„Călătoria” lui Dan Puric, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/calatoria-lui-dan-puric-la-tnb/

În premieră la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, vineri, 24 martie, de la ora 19.30, „Călătoria”, un spectacol de Dan Puric, cu scenografia inconfundabilă a Doinei Levintza.

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2023

La 7 ani după premiera versiunii scenice a feeriei – poem dramatic a lui Victor Eftimiu, „Înșir-te mărgărite”, care inaugura, cu fast, în februarie 2015 redeschiderea Sălii Mari a TNB, tandemul Dan Puric – Doina Levintza revine pe aceeași scenă, cu  propunerea unui nou spectacol, care depășește mult, ca anvergură,  titlul minimalist sub care apare pe afișe: „Călătoria”. De astă dată, Dan Puric își structurează spectacolul în jurul unui scenariu propriu, propunând ca pretext o călătorie scenică prin stațiile de metrou bucureștean, dar care nu se limitează la atât, debordând, pe parcursul desfășurării, într-o revărsare de culori și mișcare, cu momente de pantomimă, step, arte marțiale, hip hop, dans și balet, defileu de costume și muzică live. Într-un concept unic, îmbinate magistral, toate acestea oferă surprinzătoare dimensiuni comunicării expresiilor corpului în mișcare. Spectacolul este agrementat cu micro-scenete umoristice pe care le susțin actorii teatrului, secondați de o echipă de tineri artiști de toate genurile, care evoluează pe scenă într-un permanent vârtej de ritmuri, culori și sonorități.

Acest nou spectacol de anvergură se adresează unei largi categorii de public, care se va bucura, fără îndoială, de reîntâlnirea cu acest actor complet care este Dan Puric, creator al unui limbaj universal, accesibil sufletului omenesc, un talent scenic dublat de un farmec aparte, care topește barierele sociale, etnice și de limbă.

Mereu atent la om și nevoile lui în vremurile pe care le traversăm, Puric ne propune  ”o călătorie spre ceea ce s-a pierdut: spre suflet, iubire și bucuria de a trăi”. Cu spectacolul lui Dan Puric, suntem mai aproape de valori și sentimente umane din ce în ce mai străine lumii de azi: demnitate, frumos, iubire, suflet, noblețe, artă, duioșie, candoare, umor, spirit, armonie, bucurie și curățenie sufletească.

Spectacol sub semnul recunoștinței, „Călătoria” este dedicat îndrăgitei coregrafe Malou Iosif, care trăiește la Nisa și împlinește în martie 98 de ani.

„Acest spectacol vă propune o „călătorie” spre inima omului, atât de părăsită astăzi, spre sufletul românesc neîntinat de vremuri, spre privilegiul de a iubi și de a râde! ne spune creatorul spectacolului. Cei care-și vor lua „bilet”, vor avea șansa să se regăsească în ceea ce sunt și, mai ales, în ceea ce au nevoie sa fie! Vor fi „stații” în care vor putea cugeta asupra vieții, altele în care își vor aduce aminte de taina iubirii și multe altele în care vor redescoperi bucuria vieții! „, ne spune Dan Puric.

CĂLĂTORIA

Regia:  Dan Puric

Scenografia: Doina Levintza. Coregrafia: Elena Duicu. Maestru arte marțiale: Zhu Rong Fu. Coregrafie step: Dan Puric. Coregrafie flamenco: Lucas Molina Perez. Coregrafie Break Dance: Dan Puric, Silviu Mircescu. Editor și ilustrație muzicală: Lucas Molina Perez. Percuție: Lucian Maxim. Muzică originală pian: David Hodos. Muzică originală hip-hop: Ad Litteram. Vioară: Antonio Piculeață. Light design: Mircea Mitroi, Bogdan Golumbeanu.

În distribuţie: Dan Puric, Eduard Adam, Amalia Ciolan, Armand Calotă, Tomi Cristin, Ovidiu Cuncea, Irina Cojar, Iuliana Moise, Liliana Hodorogea, Zhu Rong Fu, Georgeta Marin Vîlcu, Emanuela Ciucan, Alexandra Neacșu-Puric, Petrică Voicu, Cristiana Ioniță, Beatrice Rubică, Silviu Oltean, Andreea Moustache, Meda Topîrceanu, Silviu Mircescu, Mihai Răducu, Anca Roxana Constantin Van Der Zee, Lucian Maxim, Elena Duicu, Raluca Țiplic, Anne Bezusenco, Robert Andrei Vlădescu, Antonio Șerban Andrei, Lucas Molina Perez, George Olar, Cezara Petredeanu, Teodora Calagiu, Costache Theodor, Ioana Budu Alexandra, Daniel Burcea, Horațiu Băcilă, Francesca Ilie, Matei Pîrvulescu, Luca Gudină, Luca Demezzo, Luca Udățeanu, Marius Teodorescu, David Hodos, Theodora Calotă, Antonio Piculeață.

Spectacolul conține efecte stroboscopice. Nu este recomandat persoanelor sensibile și copiilor sub 12 ani.

Următoarele reprezentaţii sunt programate în zilele de 2 şi 13 aprilie, de la ora 19.30.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.