Caietele SUB25: 35 de artiști români îşi fac autoportretul
https://www.ziarulmetropolis.ro/caietele-sub25-35-de-artisti-isi-fac-autoportretul/

S-a lansat primul număr al publicaţiei culturale independente Caietele SUB25, revistă bi-anuală de naraţiuni, experimente şi frivolităţi. Tema numărului este Autoportret(e) şi a fost declinată de mai mult de 35 de artişti şi oameni de creaţie din domenii diferite.

Un articol de Petre Ivan|31 ianuarie 2014

S-a lansat primul număr al publicației culturale independente Caietele SUB25, revistă bi-anuală de narațiuni, experimente și frivolități. Tema numărului este Autoportret(e) și a fost declinată de mai mult de 35 de artiști și oameni de creație din domenii diferite.

Printre aceştia se numără: Andreea Victoria Anghel, Andreea Bădală, Matei Branea, George Bodocan – Bodo, Amalia Dulhan, Vlad Mihai – Cutărică, Ada Mușat, Mara Ploscaru, Emil Teleagă – Aforic sau Roman Tolici.

„Online, SUB25 face 2 ani și mai mult de o mie de articole publicate. Dintr-o relație mai serioasă cu poveștile pe care le spunem au ieșit Caietele.

Au contribuit la ele 90 de oameni din domenii diferite și a ieșit o oglindă a culturii azi, axată pe tineri, privită cu umor, emoție, frivolitate şi pe alocuri (auto)ironie.

Caietele SUB25 nu se apropie de subiecte într-un mod cuminte sau didactic, pentru că nimănui nu-i place să i se spună ce ar trebui să-i placă.” – Karin Budrugeac, coordonatorul Caietelor SUB25.

Pe lângă temă, revista este împărțită în 4 secțiuni: De încălzire, Chestii serioase, Frivolități și Ficțiuni.

Caietele SUB25

 

Coperta primului număr al publicației culturale independente Caietele SUB25

În De încălzire sunt tratate subiectele de actualitate; cuprinde un interviu cu Teleșpan, revelația literară a toamnei și autorul bestsellerului „Cimitirul” (editura Herg Benet), 10 actori de teatru tineri și o paralelă între soliștii a două formații autohtone cu priză la public: Robin de la Robin and the Backstabbers și George de la TRAVKA.

Chestii serioase tratează mai pe larg segmente din cultura actuală, cum ar fi povestea celui mai tânăr cobzar din România, Bogdan Simion, specialist în folclor și membru al trupei Agurida, interviuri cu oamenii din spatele Noului Val al cinematografiei românești și un interviu cu Alex Tomazatos, tânăr fotograf român care documentează viața oamenilor în Delta Dunării și a avut recent o expoziție la Lisabona („România. Peisaje acvatice. Delta Dunării.”)

Secțiunea de Frivolități este cea în care umorul are frâu liber și vede o manea a lui Liviu Guță reinterpretată în limba engleză, cu vocabularul lui Shakespeare.

Revista se încheie cu 7 proze scurte exclusive, semnate de autori contemporani: Lavinia Braniște, Marius Chivu, Augustin Cupșa, Luca Dinulescu, Mihai Mateiu și Alex Tocilescu și readuce la lumină o proză scurtă a lui Urmuz.

Caietele SUB25

Caietele SUB25 sunt editate de Asociația SUB25. Art Director este Radu Manelici. Revista are 232 de pagini și se găsește în rețeaua Cărturești, în librăriile Kyralina și Anthony Frost, la prețul de 24 lei.

Următorul număr va apărea la începutul verii.

Foto: Caietele SUB25 şi Urmuz – facebook

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

A fost o vreme când ideea de a te cultiva, de a înţelege arta în accepţia ei cea mai diversă, apoi de a colecţiona opere de valoare şi a le expune îi cuprinsese şi pe români. Între aceştia, Anastisie Simu, de obârşie balcanică, cu proprietăţi bine gospodărite în judeţele Teleorman şi Brăila, decide, în 1910, să întemeieze un muzeu.

07
/12
/16

„La UNTEATRU, luna decembrie e o lună ca oricare altă. Tot cu cadouri, tot cu mult teatru, cu multă muzică, tot cu bucurie și amintiri minunate. Sperăm că ultima lună din an să fie plină de daruri din care să facem și noi parte. Fă-ți cadou o experiență!” - iată provocarea lansată de Andreea și Andrei Grosu, regizori și fondatori UNTEATRU.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

07
/12
/16

Anul 2099, toamna târziu, la o şcoală din Bucureşti (în continuare capitala României, cele mai apropiate capitale ale unor state vecine sunt Viena şi Moscova) mai mulţi adolescenți discută, la ora de istorie, despre eroii neamului din ultimele două secole.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

06
/12
/16

Asociația de părinți PRO MUSICA „Tudor Ciortea”, în colaborare cu Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, organizează vineri, 9 decembrie 2016, de la ora 18.00, la Sala PATRIA din Brașov, concertul caritabil intitulat „Muzică de poveste”.

06
/12
/16

Un șir de premiere cu piese de notorietate, puse în scenă de regizori și scenografi de prima mână, cu o trupă de prestigiu, mult întinerită în ultima vreme, la care se adaugă o mulţime de manifestări culturale ”parateatrale”, fac din finalul acestui an la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti o perioadă efervescentă.

06
/12
/16

Trei lucrări semnate de Cristian Lolea, Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn vor fi interpretate de Orchestra de Cameră Radio în cadrul unui concert care îmbină clasicismul vienez cu creația contemporană. Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore, miercuri, 7 decembrie 2016, de la ora 19.00, la Sala Radio. Solistă este violonista Cristina Anghelescu.