Castelul din Carpaţi, adaptare după Jules Verne, în această seară, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/castelul-din-carpati-adaptare-dupa-jules-verne-in-aceasta-seara-la-tvr-2/

Jules Verne s-a născut în 8 februarie, la Nantes, Franţa. Pe vremea când nu exista internet, când nu erau milioane de canale tv şi când telefoanele mobile erau doar născociri SF, mulţi părinţi le citeau seara copiilor şi acesta era un obicei de familie. În această seară, de la ora 20.10, la TVR 2, iubitorii teatrului pot viziona piesa „Castelul din Carpaţi”, adaptare după Jules Verne.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2016

Generații întregi au crescut cu poveștile amețitoare din romanele lui Jules Verne. Este cel care ne-a spus că vom ajunge pe Lună, că vom explora adâncurile oceanelor, că putem călători spre centrul pământului și că putem înconjura planeta.

Copiii Căpitanului Grant, Phileas Fogg, Căpitanul Nemo, Profesorul Paganel, Jean Passepartout, sunt personajele care au facut parte din copilăria multora dintre noi.

Pare aproape ireal că Jules Verne vorbea în secolul al 19-lea despre lucruri care astăzi fac parte din cotidian: zborul, televiziunea, submarinul, călătoriile în spațiu. Mari savanți contemporani s-au declarat inspirați de ideile lui.

Dacă citiți aceste rânduri, faceți parte dintre aceia care au citit și vor citi întotdeauna copiilor înainte de culcare. Dintre aceia care nu s-au despărțit de

"Castelul din Carpaţi", de  Jules Verne.

„Castelul din Carpaţi”, de Jules Verne.

lectură și de lumile pe care le deschid cărțile.

Casa de Producție TVR vă invită la teatru, luni, 8 februarie, la ora 20.10, pe TVR 2.

Castelul din Carpați

Adaptare de Anca Boldur după Jules Verne

Despre romanul „Castelul din Carpaţi” s-a spus că ar fi fost inspirat de o poveste de dragoste pe care romancierul ar fi trăit-o  cu o contesă din Transilvania, iar castelul în care se desfăşoară acţiunea romanului ar fi Cetatea Colţ din judeţul Hunedoara.

„Castelul din Carpaţi” distribuție:

Diana Lupescu, Alexandru Repan, Marian Hudac, Aurel  Rogalschi, Cornel Vulpe, Stela Popescu, Mihai Malaimare, Dorin Dron, Mihai Fotino, Gheorghe Oprina, Dan Damian, George Ulmeni, Viviana Mitru.

Scenografia arh. Gheorghe Constantin

Regia artistică Vlad Batca

Foto: Castelul din Carpaţi, Jules Verne – tvr.ro

01
/05
/14

Formaţii de muzică din state precum Olanda, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Turcia vor cânta, pe 9 şi 10 mai, în Capitală, alături de fanfara militară română, reprezentată de Muzica Reprezentativă a Armatei, Fanfara Pompierilor ISUMB, de Ziua Europei, la Festivalul Muzicilor de Fanfară.

01
/05
/14

Pe 27 aprilie a jucat în „Lecţia de violoncel“ la Caracal, cu ocazia celei de-a patra ediţii a festivalului de teatru din oraş. Pe 28 aprilie a prezentat la Ploieşti „Confesiuni despre viaţă şi artă“. S-a întors pe 29 aprilie la Caracal, pentru a urca pe scenă în „Egoistul“, producţia TNB. Iar săptămâna aceasta, pe 3, 4 şi 5 mai, va reveni la Teatrul Metropolis, pentru a juca în „Lecţia de violoncel“.

01
/05
/14

Zoli TÓTH, promotorul muzicii neconvenţionale de percuţie din România, incepe turneul “Bach in ShowBiz” pe 30 aprilie. Artistul pregăteşte un spectacol extraordinar cu muzică de Adrian Enescu (pe teme de Johann Sebastian Bach), completată cu un show unic de proiecţii 3D marca “Les Ateliers Nomad”.

01
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 1 mai (1962), la Bucureşti, într-o familie evreiască, s-a născut actriţa Maia Morgenstern? Maia a studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în limba germană „Luceafărul de dimineață”.

30
/04
/14

În perioada 30 aprilie-18 mai 2014, Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români şi cel mai tradus autor de limbă română, se va afla în România pentru mai multe întîlniri cu cititorii.

30
/04
/14

Telespectatorii TVR 2 vor putea urmări vineri, 2 mai, o piesă din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, în amintirea regizorului Peter Bokor, care a încetat din viaţă la vârsta de 73 de ani

30
/04
/14

Actorul, regizorul și profesorul Mihai Mălaimare a primit din partea Academiei de Teatru și Arte Plastice din Chișinău titlul onorific de Doctor Honoris Causa în cadrul Festivalului Class Fest.

30
/04
/14

Email sau e-mail? „Care e diferența?”, ar întreba unii. Ei bine, există o diferență în limba română.

30
/04
/14

Admit: doar v-am ademenit cu acest titlu. Nu e ca și cum aș ști. Altfel, vă trimiteam ilustrate din Lanzarote sau ceva. Nu e cazul.

30
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 30 aprilie s-a stins din viaţă cineastul italian Sergio Leone? A fost părintele westernului spaghetti - Pentru un pumn de dolari (1964), Pentru câțiva dolari în plus (1965), Bunul, răul și urâtul, Undeva, cândva în Vest (1968), dar şi autorul memorabilului A fost odată în America (1984), ultimul său film.

30
/04
/14

Gabriel Coveșeanu a absolvit Facultatea de Teatru la UNATC, în 1996. Apoi s-a supus unui test: va fi în stare să facă altceva, în afară de actorie, în vremuri nesigure pentru artă? După ce a absolvit un master, la ASE, cu note mari, concluzia fericită a fost „Da“. Și totuși, soarta a făcut ca el să rămână în profesia pe care și-a ales-o cu inima, nu cu rațiunea.

30
/04
/14

Sub titlul „Diario di un Pazzo“, spectacolul „Însemnările unui nebun”, de N V. Gogol, în regia lui Felix Alexa, cu Marius Manole și muzicianul Alexander Bălănescu, va avea două reprezentații în cadrul Festivalului Internațional Fabbrica Europa, pe 15 și 16 mai la Teatro Cantiere Florida din Florența, Italia.