Cap de copil, de Nicolae Tonitza, estimat între 60.000 şi 90.000 de euro, la Artmark
https://www.ziarulmetropolis.ro/cap-de-copil-de-nicolae-tonitza-estimat-intre-60-000-si-90-000-de-euro-la-artmark/

Tabloul „Cap de copil”, de Nicolae Tonitza, cu o valoare estimată între 60.000 şi 90.000 de euro, va fi scos la vânzare pe 22 aprilie, la Licitaţia de Primăvară a casei Artmark din Bucureşti. Realizată după încheierea şederii la Vălenii de Munte, opera marchează îndepărtarea artistului de expresia gravă, neliniştită a stilisticii anilor anteriori.

Un articol de Petre Ivan|15 aprilie 2015

Cap de copil” declanşează o nouă perioadă de creaţie în cariera lui Tonitza, fiind una dintre cele valoroase pânze realizate de artist la mijlocul anilor 1920. Capodopera aparţine unei importante colecţii bucureştene.

De asemenea, potrivit site-ului Artmark, tabloul „Ţărăncuţă cu fuior”, de Nicolae Grigorescu, estimat între 60.000 şi 90.000 de euro, va fi scos la vânzare la licitaţia organizată de Artmark.

Un alt tablou scos la licitaţie este „Tulpanul roşu”, de Ion Theodorescu-Sion, cu o valoare estimată cuprinsă între 18.000 şi 25.000 de euro.

Opera a făcut parte din colecţia diplomatului român Vasile Stoica, ce a fost preluată în 1977 de Muzeul Naţional de Artă al României, iar, după căderea regimului comunist, în urma unui şir lung de procese, a fost restituită moştenitorilor diplomatului, în cursul anului 2009.

Operele fac parte din Licitaţia de Primăvară, colecţia putând fi admirată la sediul Artmark până pe 21 aprilie. Licitaţia va avea loc pe 22 aprilie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton.

Iubitorii de artă se vor putea delecta vizual cu opere semnate de Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser, Ion Theodorescu-Sion, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Kimon Loghi, Octav Băncilă, Dumitru Ghiaţă, Adam Bălţatu, Leon Biju şi mulţi alţii.

Foto: Cap de copil – wikipedia

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.