„Cartea cu jucării” de Ziua Copilului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-cu-jucarii-de-ziua-copilului/

Teatrul Evreiesc de Stat va prezenta marţi, 1 iunie, de la ora 11.00, spectacolul pentru copii „Cartea cu jucării” de Tudor Arghezi.

Un articol de Liliana Matei|26 mai 2021

Din distribuție fac parte Luana Stoica, Viorica Predica, Iolanda Covaci, Cristina Cîrcei, Neculai Predica, Viorel Manole, Marius Călugărița și Mircea Drîmbăreanu, acompaniați de orchestra TES: Bogdan Lifșin, Rodica Gancea, Sergiu Marin, Mihai Pintenaru și Feras Sarmini.

Tudor Arghezi (1880–1967) este cunoscut pentru scrierile sale în teatru, proză, poezie și pamflete, dar și pentru titlurile care se adresează copiilor. Cele mai cunoscute volume ale sale sunt: „Cuvinte potrivite” (1927), „Flori de mucigai” (1931), „Cartea cu jucării” (1931), „Cărticica de seară” (1935), „Cimitirul Buna-Vestire” (1934), „Lina” (1942), „Bilete de papagal” (1946), „1907 – Peizaje” (1955), „Cântare omului” (1955).

„Nicio jucărie nu e mai frumoasă ca jucăria de vorbe. Copiii, ca şi oamenii mari, sunt mai simţitori la vorbe decât la fapte, plăcându-le, mai mult decât faptele făcute, faptele povestite. Şi, dacă povestea miroase a minciună şi minciuna e ticluită bine, povestea şi atunci le place mult; de unde un scriitor scoate învăţul că închipuirea e mai adevărată decât adevărul şi că viaţa trebuie răscolită, ca să fie scrisă pe placul cititorului mare şi al ascultătorului mic.” (Tudor Arghezi)

Accesul la spectacol este gratuit, cu rezervare prealabilă la numărul de telefon 0743.215.998. Locurile sunt limitate!

10
/11
/13

Gaudeamus - Carte de învăţătură va avea loc în perioada 20 - 24 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, şi se va desfăşura sub semnul a două numere ,,rotunde": 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România şi 20 de ediţii ale Târgului.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.

09
/11
/13

„Amazoanele. O poveste“, noul volum semnat de Adriana Babeţi, critic literar şi unul dintre cei mai importanţi eseişti români contemporani, a apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom şi se află în librăriile din toată ţara.

08
/11
/13

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă, săptămâna viitoare, spectacolele „Mozart Steps” şi „O poveste japoneză” la Bucureşti. Evenimentele vor avea loc în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”.