Castelul din Carpaţi, adaptare după Jules Verne, în această seară, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/castelul-din-carpati-adaptare-dupa-jules-verne-in-aceasta-seara-la-tvr-2/

Jules Verne s-a născut în 8 februarie, la Nantes, Franţa. Pe vremea când nu exista internet, când nu erau milioane de canale tv şi când telefoanele mobile erau doar născociri SF, mulţi părinţi le citeau seara copiilor şi acesta era un obicei de familie. În această seară, de la ora 20.10, la TVR 2, iubitorii teatrului pot viziona piesa „Castelul din Carpaţi”, adaptare după Jules Verne.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2016

Generații întregi au crescut cu poveștile amețitoare din romanele lui Jules Verne. Este cel care ne-a spus că vom ajunge pe Lună, că vom explora adâncurile oceanelor, că putem călători spre centrul pământului și că putem înconjura planeta.

Copiii Căpitanului Grant, Phileas Fogg, Căpitanul Nemo, Profesorul Paganel, Jean Passepartout, sunt personajele care au facut parte din copilăria multora dintre noi.

Pare aproape ireal că Jules Verne vorbea în secolul al 19-lea despre lucruri care astăzi fac parte din cotidian: zborul, televiziunea, submarinul, călătoriile în spațiu. Mari savanți contemporani s-au declarat inspirați de ideile lui.

Dacă citiți aceste rânduri, faceți parte dintre aceia care au citit și vor citi întotdeauna copiilor înainte de culcare. Dintre aceia care nu s-au despărțit de

"Castelul din Carpaţi", de  Jules Verne.

„Castelul din Carpaţi”, de Jules Verne.

lectură și de lumile pe care le deschid cărțile.

Casa de Producție TVR vă invită la teatru, luni, 8 februarie, la ora 20.10, pe TVR 2.

Castelul din Carpați

Adaptare de Anca Boldur după Jules Verne

Despre romanul „Castelul din Carpaţi” s-a spus că ar fi fost inspirat de o poveste de dragoste pe care romancierul ar fi trăit-o  cu o contesă din Transilvania, iar castelul în care se desfăşoară acţiunea romanului ar fi Cetatea Colţ din judeţul Hunedoara.

„Castelul din Carpaţi” distribuție:

Diana Lupescu, Alexandru Repan, Marian Hudac, Aurel  Rogalschi, Cornel Vulpe, Stela Popescu, Mihai Malaimare, Dorin Dron, Mihai Fotino, Gheorghe Oprina, Dan Damian, George Ulmeni, Viviana Mitru.

Scenografia arh. Gheorghe Constantin

Regia artistică Vlad Batca

Foto: Castelul din Carpaţi, Jules Verne – tvr.ro

31
/01
/14

Una dintre cele mai importante provocări pe care le întâlneşte un mare violonist în cariera sa este interpretarea lucrărilor compozitorului italian Niccolò Paganini. O astfel de partitură va putea fi ascultată în această seară, ora 19.00, de la Sala Radio: Concertul nr. 1 în re major pentru vioară şi orchestră, în interpretarea violonistului Gabriel Croitoru.

31
/01
/14

Ozana Barabancea, una dintre cele mai complexe şi mai complete voci din showbizz-ul românesc, va putea fi admirată în această seară, de la ora 20.00, la Teatrelli, în compania unor muzicieni notorii precum Puiu Pascu-pian, Virgil Popescu-chitară bas şi Titi Herescu-baterie.

31
/01
/14

S-a lansat primul număr al publicației culturale independente Caietele SUB25, revistă bi-anuală de narațiuni, experimente și frivolități. Tema numărului este Autoportret(e) și a fost declinată de mai mult de 35 de artiști și oameni de creație din domenii diferite.

30
/01
/14

Mihai Kogălniceanu, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), a declarat că nu va exista "cenzură" în timpul mandatului său, precizând că filmul "Nymphomaniac 2" a primit clasificarea "I.M.- 18" (interzis minorilor) din partea Comisiei de specialitate a CNC.

30
/01
/14

Daniela Nane joacă în două spectacole, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, Bucureşti: „O noapte furtunoasă“ (premiera sâmbătă, 1 februarie, de la ora 19.00) şi „Black & White” (pe 8 februarie, de la ora 19.00).

30
/01
/14

Acesta nu este o cronică de teatru pentru că nu există nicio piesă. Actorii au decis să părăsească scena, iar regizorul a rămas singur să anunțe spectatorii, cu părere de rău, că au dat banii degeaba. Evenimentul s-a anulat. Motivul? Nu mai are cu cine lucra, prea multe fițe.

30
/01
/14

În noua montare Hamlet care va avea avanpremiera la începutul lunii februarie, Laura Cosoi va fi un personaj cheie al intrigii din binecunoscuta poveste: Rosencrantz.

30
/01
/14

Pe 1 si 2 februarie, Noul Cinematograf Al Regizorului Român vă oferă un Preview al Premiilor Gopo, unde publicul va putea viziona o selecție cu cele mai bune filme românești din 2013. Printre acestea, va fi proiectat şi Roxanne, de Valentin Hotea.

30
/01
/14

Tinereţile lui Daniel Abagiu, de Cezar Paul-Badescu, un roman al formării cu un personaj unic în literatura română – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, va apărea în cursul lunii februarie în Italia, în traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni, cu titlul Le giovinezze di Daniel Abagiu.

30
/01
/14

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” (U.N.A.T.C.) îşi sărbătoreşte astăzi, 30 ianuarie, ziua maestrului spiritual I.L. Caragiale (30 ianuarie 1852). Şi tot acum aniversează 60 de ani de la reunirea din 1954 a celor 2 școli, de teatru și de film, sub titulatura Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.

30
/01
/14

Sâmbătă și duminică, ShortsUP propune terapia prin umor de calitate, care promite să descrețească frunțile celor mai îngândurați spectatori.