Caravana Metropolis revine cu cele mai bune filme în aer liber
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-metropolis-revine-cu-cele-mai-bune-filme-in-aer-liber/

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber se întoarce cu cele mai bune filme în 4 oraşe din România – Arad, Sibiu, Timişoara şi Braşov! 13 filme de autor vor fi proiectate de marţi până duminică, de la orele 21:30, utilizând cel mai performant echipament de proiecţie în aer liber din România.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2016

Într-o perioadă în care din ce în ce mai multe cinematografe se închid iar majoritatea filmelor care intră în rețeaua de distribuție și au spectatori sunt blockbustere, Caravana Metropolis aduce filmul european de autor mai aproape de publicul larg și este evenimentul care aduce cei mai mulți spectatori  pentru acest tip de cinema.

Filmele din selecția oficială, drame, thrillere sau documentare se bucură de numeroase premii la importante festivaluri internaționale, precum Cannes, Berlin, sau Premiile Oscar și BAFTA. Majoritatea filmelor abordează teme contemporane importante, precum criza refugiaților, holocaustul, consumul de droguri, LGBT sau identitatea femeii în societate.

Iată cele 13 filme din selecția oficială a Caravanei Metropolis:

* FIUL LUI SAUL/ SON OF SAUL (Ungaria), r. László Nemes, cu Urs Rechn, Levente Molnár.Caravana Metropolis  Filmul a primit peste 30 de nominalizări şi a câştigat 22 de premii, dintre care, cel mai important este Oscarul pentru Cel mai bun film străin, în 2016.

* DESPRE OAMENI ȘI OI/ RAMS (Islanda), r. Grímur Hákonarson, cu Theodór Júlíusson, Sigurður Sigurjónsson. Câştigător al premiului Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 şi al premiului publicului la TIFF 2015.

* DHEEPAN (Franța), r. Jacques Audiard – Câștigător al Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2014.

* AMY (UK), r. Asif Kapadia – Câștigător al Premiilor Oscar și BAFTA pentru Cel mai bun documentar în 2016

* MUSTANG (Turcia), r. Deniz Gamze Erguven, cu Tugba Sunguroglu, Gunes Sensoy, Elit Iscan. Filmul a fost nominalizat la Oscar și la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin și a avut premiera la Cannes în 2015, în secțiunea Quainzaine des realisateurs.

* TINEREȚEA/ YOUTH (Italia, Franța), r. Paolo Sorrentino, cu Rachel Weisz, Paul Dano, Michael Caine, Harvey Keitel. În competiție la Cannes, nominalizat la Oscar pentru Cea mai bună coloană sonoră, Premiul publicului la Karlovy Vary IFF.

* BROOKLYN (Irlanda), r. John Crowley, cu Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson – Nominalizat la trei premii Oscar, printre care pentru Cel mai bun film și Cea mai bună actriță într-un rol principal.

* DANEZA/ THE DANISH GIRL (UK), r. Tom Hooper, cu Eddie Redmayne, Alicia Vikander  în rolurile principale. Premiul Oscar pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, nominalizat la alte 3 categorii la Premiile Oscar, la 3 Globuri de Aur și la 5 premii BAFTA.

Son of Saul

Son of Saul

* LEGEA PIEȚEI/ LA LOI DU MARCHE (Franța), r. Stephane Brize, cu Vincent Lindon. Filmul a avut premiera mondială la Cannes în 2015, unde actorul Vincent Lindon a primit Premiul pentru interpretare masculină, același premiu fiindu-i acordat și la Premiile Cesar.

* STRADA CLOVERFIELD 10/ 10 CLOVERFIELD LANE (SUA), r. Dan Trachtenberg, cu Mary Elizabeth Winstead, John Goodman

* TREI AMINTIRI DIN TINEREȚE/ TROIS SOUVENIRS DE MA JEUNESSE (Franța), r. Arnaud Desplechin, cu Quentin Dolmaire, Mathieu Amalric. Filmul a fost laureat al premiului Cesar pentru cel mai bun regizor și al premiului SACD la Cannes 2015.

* TESTAMENTUL NOU NOUȚ/ LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT, r. Jaco Van Dormael, cu  Catherine Deneuve, Benoît Poelvoorde. Film nominalizat la Globul de Aur și la Premiile Cesar pentru cel mai bun film strain.

* DINCOLO DE CALEA FERATĂ, r. Cătălin Mitulescu, cu Alexandru Potocean și Ada Condeescu – Filmul va avea premiera internațională în Competiția Festivalului de Film de la Karlovy Vary

Foto: Caravana Metropolis – caravana.metropolisfilm.ro

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.