Când folosim ghilimelele?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cand-folosim-ghilimelele/

Ghilimelele sunt, uneori, semne de punctuaţie uitate de cei care scriu. Din grabă sau neştiinţă, ignorăm importanţa folosirii lor în multe cazuri. Pare o problemă minoră, însă, ca orice regulă a scrierii în limba română, utilizarea semnelor citării are rolul ei.

Un articol de Cristina Drăgulin|20 august 2014

Hai să trecem în revistă, pe scurt, principalele cazuri când trebuie să apelăm la ghilimele.

  • Scopul principal al ghilimelelor este de a marca un citat. Deci, de fiecare dată când ne folosim de spusele altcuiva într-un text scris de noi, trebuie să le introducem între ghilimele.

Nu se pune spațiu între ghilimele și prima și ultima literă din citat. Este greșit deci: „ Credem că putem face miere fără să împărtășim soarta albinelor ”, scrie Muriel Barbery în cartea „ Eleganța ariciului ”. Așa cum se observă, înainte de ghilimele folosim două puncte.

  • Un alt scop al ghilimelelor este de a marca titlul oricărei opere scrise (literare, muzicale, științifice, jurnalistice etc.).
  • Dacă dorim să utilizăm ironic un cuvânt sau o sintagmă, dacă vrem să subliniem ideea că acestea se folosesc cu un alt sens decât cel obișnuit ori într-o manieră neconvențională, atunci apelăm la ghilimele.

O greșeală frecventă este introducerea unei punctuaţii neadecvate la terminarea textului din interiorul ghilimelelor (virgulă, punct, semne de întrebare sau de exclamație).

Dacă folosim citatul independent de alte fraze, punctul, semnul întrebării sau semnul exclamării se pun înainte să închidem ghilimelele: „Arta este viața, dar pe un alt ritm.” Asta este ceea ce simte protagonista romanului „Eleganța ariciului”, de Muriel Barbery.

Dacă fraza se termină cu un citat, este recomandabil să nu dublăm punctuația. Astfel: „Unde se află frumusețea?”, se întreabă personajul lui Muriel Barbery. „În lucrurile mărețe care, ca și celelalte, sunt osândite să moară, sau în cele mărunte care, fără a avea nici o pretenție, știu să incrusteze în clipă o gemă de infinit?”

Dacă punem un citat în mijlocul frazei, nu mai folosim punctul: „Arta este emoția fără dorință”, scrie Muriel Barbery în cartea „Eleganța ariciului”. În schimb, dacă autorul folosește semnul exclamării sau al întrebării, acesta trebuie păstrat: „Unde se află frumusețea?”, se întreabă personajul lui Muriel Barbery.

Foto cu ghilimelele – facebook



20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.