Cănuță, om sucit, pe strada Sapienții, 11 bis (via Florin Iaru) – partea a II-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/canuta-om-sucit-pe-strada-sapientii-11-bis-via-florin-iaru-partea-ii/

(continuare) Da, m-am albit, dar în sufletul meu a înflorit revolta, pentru că sînt neam de revoluţionar. Cum, domnule, cum de e posibil? Tocmai eu, din universul ăsta larg, am fost ales să intru în rahat? Ah, am să mă răzbun. Aţi profitat de mine, vrăjitoarelor. Mai ales, tu, domnişoară Raluca, ai profitat cu glasul tău catifelat şi m-ai dus cu vorba…

Un articol de |12 august 2019

Că tot veni vorba de vorbă, pun mîna pe telefon și sun la Christian Tour. Cine-mi răspunde? Ați ghicit. Vocea aceea. Încep în trombă:
— V-ați bătut joc de mine. M-ați adus în pragul disperării. Cum e posibil? Ce fel de agenție de… sunteți?

Vocea catifelată tace preț de cîteva secunde.
— Da’ unde sunteți?
— În Grecia, domnișoară, unde m-ați aruncat ca pe o măsea stricată!
— Și ce căutați în Grecia acum? – mă întreabă mironosița.
— Cameră caut. Aia pe care mi-ați vîndut-o fără să mă întrebați.

Domnișoara Raluca tace. Aud cum clicăie pe taste.
— Păi – zice – domnu’ Iaru, era vorba de 9 septembrie. Am și corespondența cu dvs. Mi-ați confirmat.
— Ce am confirmat, domnișoară?
— Rezervarea. Am mailul dvs. în fața ochilor.

Ca un pumnal ce sfîșie o piele mi-au pierit vorbele.
— Vă dau prin sms. discuția noastră. Ați confirmat.
Și mi-o dă. Cuvînt cu cuvînt. Septembrie, frate.

Mă uit ca vițelul la poarta nouă. Mă frec la ochi. Viața e complexă și plină de surprize. O neagră disperare mi se lasă pe ochi. Recepționerul mă vede și-mi dă un pahar cu apă. Sînt învins pe toată linia.
— Și acum eu ce fac?

Domnișoara Raluca zice, cu aceeași voce caldă:
— Stați să vedem. Vă sun cît pot de repede. Mergeți, vă rog, la sediul nostru din Nidri…

Recepționerul cărunt înțelege totul și intervine:
— Am să vă caut cameră, domnule, dar totul e plin, plin. Nu fiți disperat, în cel mai rău caz dormiți aici, pe canapele… Mîine, jur că vă dau camera mea, trebuie să ne descurcăm cumva.

Brusc, iadul îmi apare ca una dintre cele mai bune lumi posibile.

(va urma)

Florin Iaru este poet, prozator, fost membru al celebrului Cenaclu de luni, iar de câțiva ani încoace organizează împreună cu Marius Chivu unele dintre cele mai de succes ateliere de creative writing din țară.

Foto: Lefkada, Florin Iaru 

 

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

24
/12
/13

Volumele "Între acte", de Radu Beligan, "Exerciţii de echilibru", de Tudor Chirilă, şi "Uibesc", cartea de poezii a poetului anonim Iv cel Naiv, se numără printre cele mai vandute carti în 2013.

24
/12
/13

“De ce este România altfel”, de Lucian Boia, “Dragul meu turnător”, de Gabriel Liiceanu, “Parabolele lui Iisus”, de Andrei Pleşu, şi “Fii demn”, de Dan Puric, se numără printre cele mai furate carti din librăriile din România, în acest an.

17
/12
/13

Editura Curtea Veche îşi aşteaptă cititorii la Salonul de Carte Bookfest de Craciun (13 - 23 decembrie), organizat la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, cu titluri noi, reduceri între 15 şi 65% şi lansări speciale de carte, în prezenţa autorilor.

16
/12
/13

“La noi, când vine iarna“, romanul cunoscutului actor Mircea Diaconu, va fi lansat marți, 17 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Bastilia din București. Romanul a apărut de curând în colecția „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom și în ediție digitală.

16
/12
/13

„Din vorbă-n vorbă” - 23 de ani de întrebări şi răspunsuri, cea mai recentă carte a lui Andrei Pleşu, apărută la editura Humanitas, va fi lansată, marţi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală.

11
/12
/13

Vineri, 13 decembrie 2013, Editura Casa Radio vă invită la Café Cărtureşti Verona la o nouă întâlnire cu Cartea vorbită a lui Nichita Stanescu (30 martie 1933–13 decembrie 1983), ajunsă azi, datorită celor care îi iubesc necondiţionat poezia şi nu se pot sătura să-l reasculte citind-o, la a cincea ediţie.

08
/12
/13

„Povestea lui Jun Do“, semnată de scriitorul american Adam Johnson şi premiată cu Pulitzer 2013, a apărut săptămâna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală, cu o traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă.