Caravana Metropolis revine cu cele mai bune filme în aer liber
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-metropolis-revine-cu-cele-mai-bune-filme-in-aer-liber/

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber se întoarce cu cele mai bune filme în 4 oraşe din România – Arad, Sibiu, Timişoara şi Braşov! 13 filme de autor vor fi proiectate de marţi până duminică, de la orele 21:30, utilizând cel mai performant echipament de proiecţie în aer liber din România.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2016

Într-o perioadă în care din ce în ce mai multe cinematografe se închid iar majoritatea filmelor care intră în rețeaua de distribuție și au spectatori sunt blockbustere, Caravana Metropolis aduce filmul european de autor mai aproape de publicul larg și este evenimentul care aduce cei mai mulți spectatori  pentru acest tip de cinema.

Filmele din selecția oficială, drame, thrillere sau documentare se bucură de numeroase premii la importante festivaluri internaționale, precum Cannes, Berlin, sau Premiile Oscar și BAFTA. Majoritatea filmelor abordează teme contemporane importante, precum criza refugiaților, holocaustul, consumul de droguri, LGBT sau identitatea femeii în societate.

Iată cele 13 filme din selecția oficială a Caravanei Metropolis:

* FIUL LUI SAUL/ SON OF SAUL (Ungaria), r. László Nemes, cu Urs Rechn, Levente Molnár.Caravana Metropolis  Filmul a primit peste 30 de nominalizări şi a câştigat 22 de premii, dintre care, cel mai important este Oscarul pentru Cel mai bun film străin, în 2016.

* DESPRE OAMENI ȘI OI/ RAMS (Islanda), r. Grímur Hákonarson, cu Theodór Júlíusson, Sigurður Sigurjónsson. Câştigător al premiului Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 şi al premiului publicului la TIFF 2015.

* DHEEPAN (Franța), r. Jacques Audiard – Câștigător al Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2014.

* AMY (UK), r. Asif Kapadia – Câștigător al Premiilor Oscar și BAFTA pentru Cel mai bun documentar în 2016

* MUSTANG (Turcia), r. Deniz Gamze Erguven, cu Tugba Sunguroglu, Gunes Sensoy, Elit Iscan. Filmul a fost nominalizat la Oscar și la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin și a avut premiera la Cannes în 2015, în secțiunea Quainzaine des realisateurs.

* TINEREȚEA/ YOUTH (Italia, Franța), r. Paolo Sorrentino, cu Rachel Weisz, Paul Dano, Michael Caine, Harvey Keitel. În competiție la Cannes, nominalizat la Oscar pentru Cea mai bună coloană sonoră, Premiul publicului la Karlovy Vary IFF.

* BROOKLYN (Irlanda), r. John Crowley, cu Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson – Nominalizat la trei premii Oscar, printre care pentru Cel mai bun film și Cea mai bună actriță într-un rol principal.

* DANEZA/ THE DANISH GIRL (UK), r. Tom Hooper, cu Eddie Redmayne, Alicia Vikander  în rolurile principale. Premiul Oscar pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, nominalizat la alte 3 categorii la Premiile Oscar, la 3 Globuri de Aur și la 5 premii BAFTA.

Son of Saul

Son of Saul

* LEGEA PIEȚEI/ LA LOI DU MARCHE (Franța), r. Stephane Brize, cu Vincent Lindon. Filmul a avut premiera mondială la Cannes în 2015, unde actorul Vincent Lindon a primit Premiul pentru interpretare masculină, același premiu fiindu-i acordat și la Premiile Cesar.

* STRADA CLOVERFIELD 10/ 10 CLOVERFIELD LANE (SUA), r. Dan Trachtenberg, cu Mary Elizabeth Winstead, John Goodman

* TREI AMINTIRI DIN TINEREȚE/ TROIS SOUVENIRS DE MA JEUNESSE (Franța), r. Arnaud Desplechin, cu Quentin Dolmaire, Mathieu Amalric. Filmul a fost laureat al premiului Cesar pentru cel mai bun regizor și al premiului SACD la Cannes 2015.

* TESTAMENTUL NOU NOUȚ/ LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT, r. Jaco Van Dormael, cu  Catherine Deneuve, Benoît Poelvoorde. Film nominalizat la Globul de Aur și la Premiile Cesar pentru cel mai bun film strain.

* DINCOLO DE CALEA FERATĂ, r. Cătălin Mitulescu, cu Alexandru Potocean și Ada Condeescu – Filmul va avea premiera internațională în Competiția Festivalului de Film de la Karlovy Vary

Foto: Caravana Metropolis – caravana.metropolisfilm.ro

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.