Caravana Docuart 2016, 6-7 mai, la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-2016-6-7-mai-la-cluj/

Caravana Docuart se întoarce pentru a 3-a oară consecutiv la Cluj-Napoca, cu proiecţii de film documentar românesc, la Cinema Mărăşti, în zilele de 6 şi 7 mai.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2016

A 3-a ediție a Caravanei aduce un element de noutate la Cluj-Napoca, unde cinefilii vor putea viziona pe lânga filmele selecționate și câştigătoare la Bucureşti Docuart Fest 2015 şi documentare de(spre) artă, un segment aproape inexistent şi neexploatat în cinematografia autohtonă.

 
Vineri, 6 mai, programul Caravanei debutează la ora 18:00 cu documentarul „Rețeaua”, realizat de Claudiu Mitcu, o anchetă jurnalistică despre lipsa medicamentelor citostatice în România. De la 19:15, va fi proiectat „Pașaport de Germania”, în regia lui Răzvan Georgescu. Filmul prezintă aranjamentul secret dintre Germania de Vest și securitatea din România comunistă în urma căruia Ceaușescu a vândut aproximativ 250.000 de etnici germani. Seara se încheie cu proiecția documentarului „Roboțelul de Aur” realizat de Mihai Dragolea și Radu Mocanu, film ce prezintă povestea multiplei campioane europene și mondiale la box, Steluța Duța, câștigătorul marelui premiu București Docuart Fest 2015.

 
Sâmbătă, 7 mai, este ziua dedicată documentarului de(spre) artă. Eseul cinematografic selecționat în competiţia oficială International Festival of Films on Art (FIFA), Montreal, 2014,  „Inima mea de lut… Ion Nicodim”, în regia lui Laurenţiu Damian va fi proiectat la ora 18:00.  Cornel Mihalache semnează proiecția de la 18:45, „Brâncuși”, un film care urmărește firul cronologic al celor mai importante momente din viața artistului român, folosindu-se de amintirile existenței sale: fotografii, notițe, locuri. Proiecția va fi urmată de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri cu publicul, care îl va avea protagonist pe realizatorul filmului.

Caravana se încheie cu „Pădurea”, în regia lui Sinisa Dragin, film premiat la Visions du Reel, Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo și la UCIN. Coproducţia sârbo-română “Pădurea” porneşte de la un fapt real: în 1947, Preşedintele Iugoslaviei, Iosip Broz Tito, a vizitat pentru prima dată România. Regimul comunist i-a făcut cadou un tablou al pictorului român Ion Andreescu, anume “Crângul desfrunzit”.
Caravana Docuart este o extensie a singurului festival dedicat exclusiv filmului documentar românesc, Bucureşti Docuart Fest 2016, şi are ca scop promovarea filmelor câştigătoare din cadrul acestuia, regizorii romani şi acest gen cinematografic totodată. Caravana se bucură de sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Docuart, co-finanțat de CNC (Centrul Național al Cinematografiei).
Programul caravanei
6 mai

18:00 Reţeaua de Claudiu Mitcu (2015, 62 min)

19:15 Pașaport de Germania de Răzvan Georgescu (2014, 88 min)

21:00 Roboţelul de aur de Mihai Dragolea şi Radu Mocanu (2015, 75 min)
7 mai

18:00 Inima mea de lut… Ion Nicodim  de Laurențiu Damian (2013, 37 min)

18:45 Brâncuşi  de Cornel Mihalache (1996, 77 min) (Q&A)

20:30 Pădurea  de Siniša Dragin (2014, 74 min)

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.