Când îi împrumutai o carte lui Marin Preda… – Poveștile lui Tomșa
https://www.ziarulmetropolis.ro/cand-ii-imprumutai-o-carte-lui-marin-preda-povestile-lui-tomsa/

Se spune că Marin Preda nu obişnuia să returneze cărţile pe care i le împrumutai.

Un articol de Șerban Tomșa|12 februarie 2018

Îi cereai volumul şi îţi răspundea că nu i-ai dat aşa ceva. După o vreme îl auzeai cum citează cu plăcere din cartea ta. Îl întrebai de unde o are şi spunea că a cumpărat-o el, e cartea lui. ” Mi-o împrumutaţi şi mie?” întrebai.

„Poate ţi-o împrumut, bă, dar să mi-o dai repede înapoi, că nu merge aşa… Cărţile au şi ele un stăpân.”

Foto: Marin Preda, Poveștile lui Tomșa – facebook

02
/07
/13

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câştigat Spycher - Literaturpreis Leuk în Elveţia, distincţia urmând să îi fie înmânată la începutul lui septembrie. Premiul, considerat una dintre cele mai importante distincţii literare europene, este acordat de fundaţia elveţiană Stiftung Schloss Leuk (Fundaţia Castelul din Leuk).

02
/07
/13

„Mă tem că sunt un om al monologului. Mă tem că m-am născut baricadat în mine însumi şi că n-am reuşit, de-a lungul existenţei, să ies din această închisoare intimă, în afară, să comunic cu lumea“, spunea Octavian Paler, de la a cărui naștere se împlinesc, astăzi, 92 de ani... Cărţile şi ieşirile lui publice poate că l-au contrazis. Paler a ştiut să lase întotdeauna în urmă fraze puternice, ca nişte firimituri pentru cei care au crezut în raţiune.

28
/06
/13

Ambalată sub titulatura de „roman“, „Pisica ruptă“, poate cea mai cunoscută carte a lui Mircea Daneliuc, a fost reeditată recent, la mica editură Adenium. Senzaţia de dispreţ pe care cineastul pare a o nutri faţă de lumea din jur ajunge, din nefericire, să joace în defavoarea sa.