pe www.tvrplus.ro

Foto: Alexandru Bocanet – tvr.ro

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.